Antidepresivele tulbura somnul

Visele violente din timpul noptii sunt mult mai frecvente in cazul persoanelor care obisnuiesc ia antidepresive, potrivit unui nou studiu

REM (Rapid eye movement) este o etapa a somnului (timp in care majoritatea visurilor au loc) se extinde pe parcursul noptii, pe masura ce se repeta ciclic. In timpul acestei etape bataile inimii se accelereaza, respiratia devine superficiala( (putin perceptibila, ochii se misca rapid, muschii sunt relaxati, iar visele sunt cat se poate de intense. Aceasta etapa ocupa intre 20 si 25% din timpul total de somn la adultii tineri, la care doctorii au identificat o perturbare a somnului cu atat mai mare cu cat acestia iau si antidepresive.
In timpul acestei etape a somnului muschii sint de obicei "paralizati", insa antidepresivele pot afecta neurotransmitatorii care mentin aceasta stare de imobilitate, este parerea specialistilor de la Clinica Mayo din SUA. "Descoperirile noastre sugereaza ca somnul REM in cazul persoanelor mai tinere - in special la varsta de 30 de ani, mai degraba decat la 50 sau mai in varsta - este deseori asociat cu folosirea antidepresivelor", sustine Dr. R. Robert Auger, coordonatorul studiului si specialist in probleme legate de somn la Clinica Mayo.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod