1 din 3 bebelusi de sex masculin nascuti prematur au criptorhidism

Facebook Twitter Comenteaza
1 din 3 bebelusi de sex masculin nascuti prematur au criptorhidism

Cea de-a treia zi a Congresului National de Urologie, eveniment organizat de Asociatia Romana de Urologie a debutat cu un curs ESU (Scoala Europeana de Urologie) pe teme privind chirurgia pietrelor, tractul urinar inferior, cancerul de prostata si urologia pediatrica.

Printre temele de urologie pediatrica a fost abordata si cea privind criptorhidismul afectiune ce presupune coborarea incompleta sau inadecvata a unui sau a ambelor testicule in scrot. Testiculul complet necoborat ramane in cavitatea abdominal sau retroperitoneal, iar cel incomplete coborat  ramane in canalul inghinal obstruandu-l mechanic.

La nivel mondial, intre 3%- 5% din copii de sex masculin nascuti la termen si 33% din bebelusii nascuti prematur sufera de criptorhidism.
Prof.dr. G Bogaert de la Universitatea din Leuven, Belgia, a declarat ca aceasta boala congenitala poate avea mai multe cauze: absenta unor hormoni, aparitia unor traume la nastere sau neingrijirea bebelusului dupa nastere. "In 70% din cazuri se identifica criptorhidismul in forma unilaterala (lipsa coborarii unui singur testicul), iar in 30% din cazuri criptorhidismul in forma bilaterala".

Tratamentul este chirurgical si combinat cu terapia hormonala. Operatia se face in patru pasi, folosindu-se tehnicile laparoscopice, cu abordare intraabdominala.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod