Acum te poti vaccina impotriva cancerului de col uterin

In farmaciile din Romania este disponibil vaccinul Silgard impotriva virusului care duce la dezvoltarea cancerului de col uterin. Acesta reprezinta o descoperire importanta a medicinei in conditiile in care 15 ooo de femei mor anual in Europa din aceasta cauza, iar in Romania rata mortalitatii este in continua crestere in ultimii ani, in prezent cauzand moartea a 5 femei pe zi

Virusul HPV, transmis in principal pe cale sexuala, cunoscut pentru verucile genitale pe care le provoaca, are si tulpini oncogene, responsabile de dezvoltarea cancerului de col uterin si a leziunilor precanceroase.
Vaccinul previne in proportie de 100% cancerul, leziunile si verucile genitale provocate de tipurile 6, 11, 16 si 18 ale virusului. "Infectia cu HPV este foarte raspandita, peste 50% dintre femei si barbati infectandu-se cu HPV cel putin o data in viata. Infectia cu HPV are o incidenta mai mare la adolescenti si la adultii tineri, rata infectarii fiind mai mare la persoanele sub 35 ani", informeaza Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului "Matei Bals". Perioada optima pentru administrarea vaccinului este intre 9 si 15 ani, si la femeile tinere intre 16 si 26 ani, inaintea inceperii vietii sexuale, deci inaintea infectarii cu virusul HPV.
Dupa inceperea vietii sexuale vaccinul poate fi util, insa necesita recomandarea medicului ginecolog si efectuarea unor teste. " Toate tinerele ar trebui sa se vaccineze cu Silgard pentru a reduce substantial riscul de a face cancer de col uterin sau veruci genitale", recomanda Prof. Dr. Radu Vladareanu, directorul clinicii de obtetrica si ginecologie Elias. Vaccinul Silgard, produs de Merck Sharp & Dohme (MSD) poate fi eliberat numai pe baza de prescriptie medicala, de la orice farmacie din tara, la recomandarea medicilor de familie, medicilor ginecologi, pediatri sau infectionisti.
Schema de vaccinare cuprinde 3 injectii administrate pe parcursul a 6 luni (0,2,6). Pretul unei doze este de aproximativ 450 RON.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod