Botox - eficient si in caz de osteoartrita?

Toxina botulinica ajuta persoanele suferinde de artrita, eliberand durerea de la nivelul umerilor, potrivit unui nou studiu aflat in faza experimentala.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 43 de persoane cu osteoartrita cu durere moderat-severa impartite in doua grupuri. Persoanele din primul grup au fost injectate cu o singura doza de toxina botulinica de tip A si lidocaina (spray pentru anestezie locala), iar cei din al doilea grup au primit o doza de apa sarata si lidocaina.

La finalul studiului, cercetatorii au comparat intensitatea durerii inaintea inceperii studiului cu cea obtinuta dupa 28 de zile de tratament cu toxina botulinica.
Rezultatele arata ca 38% dintre pacientii din grupul tratat cu botox au constatat o reducere in intensitate a durerii, in timp ce abia 9% dintre pacientii din al doilea grup au prezentat o schimbare benefica.

Coordonatorul studiului sustine ca toxina botulinica ar putea actiona pozitiv asupra durerilor provocate de osteoartrita, reducand eliberarea unor anumite proteine din celulele nervoase in articulatii. Acest mecanism ar putea explica reducerea senzatiei de durere.

"Deocamdata nu recomandam folosirea toxinei botulinice pentru artrita pana la definitivarea studiului", sustine dr.
Jasvinder Singh, coordonatorul studiului. El spune ca studiul a fost destul de restrans si este necesara o analiza mai detaliata si pe un esantion mai mare de participanti.

Osteoartrita este o afectiune in care cartilajul care protejeaza si inveleste suprafetele articulare se deterioreaza odata cu trecerea timpului. Astfel, oasele nemaifiind separate de cartilaj, se freaca unele de altele, ducand la lezarea tesutului si determinand aparitia simptomelor articulare dureroase ale osteoartritei.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod