ANM a publicat harta radiatiilor ultraviolete

Zilnic pe site-ul Ad­mi­ni­tra­tiei Na­tio­na­le de Meteo­rologie se actualizeaza harta radiatiilor UV de pe teritoriul tarii noastre. Astazi, de exemplu, nivelul acestora este cuprins intre 6 si 8, in functie de variatiile de temperatura din tara.
Potrivit ANM, indicele radiatiei ultraviolete (indicele UV) este o estimare internationala a nivelului radiatiei ultraviolete la suprafata Pamantului. Se calculeaza cu scopul de a ajuta populatia sa se protejeze de radiatiile ultraviolete in conditiile in care cerul este senin.

Indicele UV indica relativ gradul de risc prin expunerea la radiatia ultravioleta. Scara indicelui este de la 0 la 11+. Cu cat este mai mare valoarea indicelui cu atat este mai puternic potentialul pentru deteriorarea pielii si a ochilor.  
In mai multe tari din Europa radiatiile au depasit nivelul 8. De aceea, specialistii recomanda evitarea expunerii la soare in intervalul orar 11.30 si 16.00. Esentiala este protectia cu crema solara adaptata fototipului fiecaruia, de fiecare data cand stam la plaja.

Sursa: Administratia Nationala de Meteo­rologie
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod