Boala de piele care explodeaza vara

Boala de piele foarte frecventa, pitiriazisul versicolor este o micoza care pur si simplu explodeaza in sezonul cald. Afectiunea este favorizata in special de expunerea la soare, umiditate si la utilizarea cremelor fotoprotectoare. Aceasta micoza sau ciuperca este caracterizata prin eruptia pe piept si pe spate a unor mici pete rotunde, brune sau decolorate (cand pielea este bronzata), care se descuameaza. Altfel spus, pielea incepe sa se cojeasca si apar in acelasi timp mancarimi. CIUPERCA. Petele caracteristice pitiriazisului sunt cauzate de unii agenti infectiosi, numiti levuri saprofite, aflate in mod normal pe suprafata pielii.
Insa mediul umed, creat prin aplicarea cremelor fotoprotectoare si baile in mare sau piscina, precum si expunerea la soare duc la proliferarea exagerata a agentilor infectiosi de pe piele. "De aceea, in conditii de caldura, umiditate si transpiratie se inregistreaza veritabile explozii de pitiriazis versicolor, mai ales in randul populatiei tinere", semnaleaza medicul primar dermatolog Carmen Curea de la Spitalul Colentina. O data cu inaintarea in varsta, pielea devine mai uscata, iar riscurile acestei boli se reduc. Utilizarea cremelor sau uleiurilor solare, cu textura foarte grasa creeaza toate conditiile de manifestare a ciupercii.
Totodata, afectiunea se poate declansa cu usurinta la cei care au un sistem imunitar slabit. Si administrarea de cortizon sau hormoni estrogeni predispune pacientii la aceasta ciuperca. IGIENA. Foarte inestetic, pitiriazisul versicolor nu se manifesta prin alte simptome decat pete in zona pieptului si spatelui. Boala are tendinta de a se intinde pe suprafete mari ale corpului si de a recidiva, indeosebi vara. Din acest motiv, persoanele care au avut cel putin o data aceasta afectiune cutanata trebuie sa respecte anumite reguli de igiena valabile de altfel pentru toti cei atinsi de micoze.
Ei vor purta numai imbracaminte din bumbac, vor evita saunele, strandurile si orice locuri publice caracterizate de caldura si umezeala. De asemenea, este important sa se adreseze medicului pentru un tratament preventiv in perioadele calduroase. Solutiile antifungice se pot aplica o data sau de doua ori pe luna in perioadele cand afectiunea este susceptibila sa reapara.
TRATAMENTE LOCALE SI INTERNE
In formele usoare, mai putin extinse, tratamentul consta in utilizarea unor sapunuri dermatologice pentru combaterea ciupercilor. In acelasi timp, dr. Carmen Curea mai recomanda anumite unguente corporale sau solutii antifungice.
In cazuri grave de pitiriazis cu forme recidivante sunt prescrise medicamente antimicotice. In scopul evitarii recidivelor, frecvente in acest gen de infectii, sunt indicate tratamentele sistemice, mai ales in sezonul cald. Potrivit dermatologilor, boala reapare de mult ori, pentru ca agentii infectiosi se cantoneaza in diferite zone ale corpului mai putin vizibile.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • sam pe 13 Sep 2007, 00:10
    incerc sa ma tratez

    aerul nu mai e curat din anul 1986 Cred ca e bine sa ferim pielea in perioada aprilie ;dar si alergii la anumite metale materiale....e de durata tratarea acestor boli.

    0
    0

  • Stoica Ionela pe 22 Iul 2007, 13:02
    am avut si inca mai am

    Mi-au aparut anul trecut,am fost la un medic dermatolog de 4 ori.Mi-a prescris flucovin,medacter si nizoral si tot degeaba.

    0
    0

  • sosoi laura pe 18 Iul 2006, 23:26
    am avut si mi-a trecut

    AM FOST LA UN MEDIC DERMATOLOG SI MI-A DAT UN SAMPON "SELEGEL"+UN PREPARAT PE BAZA DE IOD.ARDEA FOARTYE PUTERNIC.AM FACUT TRATAMENT 7 ZILE SI MI-AU TRECUT.

    0
    0

  • catalin pe 18 Iun 2006, 22:50
    din pacate am si eu

    am si eu asa ceva, este foarte neplacut, mai ales ca nu te poti expune foarte mult in public, aceste "ciuperci" fiind destul de inestetice. Treaba a devenit mai grava odata cu apropierea sezonului cald la mine, si desigur atunci cand transpir. Deja s-a cam intins de pe piept pe burta si un pic pe maini, in special la subsioara.Haine de bumbac cam greu de gasit 100% iar vara prefer ceva mai subtire ptr ca nu transpir atat de mult. Nu stiu exact de la ce a pornit, am fost la doctorita de familie si mi-a spus "Transpiratie, trebuie vitamina A", am fost si la un medic dermatolog si a zis "este din familie, numai ca la unii apar la altii nu, vitamina A" . Astept sa vad si comentariile celorlalti, sunt curios daca a gasit cineva o modalitate de a scapa de aceasta mica, mare povara.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod