Broccoli, leguma anticancer

TERAPII COMPLEMENTARE Cercetari recente in domeniul fitoterapiei au aratat ca broccoli are in compozitia sa unele substante cu efecte benefice in pastrarea starii de sanatate a organismului si chiar in vindecarea sau incetinirea evolutiei unor boli cronice, cum ar fi cancerul. Unul dintre studiile care demonstreaza efectele benefice ale acestei legume a fost realizat in Statele Unite ale Americii si a vizat pacientii bolnavi de cancer la vezica urinara. Astfel, un grup de oameni de stiinta de la universitatile Harvard si Ohio au descoperit ca unul dintre compusii din broccoli ajuta atat la prevenirea imbolnavirii de cancer de vezica, cat si la stoparea progresului acestei boli.
Rezultatele studiului au aratat ca persoanele care includ aceasta planta in alimentatia zilnica sau care beau cate o jumatate de cana cu suc de broccoli de doua sau mai multe ori pe saptamana prezinta un risc cu 44% mai scazut de a se imbolnavi de cancer comparativ cu persoanele care nu au acest obicei sanatos. Compusul miraculos "Dupa ce am observat acest lucru, am incercat sa aflam care sunt compusii din broccoli care opresc inmultirea celulelor canceroase", povesteste Steven Schwartz, unul dintre expertii care au condus studiul si profesor la Universitatea de stat din Ohio.
Asadar, cercetatorii au izolat din broccoli un compus care se numeste glucosinolat, despre care se crede ca are un rol esential in stoparea evolutiei cancerului. In cadrul testelor de laborator, acest compus s-a demonstrat eficient chiar si in cazul celei mai agresive forme a cancerului de vezica. Chiar daca rezultatele studiului s-au dovedit a fi incurajatoare, cercetatorii nu au aflat care este mecanismul prin care glucosinolatul impiedica inmultirea celulelor canceroase. "In acest moment studiem si celelalte substante din compozitia legumei, pentru a afla daca efectul anticancerigen este produs de mai multi compusi sau doar de unul singur.
Cert este insa ca broccoli ar trebui sa ocupe un loc esential in dieta noastra zilnica", a explicat Steven Clinton, profesor de hematologie si oncologie la Universitatea din Ohio. OPINIA SPECIALISTULUI. Constantin Sararu, medic primar, compententa homeopatie, precizeaza ca "intr-adevar, broccoli are o puternica actiune remineralizanta si revitalizanta asupra organismului. Cu siguranta, aceasta leguma are foarte multe beneficii asupra sanatatii noastre, insa doar daca este consumata cruda sau sub forma de suc natural".
Prin fierbere se pierd multe dintre proprietatile ei vindecatoare, explicata specialistul.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod