Aproape doua milioane de rom



Romania ocupa primul loc in Europa in ceea ce priveste imbolnavirile cu Hepatita C. Statisticile arata ca doua milioane dintre conationalii nostri sunt infectati cu virusul hepatitei C. Medicii europeni trag semnalul de alarma in aceasta privinta.

 Bogdan M. a aflat acum aproape un an ca are hepatita C. „E ca si cum mi-ar fi spus ca sunt infectat cu HIV. Simteam ca nimic nu mai are sens, credeam ca imi voi pierde locul de munca si ca, pâna la urma, voi face un gest necugetat“. Acasa, in loc sa gaseasca sustinere, rudele l-au invinovatit ca i-a infectat si pe ei. Singurul motiv pentru care a decis sa lupte impotriva bolii este fetita lui, in vârsta de 3 ani.

„Lupt pentru ea, pentru ca i-am dat pe cap o mostenire grea“, a spus tanarul. Hepatita C se transmite prin sânge si act sexual, la fel ca SIDA, însa este mai contagioasa. În timp, duce la deces prin hepatita cronica, ciroza si cancer hepatic. L-am întâlnit pe Bogdan la cel de-al treilea congres al Sano-Hep, asociatia care lupta pentru drepturile pacientilor.
Bogdan este unul din cei care participa la mai toate simpozioanele si congresele care au ca tema afectiunile hepatice. Pacientii sunt mai interesati chiar decat specialistii. La o astfel de manifestare, Bogdan a aflat ca dupa sase luni de tratament ar fi trebuit sa se intoarca la medic, sa faca noi analize. „Daca nu aflam singur, nu faceam nimic. Medicii uitasera sa-mi spuna care este schema de interventie.“

Romania este pe un nedorit loc intâi in Europa la incidenta hepatitei. Doua milioane de oameni sufera de aceasta boala. Uniunea Europeana a recunoscut hepatita C ca fiind o problema urgenta de sanatate publica. Specialistii strang randurile si propun un parteneriat public-privat, cu institutiile statului, in special cu Ministerul Sanatatii. Ei spun ca medicii trebuie convinsi ca un rol important in imbunatatirea starii pacientului este informarea continua a acestuia si urmarirea stadiului bolii, lucru care la noi nu se intâmpla.

Centre de depistare gratuita in Bucuresti si Brasov

„Intentionam sa deschidem la Bucuresti si Brasov doua centre in care vor fi oferite gratuit consultatii pentru depistarea afectiunilor hepatice“, a declarat dr.
Ileana Constantinescu, virusolog la Institutul Fundeni din Bucuresti. Aceasta a mai adaugat ca este nevoie ca medicii sa discute mai mult cu pacientii si sa le explice in ce consta aceasta boala. Ei trebuie sa stie ca, pe langa infectarile cu virusul hepatic B sau C, care se realizeaza mai ales prin contact sexual sau prin nerespectarea normelor de igiena, mai exista si hepatite nevirale. „Ele pot avea cauze genetice, toxice – alcool, subtante chimice, medicamente sau contraceptionale in exces“, a explicat dr. Ilie Olteanu, membru fondator al Sano-Hep. Specialistii prezenti la cel de-al treilea Congres European al Pacientilor spun ca românii prezinta mai ales genotipul 1 de virus hepatic C, mult mai rezistent la antivirale. Cu toate acestea, multi dintre pacienti nu mai revin la consultatie dupa cele sase luni de tratament, unul dintre motive fiind lipsa de comunicare dintre medic si bolnav.

Francezii au descoperit secretul reducerii incidentei
Informarea pacientului si o internare de cât mai scurta durata este reteta cu care francezii au reusit sa ajunga la un procent al incidentei de 0,44 la suta, fata de cea de 10 la suta din Romania, desi au o populatie mult mai numeroasa, a explicat Ernest Rohrmann, presedintele unei asociatii a bolnavilor de hepatita din Franta.
„Dupa diagnosticare, incepe munca grea, pentru ca este vorba de o boala care face ca pacientul sa decada social“, a mai adaugat Ernest Rohrmann. „Consilierea pacientului este chiar mai importanta decât tratamentul si pentru asta, e nevoie chiar si în Franta de profesionalizarea unor cadre medicale, din randul medicilor de familie sau al celor generalisti. Un pacient bine informat se va duce singur la medic sa ceara noi analize sau tratament. In plus, bolnavul trebuie sa stea cat mai departe de spital. Este de preferat sa fie tratat si consiliat la domiciliu. El va putea fi cel care va ajuta mai departe pe alti bolnavi sa invete sa lupte cu hepatita.

Asociatia pacientilor de hepatita Sano-Hep Romania este printre semnatarii Declaratiei Scrise asupra Hepatitei C, care reprezinta o actiune de lobby pe langa europarlamentari. Comisia si Consiliul Europei au dat un vot favorabil Declaratiei. Astfel, hepatita C va fi recunoscuta ca o problema urgenta de sanatate publica.
Se va adopta o recomandare a Consiliului privind depistarea hepatitei C, prin care se va asigura diagnosticarea timpurie si un acces mai mare la tratament si ingrijire. De asemenea, forurile europene se angajeaza sa faciliteze continuarea cercetarilor pentru tratarea bolnavilor de hepatita C, coinfectati cu HIV sau hepatita B.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod