Antidepresivele pot afecta calitatea spermei

Antidepresivele folosite de barbati le pot afecta fertilitatea, sunt de parere specialistii americani.
Studiul a fost efectuat pe un grup de barbati sanatosi carora li s-a administrat antidepresivul paroxetine timp de patru saptamani. In urma testelor, acestia au inregistrat un nivel mai mare de sperma cu ADN deteriorat. Specialistii cred insa ca aceste rezultate nu inseamna neaparat ca acesti barbati pot intampina mari dificultati in a deveni parinti, insa pot constitui "un motiv de ingrijorare". Acest studiu este cel de-al doilea efectuat de Centrul Medical Cornell din New York, care sugereaza o posibila legatura intre antidepresive si calitatea scazuta a spermei.


In toate probele prelevate dupa administrarea antidepresivului a fost gasita sperma cu ADN deteriorat, iar 13% din celulele spermei colectate inainte de tratament erau fragmentate. In cea de-a patra saptamana de tratament nivelul de celule fragmentate a ajuns la 30%.

Dr. Allan Pacey, Universitatea Sheffield, este de parere ca sunt necesare mai multe studii pentru a ajuta oamenii de stiinta sa evalueze riscurile, avand in vedere ca exista putine dovezi ca antidepresivele afecteaza calitatea spermei.

Sursa: BBC News Online
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod