Asistentii medicali vor lucra dupa standarde englezesti

Asistentii medicali vor putea refuza sa execute manoperele solicitate de medici

Presedintele Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania, Liliana Iordache, spune ca sunt in curs de elaborare standardele de exercitare a profesiei si un proiect privind introducerea dosarului de ingrijire a pacientului, documente care vor mentiona expres atributiile profesionale ale asistentilor medicali. "Vom inainta propunerile noastre legislative Ministerul Sanatatii Publice. Practic, asistentul medical va avea propriul dosar al pacientului, unde se vor regasi toate manoperele executate.
Pe acest dosar, el isi va pune propria parafa ce contine numele, prenumele, specialitatea si numarul de inregistrare din Registrul Unic National. De asemenea, asistentul nu-si va depasi competentele, fiind ferit in acest fel de culpa profesionala. El va putea refuza sa execute manopere care nu se regasesc in competentele obtinute prin diploma de studii. Sunt prea multe culpe profesionale prin depasirea atributiilor, colegii nostri neputand refuza sarcinile suplimentare care li se atribuie. In Marea Britanie, asistentii au in buzunar codul de etica si standardele de exercitare a profesiei, iar in momentul in care primesc o sarcina, le consulta ca sa vada daca au voie sa faca sau nu acel lucru.
Asa va fi si la noi", a declarat Liliana Iordache, presedintele OAMMR. Potrivit estimarilor OAMMR, la nivel national se inregistreaza, anual, peste treizeci de cazuri de culpa profesionala in randul asistentilor medicali, toate acestea avand drept cauza depasirea competentelor profesionale.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • MIHAELA MAXIM pe 24 Mai 2007, 11:13

    pentru asistent de farmacie este valabil acelasi lucru?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod