10% dintre bolnavii cu psoriazis si artrita psoriazica se gandesc la sinucidere

Leziunile tegumentare produse de aceste boli duc la stigmatizarea si izolarea pacientilor. In mod frecvent duc la depresie. Bolnavii au sentimente de vinovatie, rusine si sunt mai sensibili la atitudinea celorlalti. 10% dintre acestia se gandesc la sinucidere, fata de alti bolnavi, cu 3%.
Un procent de 10 pana la 30% dintre pacientii cu psoriazis pot dezvolta si artrita psoriazica (100.000 pacienti romani). La aproximativ 25% dintre cazuri, tratamentele standard nu sunt eficiente.

"Durerea din artrita psoriazica, insotita de stigmatul social cauzat de simptomele vizibile (placile de psoriazis), reprezinta o povara majora pentru pacientii care se confrunta cu aceasta boala. Simptomele pot fi invalidante, iar pentru unii pacienti calitatea vietii se altereaza, ajungand sa se simta deprimati si izolati social ", declara Prof.
Dr. Ruxandra Ionescu, vice-presedinta Societatii Nationale de Reumatologie.

Artrita psoriazica apare la pacientii cu psoriazis, o boala cutanata cronica care ce afecteaza aproximativ 3% din populatia lumii (180 milioane). Apare frecvent la barbati si femei cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani, insa poate afecta si copiii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod