Alimentele ecologice, mai bune decat cele naturale



Cele mai sanatoase alimente pentru organismul uman sunt cele ecologice, urmate de cele naturale si conventionale, sustin expertii in alimentatie. Dar care este diferenta intre ele? Pentru obtinerea produselor ecologice nu sunt folosite niciun fel de ingrasaminte sau substante chimice.

Diferenta dintre alimentele ecologice si cele naturale este aceea ca ultimele sunt conventionale, insa nu contin aditivi alimentari. In tara noastra, agricultura ecologica este inca la inceput: anul acesta s-au cultivat 170.000 hectare de teren cu plante exclusiv ecologice.

Alimentele naturale au ingrasaminte

"Romanii se lasa pacaliti de inscriptia "natural" de pe produse. De fapt, acele produse nu sunt altceva decat alimente conventionale in prelucrarea carora nu s-au folosit aditivi ori conservanti alimentari.
Produsele ecologice sunt cele mai sanatoase pentru organism, urmate de cele naturale, apoi de cele conventionale", afirma Gheorghe Mencinicopschi, specialist in nutritie.

Pentru cresterea legumelor si fructelor conventionale se folosesc tot felul de ingrasaminte chimice, in timp ce pentru acelea ecologice trebuie creat un mediu cat mai putin poluat in care sa creasca. "Asa se explica si pretul mai mare al acestora, deoarece procedeul de obtinere este mai costisitor si necesita mai multa atentie", explica Mencinicopschi.

Produsele ecologice romanesti sunt mai ieftine

Majoritatea produselor ecologice de la noi sunt importate, iar sortimentele oferite sunt destul de restranse.
"La nivel intern se produc faina integrala de grau, miere de albine, suc de mere si paste fainoase ecologice. Cel mai bine se vand faina si mierea de albine, iar de pe piata internationala - zaharul brun", explica Radu Panait, director Natura Land, cea mai mare firma din tara distribuitoare de alimente ecologice.

Produsele ecologice romanesti sunt cu 30% mai scumpe decat cele conventionale, iar cele importate cu 100% mai scumpe. Natura Land ofera o gama de 30 de produse, dintre care multe sunt de post si pentru diabetici. Conform normelor internationale, un produs este considerat ecologic daca acesta contine 95% materie prima ecologica si 5% de alta provenienta.


Romania exporta alimentele sanatoase in Occident

In tara noastra, in 2000 agricultura ecologica ocupa o suprafata de 7.000 de hectare, iar in 2006 a ajuns la 170.000 de hectare, estimeaza reprezentantii Ministerului Agriculturii.

Produsele ecologice de la noi sunt exportate in Uniunea Europeana, cu foarte mici exceptii, din cauza lipsei unei piete autohtone si a pretului ridicat al acestor produse.

Nivelul anual al exporturilor de produse ecologice agroalimentare romanesti este estimat la 15-20 de milioane de euro. La momentul actual, legumele si cerealele ecologice recoltate in Romania pleaca la export, in principal, in Germania, Elvetia, Olanda si Italia.

PREFERINTE

Sucul de mere se vinde cel mai bine

In Bucuresti exista doua magazine care vand produse ecologice.
Unul este pe Soseaua Stefan cel Mare, celalalt in Piata Amzei. "Cel mai bine vandut produs la noi este sucul de mere ecologic, produs in Romania.

Pretul unei sticle de 750 ml este de 6 lei noi. De asemenea, zaharul brun este foarte cautat, dar si mierea ecologica, ciocolata din soia, laptele din orez sau soia", afirma Horea Badau, detinatorul "Magazinului Verde" de pe Soseaua Stefan cel Mare.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod