Acrilamida nu creste riscul de cancer mamar

Potrivit ultimelor cercetari exista foarte putine legaturi intre aparitia cancerului mamar si acrilamida, o substanta identificata in hrana procesata, de tipul chipsurilor.
Cel mai mare studiu epidemiologic care a fost realizat pentru a lamuri acest subiect arata ca acrilamida - care se formeaza cand produsele bogate in amidon sunt prajite - nu pare sa fie un factor de risc pentru cancerul de san.

"Nu putem garanta ca un aport foarte ridicat de acrilamida nu poate creste putin riscul pentru cancer de san, insa aceasta substanta nu este nicidecum cel mai important factor de risc pentru aceasta afectiune. Dupa rezultatele de laborator putem afirma cu siguranta ca nu exista nicio legatura intre consumul de acrilamida si cancerul mamar", este de parare Lorelei Mucci, coordonatoarea studiului si profesor asistent la Universitatea Harvard.

Acrilamida a fost clasificata potrivit studiilor anterioare ca fiind o substanta cancerigena.
Insa, testele au fost efectuate numai pe animale expuse unui nivel de acrilamida de o sita de ori mai mare decat am putea noi asimila din produsele prajite.

De asemenea, alte 2 studii efectuate in Italia si Suedia nu au identificat nicio corelatie intre consumul de acrilamida si cancerului mamar. Substanta se formeaza natural in timpul procesarii alimentelor bogate in carbohidrati precum cartofii, painea, cerealele si cafeaua.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • popescu carmen pe 24 Mai 2008, 22:51
    acrilamida

    cu ce scop astfel de articole?

    0
    0

  • adina svetlana pe 26 Aug 2007, 15:50
    acrilamida

    Pana acum auzeam numai de rau de acrilamida. Ca de obicei in acest domeniu, medicii si nutritionistii isi dau mana pentru a ne tine intr-o confuzie total. Si apoi, s-ar mai vinde pe piata toate otravurile, daca nu ar aparea cate un articol "salvator"(nu pentru omenire, ci pentru industria farmaceutica si medici). Asa au aparut articole despre cafea, cum ca ar fi f. buna pentru ficat, despre zahar, pana la 20 lingurite pe zi. Am vrea sa va intrebam, stimati "savanti", cine raspunde pentru informatiile gratuite pe care le publicati?? Parca ati juca "alba-neagra"....

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod