Cafeaua la filtru creste colesterolul

Pentru milioanele de oameni care au devenit dependenti de cafea, colesterolul este probabil ultimul lucru la care se gandesc cand savureaza aceasta bautura dimineata. Cercetarile despre efectul consumului moderat de cafea asupra nivelului colesterolului din sange sunt contradictorii. "Unii autori sunt de parere ca ar trebui preferata cafelei la filtru cea pregatita la ibric. Pe de alta parte, exista opinia conform careia cafeaua instant nu pare sa influenteze concentratiile colesterolului total, ale trigliceridelor sau continutul in colesterol al diverselor lipoproteine.
In schimb, consumatorii de cafea la filtru sau espresso au concentratii ale colesterolului cu 10 la suta mai mari", ne-a declarat dr. Lavinia Soava, specialist in nutritie. Medicii sunt de parere ca importanta consumului ponderat de cafea in modificarea nivelului colesterolemiei este minor, in raport cu alti factori: abuzurile alimentare, stresul, sedentarismul, consumul exagerat de alcool, tabagismul, unele tulburari endocrine sau factorii ereditari. Oul de prepelita este mai dietetic Un ou de gaina poate contine o valoare de aproape 240 mg de colesterol.
Daca albusul este format aproape in intregime din apa si substante proteice si nu contine colesterol, in schimb, galbenusul reprezinta componenta cea mai bogata in substante nutritive. ,Lipidele din galbenus sunt in proportie de 30 la suta in oul de gaina si de 36 la suta in cel de gasca. Ele reprezinta trigliceride 65 la suta, fosfolipide 30 la suta si colesterol 4 la suta", ne-a mai spus dr. Lavinia Soava. Ouale provenite de la gainile de crescatorie contin mai putin colesterol decat cele de la pasarile crescute in libertate in gospodarii.
Oul de prepelita, avand mai putina grasime in componenta galbenusului, are, ca urmare, si mai putin colesterol, putand fi parte a dietei hipolipidice.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod