Nu-ti neglija sanatatea pe timpul iernii!

A venit timpul sa inveti cum sa combati moleseala si starea de hibernare din timpul iernii. Urmareste si aplica sfaturile de mai jos pentru a-ti mentine conditia fizica si un sistem imunitar imbatabil inclusiv pe perioada anotimpului rece.
In fiecare an in perioada zilelor friguroase se intampla aceleasi lucruri: hainele de lana isi fac aparitia peste tot, majoritatea vecinilor intra in perioada de "hibernare", iar vacantele se rezuma la planificarea meselor de Craciun si de Revelion.

Lumea cumpara bauturi si alimente cu un continut caloric bogat si se aseaza confortabil pe canapea in fata televizorului in fiecare seara pentru ca afara este prea intuneric pentru un jogging scurt. La inceputul noului an, cei care intra in aceasta categorie sunt disperati pentru a-si recapata silueta pe care o aveau inainte de sarbatori.

Urmeaza sugestiile noastre pentru a invata cum sa fii in forma maxima chiar si in timpul sarbatorilor de iarna.


1. Pastreaza-ti tonusul!

  • Ceilalti - fara sa realizeze foarte bine, incep sa sara peste programul zilnic de exercitii - unii chiar il intrerup definitiv - si la inceputul lunii ianuarie realizeaza pasul gresit.
  • Tu - chiar daca a venit frigul nu trebuie sa cedezi numai pe motiv ca a trecut vremea tricourilor. Este util sa-ti faci un program de mers la sala sau planifica-ti timpul astfel incat sa te antrenezi acasa. Indiferent de varianta pentru care optezi, incearca sa ai o vointa de fier si sa respecti lucrurile programate.
  • Beneficii - este mult mai simplu sa ramai fidel unui program de exercitii decat sa reincepi activitatile fizice la o distanta de cateva luni de inactivitate. Nu uita ca daca vei continua sportul de zi cu zi vei incepe noul an in forta.


2. Nu sta inactiv prea mult timp!

  • Ceilalti - isi dau seama ca sarbatorile, vizitele facute prietenilor si rudelor nu le mai ingaduie sa se ocupe si de conditia lor fizica.
  • Tu - inarmeaza-te cu o foaie si un creion si planifica-ti programul pentru urmatoarele 2 luni - acesta trebuie sa includa munca, obligatiile familiale, timpul dedicat sarbatorilor si activitatea fizica. Sportul trebuie sa constituie o prioritate ca oricare alta, astfel incat sa fie respectat si nu sters din program.
  • Beneficii - nu vei fi tentat sa te dedici in totalitate distractiilor.


3. Nu uita de miscarile pe care le faci in aer liber!

  • Ceilalti - legandu-se de vremea urata si friguroasa, de obicei isi intrerup rutina exercitiilor pe care le faceau in aer liber.
  • Tu - iarna exista o paleta larga de optiuni sportive - skiul, patinajul, snowboard-ul etc. Daca nu te atrage nici una dintre aceste variante, imbraca-te gros si plimba-te in pas vioi sau iesi alaturi de familie la o partida de bulgari intr-unul din parcuri.
    Invata sa apreciezi orice tip de activitate fizica ce poate sa fie efectuata pe timpul iernii.
  • Beneficii - sporturile iernii asigura o buna functionare a aparatului cardiovascular si te ajuta sa arzi in jur de 700 de calorii pe ora.


4. Acorda mare atentie lichidelor!

  • Ceilalti - se deshidrateaza pentru ca simt ca nu le este sete.
  • Tu - aminteste-ti sa bei o mare cantitate de apa in timpul zilei, mai ales inaintea antrenamentelor.
  • Beneficii - absolut toata lumea constientizeaza faptul ca trebuie sa bea multe lichide pe timpul verii, insa multi uita sa aplice acest lucru si pe durata anotimpului geros. Aerul uscat si incalzit din interiorul locuintelor poate deshidrata organismul intr-o masura mai mare decat caldura verii; din acesta cauza nevoia de a consuma cat mai multe lichide devine o necesitate si nu o optiune.


5. Opteaza pentru o mancare sanatoasa si calda!

  • Ceilalti - uita de indicatiile ghidurilor nutritionale si recurg la tot felul de artificii alimentare - prajeli, conserve, mancare congelata - pentru a se pastra la adapost de viforul de afara.
  • Tu - cand vrei sa mananci ceva cald ar fi bine sa incepi cu un castron de supa de pui.
  • Beneficii - cele mai recente studii au demonstrat ca persoanele care manaca supa de pui drept aperitiv, consuma mult mai putine calorii de-a lungul intregii mese.


6.
Alunele nu se neglijeaza!


  • Ceilalti - ofera la majoritatea intalnirilor cantitati enorme de prajituri cumparate, dulciuri pline de calorii si omniprezentele chipsuri.
  • Tu - nu uita de alune; daca ai de ales intre alune si alte sortimente, indreapta-te intotdeauna intai si intai catre alune. Mananca-le incet, savureaza-le si astfel vei fi sigur ca nu te vei mai grabi sa te servesti si de pe alte platouri cu "bunatati" extrem de nocive organismului.
  • Beneficii - alunele contin proteine si grasimi sanatoase, fiind un aliment extrem de satios. Este putin probabil ca dupa consumarea acestora sa persiste la fel de intens pofta de mancare.


7. Grija la alcool!

  • Ceilalti - recurg la consumul caloriilor si al grasimilor saturate prin intermediul cremelor de lichior si al paharelor de bauturi dulci - gen Martini.
  • Tu - daca vrei sa consumi alcool, fereste-te de bauturile "desert". Alege un pahar de vin rosu sau o bere bruna. Intre paharele de vin/bere este indicat sa introduci un pahar de apa ce te va ajuta sa te mentii la nivelul optim de hidratare.
  • Beneficii - deshidratarea produsa de alcool iti poate incetini metabolismul.
    Caloriile reduse din anumite bauturi alcoolice - vin rosu, bere neagra - tin departe mahmureala si diminueaza sansele de a-ti striga seful pe porecla.


8. Nu-ti reduce orele de somn!

  • Ceilalti - din cauza programului activ de petreceri si vizite ce trebuie facute nu-si mai respecta programul de odihna si incep anul mai obositi decat l-au terminat.
  • Tu - nu-ti neglija sub nici un pretext orele de somn. Evista mancarea grea si consumul de alcool cu cateva ore inainte de culcare.
  • Beneficii - lipsa somnului constituie principalul inamic al sistemului imunitar. Pastrarea unui ciclu sanatos de somn (culcat si trezit la aceeasi ora, indiferent de programul de peste zi) si respectarea unei alimentatii sanatoase te ajuta sa previi insomnia.

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cojoc daniela pe 30 Ian 2007, 22:48
    sanatate curata

    este foarte corect si sanatos tot ceea ce am citit aici,dar poate din cauza comoditatii ,multe persoane nu pun in practica. SANATATEA E PE PRIMUL LOC!

    0
    0

  • Raza de soare pe 1 Feb 2006, 17:30
    Opinie

    La o prima citire, toate lucrurile acestea se par a fi cunoscute insa la aplicarea lor in viata de zi cu zi, e mai dificil, similar cu distanta de la teorie la practica.E bine sa ti repeti mereu ca sanatatea este primordiala si sa o transformi in prioritate.Sunt cazuri in care excesele sunt inevitabile , dar cu multa vointa si stapanire de sine se poate remedia "raul" facut. Eu consider ca fiecare este constient de misiunea lui pe acest pamant, de aceea sanatea mai presus de toate... Cat mai multe articole de acest gen , le doresc editate...si astfel cine are ochi sa citeasca sa o faca.

    0
    0

  • Alexandra pe 19 Ian 2006, 17:49
    o zi energica

    Eu dimineata mananc consistent,la scoala la fel ,fac miscare mai mereu(nu mai stiu cum e sa mergi cu masina) iar seara mancare gatita(supa)si tot nu ma ingras!o fi de vina metabolismul

    0
    0

  • Silvia pe 19 Ian 2006, 17:49
    sfaturile se adapteaza la fiecare persoana in parte

    De regula, cam nimeni nu iti da azi sfaturi de bine, asa ca cele scrise pe site le consider o comoara, menita sa imi educe vointa, sa imi protejeze sanatatea si, mai ales, silueta. Daca citersti atent aceste sfaturi, ai numai de castigat, si absolut nimic de pierdut!

    0
    0

  • liliana pe 19 Ian 2006, 17:49
    imunitatea

    este necesar iarna un consum de fructe si legume proaspete, cind organismul e expus la raceli.acestea contin vitamina C

    0
    0

  • Lapadat Mariana pe 19 Ian 2006, 17:49
    Impresii

    Foarte interesant articolul. Multe sint lucruri stiute, dar e bine sa le mai afli din cind in cind si de fapt ar fi bine daca toata lumea ar urma aceste sfaturi. Sint de acord ca este bine sa fim ponderati cu mincarea, sa consumam fructe si legume cit mai multe , supa de pui este intr-adevar benefica pentru organism ca si alunele si bineinteles ca sportul nu trebuie uitat pentru ca aparatul cardiovascular sa functioneze normal. De asemenea sint intru-totul de acord ca trebuie consumat cel putin 2 l de apa zilnic. Toate acestea nu sint prea greu de urmat, insa oare toti avem grija de noi?!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod