Tigara, inamicul numarul 1 al sistemului imunitar

Fumatul reprezinta unul dintre factorii de risc pentru dezvoltarea afectiunileor cardiovasculare - atac de inima, atac vascular cerebral, afectiuni vasculare periferice. Afectiunile vasculare periferice implica o serie de conditii ce afecteaza vasele de sange din jurul inimii; de obicei se inregistreaza blocaje arteriale - de exemplu, in picior, un blocaj arterial poate conduce la instalarea gangrenei.
Un procent de 40% dintre fumatori mor din cauza afectiunilor cardiovasculare ce sunt agravate de nicotina; atacurile de cord survin, in special, in randul tinerilor fumatori.

Fumul de tigara contine peste 4700 de compusi chimici dintre care 60 sunt cancerigeni. Fumatul este responsabil pentru mai mult de 85% dintre cazurile de cancer pulmonar, fiind de asemenea asociat cu alte forme de cancer: cancer al gurii, faringelui, laringelui, esofagului, stomacului, pancreasului, colului uterin, rinichilor si colonului. In urma studiilor s-a descoperit ca tutunul este asociat inclusiv cu leucemia.

El mareste riscurile confruntari cu afectiunile cardiovasculare - accidentul cardiovascular cerebral, afectiunile vasculare periferice, anevrismul aortic. Multe componente ale tigarii au fost caracterizate ca "agenti citotoxici" - care au efect toxic asupra celulelor - ce irita aparatul respirator, avand ca rezultat marirea secretiei de mucus bronsic.

Fumatul unei tigari a fost divizat de catre cercetatori in doua categorii: Fumat Principal - FP (mainstream smoke - MS) si Fumat secundar - FS (Sidestream smoke - SM). Fumatul principal se refera la fumul ce este tras in plamani in timpul fumatului. Fumatul secundar desemneaza fumul ce rezulta din arderea tigarii intre doua fumuri.

Compozitiile chimice ale celor doua tipuri de fum sunt aproximativ calitativ similare din moment ce ambele rezulta din arderea tigarii, insa exista o diferenta semnificativa din punct de vedere cantitativ.

Temperatura la care se formeaza FP este cu mult mai mare decat cea care se fomeaza la FS. Rezultatul consta in faptul ca FS contine o cantitate mai insemnata de compusi organici chimici decat FP. Multe studii au incercat indirect sa demonstreze ca FS este mult mai toxic decat FP.

Chiar daca nu este posibil sa examinam toti compusii si efectele lor toxice, raportul de mai jos se focalizeaza pe componentele cancerigene principale care se regasesc in tigara.


Compusi cancerigeni

  • hidrocarburi aromatice policiclice;
  • compusi N-nitroamine;
  • amine aromatice;
  • urme metalice (Cadmiu, Nichel, Arsenic, Poloniu-210).


Tigara si sistemul circulator

  • Tutunul contine peste 4000 de chimicale, cele mai multe dintre ele daunand organismului;
  • Nicotina determina marirea presiunii sanguine, inima fiind nevoita sa lucreze mai mult si mai greu. Monoxidul de carbon produce accelerarea batailor de inima pentru ca inlocuieste oxigenul din sange.
  • Gudronul dintr-o tigara contine sute de chimicale care cauzeaza cancerul.
  • Fumatul determina blocarea arterelor - lucru ce conduce la producerea atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale si a afectiunilor vasculare periferice. Inima devine suprasolicitata, cantitatea de oxigen se reduce, cheagurile se formeaza pe peretii vaselor sanguine, marindu-se riscul de potentiale schimbari fatale in bataile inimii.
  • Comparativ cu nefumatorii, fumatorii au un risc de 70% mai mare de confruntare cu o afectiune coronariana mortala.


Factorii de risc ai tigarii

Afla cu ce anume te confrunti, daca fumezi:

  • riscul accidentelor vaculare cerebrale se maresc de la 2 la 6 ori mai mult;
  • daca iei anticonceptionale si fumezi sporeste si riscul de a prezenta in viitorul apropiat o afectiune cardiovasculara;
  • riscul atacurilor de cord se mareste de trei ori mai mult;
  • se accentueaza, de 5 ori mai mult, si posibilitatea de a suferi din cauza afectiunilor arteriale periferice, afectiuni ce conduc la gangrena.


Ce se intampla cu fumatorii pasivi?

  • Nefumatorii, care traiesc cu fumatorii, sunt predispusi sa sufere un accident vascular cerebral;
  • Nonfumatorii copii pot suferi din cauza bronsitei, pneumoniei, astmului.


Tinerii si tigarile

Fumatul reprezinta un obicei care "se ia" de pe bancile liceului:

  • 80% dintre fumatorii "novice" sunt studentii si adolescentii;
  • Exista mai multi factori care determina o persoana sa se apuce de fumat din timpul scolii: o slaba incredere in sine; parerea gresita conform careia fumatul reprezinta ceva pozitiv; modalitatea de a fi acceptat intr-un anumit grup de prieteni; parinti fumatori; posibilitatea de a cumpara tigari de oriunde.
  • Tinerii se lasa de fumat din cauza prietenilor, pretului pachetului de tigari, reactiei parintilor, gustului tigarii.


Beneficiile renuntarii la fumat

  • Riscurile dezvoltarii afectiunilor cardiovasculare se diminueaza foarte mult, dupa numai un an de incetare a fumatului;
  • In decurs de 2-6 ani, riscul dezvoltarii afectiunilor coronariene devine similar cu acela prezentat de un nefumator;
  • Pe langa beneficiile sanatoase, intreruperea acestui viciu are si beneficii financiare; daca fumezi zilnic un pachet de 20 de tigari de 40.000 lei si te lasi economisesti pe an aproximativ 15 milioane de lei.

 

Comentarii (26)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Caraman_Valentin pe 18 Sep 2009, 19:18
    m-am lasat de fumat

    saltu sunt din braila si am avut multi ani decand fumam sincer sa fiu am avut 4 ani decand fumam si am avut vointa necesara de a ma lasa tigari si in 24 de ore mam lasat de ele dar trebuie sa aveti ambitie de tigru pentru uni ca sa va puteti lasa de ele eu unu ma simnt nemaipomenit acum ca nu mai fumez mintea imi mieste libera si nici nu mai simnt simtoma de am afuma va urez la toti saa va lasati de ele cat mai repede succes la toti

    0
    0

  • Eugen pe 26 Aug 2009, 18:43
    LAsa Fumatul

    Am avut pNeumonie o luna in urma ...shi numai asa am putut sa las fumatul....si inca nu se stie e pe toata viata sau nu...

    0
    0

  • aNdru pe 16 Iun 2009, 16:51
    Si eu sunt din pacate fumatoare

    Eu..fumez..din clasa a7a semestrul 2..m-au invatat unii in spatele scoli...acum..sunt a9a...si nu ma pot lasa...desi vreua/..imi si palce sa fumez..ma simt ff bine cand fumez .e o relaxare..o senzatie..:|...dar am si probleme de sanatate..si mia zis si mama sa ma las de fumat..dar.tot..nu poot..mama stie ca fumezz dar nu ma lasa..(dar nare ce sa imi mai faca..mi-a zis ca daca am dat deja in dependenta..ma lasa sa ma dau singura cu capul de pereti)STiu cami fac rau organismului..si ca voi regreta mai tarzu..dar akum..:| nu realizez..inca tot raul care mil fac

    0
    0

  • Foarte Adevarat! Tigarea Ucide pe 28 Apr 2009, 20:20
    Nu stiu ce sa mai fac

    Eu am incercat sa ma las de fuma , au trecut aprox 2 zile fara tigari si ... am recidivat... am revenit la vechiul obicei de a fuma 1 pachet pe zi .Problema este ca am o durere puternica in partea stanga exact unde este este plamanul. Imi este forte frica sa nu fie ceva grav.. mi as dori tare mult sa nu mai pun tigarea in gura insa am impresie ca ele ma conduc pe mine , nu eu pe ele. Mi am facut pogr la medic insa imi este si frica sa merg . Am 22 de ani si de 8 ani fumez 1 pachet sau 1 pachet jumate pe zi ....de 8 ani . Sanatatea pe primul loc .. sper sa nu fie prea tarziu ! Sfatule mu : lasati-va de fumat !

    0
    0

  • mia pe 16 Nov 2008, 20:18
    TIGAREA UCIDE

    Este o mare prostie sa fumezi pentru ca iti distrugi singur viata... chiar daca majoritatea oamenilor fumeaza 70% din europa si 30% nu fumeaza eu nu fumez dar nici cei care vor citi acest mesaj sa nu mai fumeze si sa asculte parerea celorlalti...

    0
    0

  • george cristian pe 17 Oct 2008, 00:41
    AM AVUT PNEOMONIE SI ACUM FUMEZ( Rar)

    AM SI EU O INTREBARE (nu stiu sa postez aici) acum un an am avut pneomonie. Am fost mai intai la mdicover sa imi faca radiografie si mi s-a spus ca nu am nimic (dar mi-au dat totui zinat 500 timp de doua saptamani l-am luat dar nu isi facea niciun efect, si ma simteam din ce in cee mai rau... eu in acea perioada nu stiam ca am pneomonie dar stiam ca sigur am ceva, parintii mei nu vroiau sa ma creada ca eu am ceva, dar eu pe zii ce trece deveneam din ce in ce mai slab, am ajuns sa fug de acasa sa merg la doctor singur pana am aflat de la doctorul de familie ca am pneomonie si am facut tratament. Pneomonia a trecut dar eu am ramas cu frica, am fost la psiholog etc si am facut progrese, dar de pe 28 septembrie am inceput sa fumez si acum o zi am inceput sa ragusesc si nu stiu... mama a spos ca e de la tigarii, dar am si eu o intrebare: eu ma las dar vreau sa stiu daca mi se intampla ceva din cauza ca am fumat 2 saptamani? Imi poate raspunde careva? Multumesc

    0
    0

  • nu conteaza pe 16 Feb 2008, 16:51
    Oricine se poate lasa!!!

    Eu fumam peste un pachet de tigari pe zi... si am reusit sa ma las foarte usor. Trebuie doar sa iti pui in minte un lucru serios pentru care te lasi de fumat, care il vei rosti in minte atunci cand iti va trebui tigara si care te va incuraja sa continui sa nu fumezi, sa ii promiti cuiva drag ca te lasi de fumat si cel mai important pentru mine un pachet de gume (eu) bomboane cu nicotina care sa il ai in permanenta la tine sa ai siguranta ca ai ce sa te calmeze nevoia... (eu m-am lasat cu un pachet de gume) dar luam numai in momomentele critice. Bafta tuturor!!!

    0
    0

  • anea pe 22 Ian 2008, 09:45
    Nu e bun inventatii ceva mai tare

    E foarte prost stiti ca nimeni nu o sa lase fumatul indiferent ce ati scrie voi !

    0
    0

  • sabynutza_saby92 pe 21 Nov 2007, 18:21

    super referatu ma ajutat la biologie sa iau n 10:D:)) ms mult td tot...........mai pune referate j maim bne dak potzi:))[:x]

    0
    0

  • alexandra pe 12 Nov 2007, 20:08
    cea mai mare prostie este tigara!

    eu nu inteleg pt. ce sa mai inventat si tigara

    0
    0

  • zilyx4 pe 13 Oct 2007, 20:38
    vointa

    vointa eate principalul factor pe care trebuie sa il ai poti sa invingi acest viciu poti

    0
    0

  • Alina pe 18 Sep 2007, 13:08
    Sfaturi?!?

    Sunt fumatoare. Problema e ca nu ma pot lasa....probabil nu am ambitie suficienta (tb sa mentionez ca fumez peste un pachet pe zi, am 24 ani). Imi pun in gand sa ma las, dar de fiecare data, tigara invinge ambitia mea. Oare e ceva de facut?

    0
    0

  • MIHAI ANA GEORGIANA pe 25 Aug 2007, 13:34

    Nu am fumat niciodata,dar am fost nevoita sa stau in jur de 2 saptamani ,cu pauze de 2-3 zile,in locuri pline de fum.Ma intepa inima si ma dureau toate organele.Evitati pe cat puteti locurile pline de fum,ideal de a nu mai fuma, pentru ca o viata avem.

    0
    0

  • valentina pe 20 Aug 2007, 15:47
    nu mai fuma

    m am lasat de fumat si mintea parca mi sa limpezit duc un stil de viata sanatos, incercati totul este vointa sa aveti

    0
    0

  • kiki pe 20 Iun 2007, 14:39
    of, gramatichia asta...

    si se ingalbeneaza tare, draga???! :)

    0
    0

  • Valeria pe 28 Mar 2007, 18:26
    Intr-adevar

    Eu tot am multi cunoscuti care fumeaza si intr-adevar vad cum ei din ce in ce mai rau se transforma.Si anume li se schimba mirosul din gura,apar tuse,se ingalbeneaza dintii etc.

    0
    0

  • gabrielle pe 27 Mar 2006, 21:21
    si eu vreau sa scap ...

    E ingrozitor! Cel mai mare rau pe care si-l poate face un om "cu mana lui" V-ati gandit vreodata ce alta specie in afara de om "inghite" fum ??? Eu cred ca nici un animal de pe planeta asta, ba din contra toti evita fumul... Intrebarea mea este: de ce un fumator, care e constient de consecintele grave ce pot surveni, nu se lasa de fumat??????

    0
    0

  • gheban pe 19 Ian 2006, 19:51

    am si eu o fiica care fumeaza si ar dori sa se lase de fumat dar nu stia cum sa faca acest lucru si acum am sa-i trimit aceste articole si poate va reusi sa scape de acest viciu, va multumesc mult . Jeni

    0
    0

  • BETTY pe 19 Ian 2006, 17:49
    Foarte Adevarat!!!!!

    Sunt o fumatoare si sunt de acord cu ceea ce ati spus!Iti trebuie ambitie si vointa ca sa renunti ptr. ca oricine fumeaza este constient cat de daunatoare sunt tigarile!Ar trebui sa ne sperie ceea ce se stie despre tigari si sa ne indemne sa ne lasam de fumat!

    0
    0

  • oleg pe 19 Ian 2006, 17:49
    vreau sa las fumatul

    eu is de parerea ca i foarte daevarat

    0
    0

  • oleg pe 19 Ian 2006, 17:49
    nustiu cum

    am inceput sa fumez aproximativ 3pachiete pe zi si nustiu cum sa las fumatul mii foarte greu daca stiti cum scrietimi varog www.o-l-e-g@mail.md

    0
    0

  • Evelina pe 19 Ian 2006, 17:49
    Cruda realitate

    Cu Toate Ca In Fiecare Cabinet Medical Gasesti Pliante Cu Efectele Secundere Ale Fumatului Tinerii Din Ziua De Azi Nu Tin Cont De Ele.si Totusi Exista O Solutie Concreta Pt Renuntarea La Fumat?daca E Vorba Numai De Vointa Toti Spun "ma Las De Fumat De Maine!"

    0
    0

  • dantes12 pe 19 Ian 2006, 17:49
    fumatul

    nu te poti lasa de fumat decat daca ai ambitie altceva nu te poate ajuta

    0
    0

  • ana pe 19 Ian 2006, 17:49
    Ajutor!

    As dori foarte mult sa-mi ajut sotul sa poata renunta la fumat; media zilnica este de un pachet. Am incercat cu guma de mestecat (din care a luat una singura, dupa care i s-a facut rau)si picaturi (nu a putut suporta mirosul acestora). Iar cu ambitia nu sta prea bine... Ce ar trebui sa fac?

    0
    0

  • melapitica pe 19 Ian 2006, 17:49

    Ar fi bine sa ii poti ajuta pe cei de langa tine sa se lase de fumat. Tatal meu n-a vrut sa se lase de fumat, i-a spus mamei ca de femei se lasa, dar de tigari nu. Din pacate tigarile l-au distrus si a murit la 47 de ani, de cancer la plamani, fara sa-si cunoasca nepoata, care s-a nascut la o luna dupa ce a murit.Fuma f. mult, cam 3 pachete pe zi.

    0
    0

  • tudor pe 19 Ian 2006, 17:49
    Excelent !

    Ma bucur ca exista oameni care isi iau din timpul lor, gratis, si militeaza impotriva acestui flagel care n-ar exista daca n-am fi atat de lipsiti de un minim de vointa. Multumesc, Tudor

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod