Bronsita, rezistenta la antibiotice



Utilizarea excesiva a antibioticelor a ajuns o tema importanta pentru discutii si decizii la nivelul Comisiei Europene. In randul specialistilor exista deja o mare preocupare fata de cresterea rezistentei organismului fata de antibiotice. Prin urmare, se vorbeste despre crearea unui centru european virtual de cercetare asupra infectiilor respiratorii, un proiect ce va beneficia de o finantare estimata la 11,5 milioane de euro. Mai multi cercetatori au ajuns la concluzia ca infectiile respiratorii nu mai reactioneaza la tratamentul cu antibiotice, constatandu-se o crestere a rezistentei bronsitelor si pneumoniilor la folosirea antibioticelor.
Janez Potocnic, comisarul european responsabil pentru stiinta si cercetare, apreciaza pozitiv crearea Retelei de Excelenta "GRACE", prin care se vor aduna competentele europene din domeniu, cu scopul de a pune la punct noi teste de diagnosticare si tratare a infectiilor respiratorii. In ultima vreme s-a constatat ca europenii consuma cantitati impresionante de antibiotice, facandu-si singuri mult rau. Potrivit unor statistici realizate la nivelul Uniunii Europene, intre 70 si 90 la suta din 16 milioane de persoane bolnave de bronsita cronica se trateaza cu antibiotice.
In lipsa unor studii si indicatii clare in materie de utilizare a antibioticelor, medicii se gasesc in situatia de a aprecia singuri cantitatea de antibiotice utilizata in cazurile infectiilor respiratorii. Reteaua europeana de cercetare, formata din 17-18 grupuri de universitari foarte tineri, dar si mai in varsta, are ca sarcina informarea populatiei si a medicilor asupra efectelor utilizarii antibioticelor pe perioade mai lungi si in cantitati mari.
Reteaua "GRACE" este privita cu multe sperante si va consolida pozitia Europei ca lider international in domeniul cercetarii asupra infectiilor cailor respiratorii.




Voteaza articolul (4 max): vezi rezultatele
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod