Apa, sursa de energie

Nu putem trai fara apa, o stim cu totii! Desi in ultima vreme natura a cam exagerat cu oferta de apa... Apa este intr-o continua transformare in interiorul nostru, constituind aproximativ 60-70% din tesuturi. Pe masura ce inaintam in varsta, mai pierdem din ea, asa ca de la 90% apa in faza embrionara, pierderea continua pana cand ajunge la doar 60% in jurul varstei de 90-100 de ani.In mod normal pierdem apa din tesuturi prin cresterea temperaturii si scaderea umiditatii atmosferei, modificarea ph-ului, anumite reactii chimice sau interactiuni fizice - vant, expunere la radiatii, fluctuatii energetice etc. Daca organismul ramane fara apa suficienta, reziduurile sunt eliminate intr-o forma mai concentrata, ph-ul urinar se modifica si creeaza teren favorabil infectiilor sau se instaleaza constipatia, transpiratia si respiratia devin urat mirositoare, pielea isi pierde prospetimea, apar cearcane, riduri, pielea de pe maini si mai ales gambe devine aspra etc.
Hidratarea ideala se face prin consumul apei potabile obisnuite sau apei minerale, plate sau gazoase, insa oamenii nu beau suficienta apa pura. Se consuma multe bauturi “cu gust”: cafea, racoritoare, sucuri, bauturi alcoolice, lapte, cola etc. E adevarat ca organismul foloseste apa si din aceste lichide, dar multe din componentele acestora au efecte nedorite, ca incetinirea digestiei, oscilatii ale zaharului din sange, ingrasarea, eliminarea calciului din organism prin inlocuirea cu fosfor, ca in cazul colei, ca sa nu mai vorbim de coloranti si conservanti. Apa nu are insa nici un efect secundar! Un nutritionist spunea ca e “minunea cu zero calorii”. Ea traverseaza tubul digestiv, curatand si antrenand reziduurile, nu irita mucoasa si se absoarbe pe masura nevoilor dictate de organism.
E singurul produs in cazul caruia nu veti auzi un medic recomandand: “In boala de care suferiti, nu mai aveti voie sa consumati apa!”. Consumul ideal e de opt pahare pe zi, chiar daca nu e dictat de sete. Aceasta e cantitatea care ar asigura pierderea apei prin urina, transpiratie, plamani etc. Limita superioara a consumului de apa ne-o impunem individual, dar sunt si situatii in care consumul excesiv poate dauna, o colica renala, de exemplu, cauzata de litiaza, mai precis blocarea ureterului cu o piatra, situatie in care bazinetul poate chiar exploda!! In alte situatii setea in exces reprezinta semn de aparitie a unei boli - cum ar fi diabetul zaharat sau diabetul insipid. Apa e o excelenta solutie de potolire a setei, pe care cercetatorii au numit-o “dusul interior”.
E bine ca ea sa fie consumata fractionat pe parcursul zilei si mai mult in timpul depunerii eforturilor fizice. Tipuri de apa - Apele minerale gazoase - acidulate natural sau imbogatite cu dioxid de carbon, despre care se sustine ca ar stimula oxigenarea tesuturilor, in special a creierului; contin mai mult sodiu si ar trebui evitate de cei cu tensiune arteriala crescuta, dar si de cei cu unele afectiuni digestive. - Apele plate - contin multe minerale, in diferite procente in mod natural, altele sunt imbogatite. Aceste minerale confera si gustul apei si duritatea sa. De multe ori medicul ar trebui sa le stie compozitia si sa ne recomande cel mai bun tip de apa plata, in conformitate cu necesitatile si varsta noastra. - Apa varsata in recipiente de pana la 10 litri - provine din izvoare sau fantani curate sau poate fi apa de la robinet, filtrata si imbunatatita.
- Apa distilata este cea mai pura varietate de apa, saracita de toate elementele minerale, efectul fiind insa un gust “statut”. - Apa deduterizata, un produs nou care se gaseste in clinicile medicale, stimuleaza tesuturile si previne imbatranirea, vindecand, dupa cum sustin cercetatorii, chiar si cancerul si alte boli incurabile. - Apa imbogatita energetic - Apa Pi si altele similare. dr. Oana Cuzino Stern - prezentator “Ce se řntšmplĺ, doctore?” (PRO TV)
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod