Soarele, prieten sau duşman: Ce trebuie să faci pentru a te proteja de ultraviolete


Crema de protecţie solară este vitală pe plajă, spun dermatologii

Totodată, medicul a precizat că expunerea la soare trebuie făcută cu prudenţă, chiar dacă a fost aplicată crema de protecţie: "Să nu uităm de noi la soare pentru că avem cremă fotoprotecoare, pentru că aceasta ne protejează doar de radiaţia B. Mai avem şi UVA, care este cu energie mare şi induce îmbătrânirea, apar ridurile. Totodată, induce şi dezvoltarea de cancer, dar într-o mai mică măsură este adevărat. Această expunere la UVA nu poate fi uşor cuantificată. Deci este bine să alegem o cremă cu FPS peste 15 şi protecţie faţă de UVA."

George Ţiplica a precizat că crema fotoprotectivă are efect aproximativ două ore, după care este îndepărtată de transpiraţie: "Crema se aplică într-un strat consistent, un tub de 100 ml să ajungă cam o zi. Apoi crema trebuie păstrată la umbră, nu în căldură. Să fim atenţi la termenele de valabilitate după ce am deschis tubul. Dacă intrăm în apă să folosim creme care asigură protecţie şi în apă".

De asemenea, nu trebuie niciodată uitate elementele de protecţie simplă: îmbrăcăminte, pălărie, ochelari. "Melanomul se dezvoltă şi în globul ocular. Expunerea la umbră? UV sunt radiaţii care străbat plafonul de nori, aşa încât într-o zi cu soare sau fără, UV tot ajung în cantitate mare. Dacă stăm sub umbrelă, o să înmagazinăm UV care vin reflectate de la mare de la luciul apei şi de la nisip, şi acestea nu sunt în cantitate mică. De asemenea, cimentul, betonul reflectă foarte mult UV", a spus dermatologul.

Potrivit specialistului citat de Mediafax, cel mai frecvent cancer cutanat, la tineri, este melanomul. "În urmă cu zece ani la Colentina aveam un caz de meleonm pe an, acum avem cam unul pe lună. Nu ştiu dacă vin mai des oamenii, dar cert este că se multiplică. Sunt creşteri foarte mari. Cancer cutanat reprezintăn cam 2 la sută, melenom o sutime din acesta. Cancerul cutanat este extrem de frecvent, uşor operabil, trebuie să ştim să-l detectăm la timp", a explicat profesorul Ţiplică.

La rândul ei, Daciana Toma, secretar al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, a spus că oamenii la ţară ştiau să se protejeze. "La ţară, nu îmi amintesc ca ţăranul să meargă la munca câmpului fără să fi avut capul acoperit, cămaşă cu mânecă lungă. Atunci nu existau pantaloni scurţi, iar la prânz era pauză."

 

Foto: Hepta

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod