16 cazuri de gripa au fost confirmate de la inceputul anului

Ministerul Sanatatii Publice anunta ca, in ultimele doua saptamani, dupa investigarea probelor recoltate de la pacientii cu simptome de gripa, s-au confirmat 16 cazuri de virus gripal AH1N1: 6 cazuri in Bucuresti, 2 in Galati, 4 in Iasi si 4 in Constanta.
Pana la acest moment, au fost deja izolate 5 virusuri gripale din  cele 16 confirmate (2 in Iasi si 3 in Bucuresti). S-a constatat ca cele 5 virusuri izolate sunt inrudite cu tulpina A/Solomon Islands/03/06(H1N1), tulpina care este continuta in vaccinul gripal folosit in prezent in Romania. Rezultatele finale si evolutia situatiei epidemiologice se vor da publicitatii, pe masura ce apar constatari relevante.
 
Aparitia acestor cazuri in Romania era previzibila, avand in vedere ca in Europa, in ultima saptamana, nu mai putin de 14 state (inclusiv Ungaria si Bulgaria) au epidemii extinse de gripa.

 
In acest context, specialistii se asteapta in continuare la o crestere a numarului de imbolnaviri de gripa si la intensificarea circulatiei virusurilor gripale.
 
Medicii recomanda in continuare efectuarea vaccinarii antigripale, mai ales la categoriile considerate cu risc crescut de imbolnavire. Ca urmare, pacientii cu boli cronice si persoanele de peste 65 de ani sunt rugate sa se prezinte la medicii de familie, pentru a se vaccina impotriva gripei, potrivit regulilor stabilite prin programul de vaccinare.

 
Pana in prezent, prin campania de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii, au fost vaccinate antigripal un numar de 3.094.598 persoane.
 
Reprezentantii  Ministerului Sanatatii Publice reamintesc populatiei cateva masuri de protectie importante, in scopul prevenirii imbolnavirilor prin gripa si trasmiterii acesteia:

1. evitarea aglomerarilor umane;
2. evitarea, pe cat posibil, a contactului cu persoanele bolnave;
3. spalarea mainilor des, mai ales dupa suflarea nasului si venirea in contact cu persoane bolnave;
4.
izolarea persoanei  bolnave de restul familiei, intr-o camera corespunzatoare din punct de vedere igienic (luminoasa, aerisita, suficient de incalzita, adica la temperatura de 24 – 26 grade Celsius);
5. bolnavul va folosi batiste igienice in caz de tuse sau stranut;
6. aerisirea incaperilor sau a birourilor, cu mentinerea unei temperaturi de 18-20 grade C;
7. mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi, pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate;
8. evitarea vizitarii bolnavilor sau suspectilor de gripa.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod