Brioşe şi lampioane de "Purple Day", Ziua Mondială a Epilepsiei

Cu ocazia Zilei Mondiale a Epilepsiei (Purple Day), marcata pe 26 martie in peste 50 de tari din lume, Asociatia Pacientilor cu Epilepsie din Romania (ASPERO) continua si in acest an actiunile de informare asupra implicatiilor pe care aceasta boala le are atat pentru pacienti, cat si pentru cei din jurul lor: familie, prieteni, angajati, angajatori.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Epilepsiei (Purple Day), marcata pe 26 martie in peste 50 de tari din lume, Asociatia Pacientilor cu Epilepsie din Romania (ASPERO) continua si in acest an actiunile de informare asupra implicatiilor pe care aceasta boala le are atat pentru pacienti, cat si pentru cei din jurul lor: familie, prieteni, angajati, angajatori.

 

Ieri, voluntarii si reprezentantii ASPERO au impartit briose mov medicilor sectiilor de neurologie din Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti si din Spitalul Clinic de Urgenta « Bagdasar-Arseni ». Apoi, in jurul pranzului, voluntarii ASPERO au impartit materiale de informare continand informatii esentiale despre epilepsie.

Ziua s-a incheiat cu un moment emotionant, in care pacientii si voluntarii au lansat lampioane pe lacul din Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR).

Cei care doresc sa afle mai multe despre aceasta boala, despre cauze, simptome, precum si despre cum se poate acorda primul ajutor in cazul in care sunt martorii unei crize epileptice, pot accesa site-ul www.aspe.ro.

Epilepsia afecteaza aproximativ 500.000 de romani, conform estimarilor specialistilor. Mai mult, aceasta tulburare raspunde la tratament medicamentos in doar 70% din cazuri, astfel ca la 3 din 10 pacienti aparitia crizelor nu poate fi prevenita, intrucat unele forme ale bolii sunt rezistente la tratamentul medicamentos si necesita altfel de interventii.

Dr.
Ioana Mandruta, medic neurolog: « Publicul trebuie informat asupra formelor de manifestare ale acestei tulburari si asupra suportului de care au nevoie cei care sunt bolnavi. Dincolo de informare si educatie, avem nevoie de mai multe resurse si de mai mult sprijin pentru tratarea persoanelor care sufera de aceasta afectiune. Accesul la tratamente moderne, la investigatii performante este acum posibil si in Romania dar mai sunt multi pasi de facut pentru a acorda sanse reale unui numar larg de pacienti si mai ales celor cu forme dificil de tratat. »

Aproximativ 70% dintre persoanele care sufera de epilepsie traiesc in tari aflate in curs de dezvoltare, unde incidenta afectiunii este aproape de 2 ori mai mare in comparatie cu tarile dezvoltate.
Totodata, in tarile in curs de dezvoltare, 75% din pacientii epileptici nu beneficiaza de  tratament adecvat.

6 milioane de europeni si peste 70 de milioane de oameni la nivel mondial sufera de epilepsie, aceasta fiind cea mai frecventa tulburare neurologica grava.

Despre epilepsie

Epilepsia este o tulburare neurologica adesea incurabila, care afecteaza aproape 70 de milioane de oameni in intreaga lume, si care poate sa apara la orice varsta, fiind diagnosticata insa cel mai frecvent fie la varste foarte mici, fie dupa varsta de 65 de ani. In mai mult de 50% din cazuri, cauzele acestei afectiuni nu sunt identificate. De obicei, cauzele cunoscute ale aparitiei bolii suntlegate de prezenta unei leziuni cerebrale.
Cea mai comuna forma de epilepsie (idiopatica), afecteaza 6 din 10 pacienti si nu are cauze identificate.
Epilepsia se manifesta prin crize bruste si imprevizibile, de cateva secunde sau minute. Unele crize pot trece aproape neobservate, in timp ce altele sunt dramatice.

Purple Day se sarbatoreste incepand cu anul 2008, in fiecare zi de 26 Martie. 

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod