Bauturile cu fructoza cresc nivelul grasimilor din sange la obezi

Consumul sucurilor fara zahar, dar care contin fructoza, nu este o alegere potrivita pentru persoanele obeze. Un studiu efectuat de cercetatorii americani arata ca bauturile cu fructoza sunt un pericol pentru sanatatea acestora deoarece produc cresterea nivelului trigliceridelor din sange.
Studiul a fost publicat in Journal of Clinica Endocrinology and Metabolism si potrivit rezultatelor, persoanelor obeze, care au consumat o bautura cu fructoza la masa de pranz, le-a crescut nivelul trigliceridelor chiar si cu 200% in 24 de ore. Cercetatorii au adaugat ca astfel de bauturi nu fac decat sa inrautateasca starea de sanatate a persoanelor cu probleme de greutate, crescand si riscul acestora de a dezvolta diabet si boli cardiovasculare.

Fructoza actioneaza si asupra acidului uric, favorizand cresterea nivelului acestuia si expunand  astfel persoana la un risc mai mare de guta.
Cateva studii de specialitate sugereaza si faptul ca, in cazul diabeticilor, fructoza este implicata in dezvoltarea neuropatiei diabetice. De aceea, expertii recomanda ca bauturile care contin fructoza sa fie consumate mai rar si in cantitati cat mai mici.

Sursa: Corriere della sera
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod