Imunoterapia: remediu incontestabil pentru alergii

Academia Americana pentru Alergie, Astm si Imunologie recomanda persoanelor care sufera de astm bronsic alergic, rinita alergica, conjunctivita si alergie la intepaturile de insecte sa apeleze la imunoterapia specifica cu vaccinuri alergenice.
Ce presupune imunoterapia?

Este o forma de tratament cu injectii care au rolul de a mari toleranta la anumite substante care declanseaza simptomele suparatoare. Se recomanda persoanelor care sufera de o forma severa de alergie, precum si celor care prezinta simptome mai mult de 3 luni de zile. Este foarte important sa retii ca aceste vaccinuri nu iti vor vindeca alergia, ci reduc sensibilitatea organismului tau la anumite substante, previne declansarea altor alergii si evolutia rinitei alergice spre astm.

"Alergenii precum polenul, mucegaiul, parul animalelor sunt substante care pot declansa simptome suparatoare daca o persoana cu o sensibilitate crescuta vine in contact cu ele. Astfel, persoana care recurge la imunoterapia primeste injectii (cu o doza marita gradual) cu un anumit alergen pana cand se ajunge la doza terapeutica indicata care mareste rezistenta organismului", explica dr. Linda Cox, presedintele Academiei Americane pentru Alergie, Astm si Imunologie.


Cat de des trebuie administrate injectiile?

Trebuie efectuate in mod regulat in brat, iar doza de alergen se mareste gradual. Cand vei incepe imunoterapia trebuie sa te duci la medic o data sau de doua ori pe saptamana timp de cateva luni. Daca injectiile se dovedesc a fi eficiente in cazul tau, medicul va stabili sedintele o data la 2 sau 4 saptamani, timp de cativa ani. Sensibilitatea la alergen va scadea considerabil, simptomele vor fi mai blande si pot chiar sa dispara complet.


Ce masuri trebuie sa iau inainte de a face injectiile?

Cu doua ore inainte de sedinta programata nu trebuie sa faci sport sau alte activitati solicitante. Acelasi lucru trebuie respectat si doua ore dupa administrarea injectiei.

De asemenea, trebuie sa discuti cu medicul despre tratamentele medicamentoase pe care le iei in acea perioada, deoarece unele medicamente pot interactiona cu imunoterapia si maresc riscul de aparitie a reactiilor adverse.

Daca esti insarcinata sau planuiesti sa ramai insarcinata intreaba medicul daca este indicat sa continui imunoterapia.


Ce efecte pot sa apara dupa administrarea injectiei?

De regula, trebuie sa fii monitorizat/a pentru 30 de minute dupa efectuarea injectiei pentru a se evita aparitia efectelor adverse: secretie nazale abundente, mancarimi la nivelul ochilor, respiratie scurta si dureri in gat. Daca te confrunti cu aceste simptome dupa ce ai plecat de la doctor, ia un antihistaminic si intoarce-te la clinica.

Daca pielea se inroseste, se inflameaza si se irita 2.5 cm in jurul vaccinului este perfect normal. Aceste simptome trebuie sa dispara in 4-8 ore dupa administrarea vaccinului.


Vaccinul este eficient pentru toate alergiile?

Eficienta imunoterapiei depinde in functie de severitatea bolii si de numarul substantelor la care esti alergic/a. Dar in general, este indicata pentru alergiile la intepaturile de insecte, o mare varietate de polenuri, praf, mucegaiuri, acarieni, parul animalelor si pentru astmul alergic. Studiile nu au demonstrat eficienta imunoterapiei in cazul urticariei si a alergiilor alimentare.
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Catalina pe 11 Aug 2011, 16:06
    Pt doamna Clara

    Draga mea,îmi pare rău ca nu ai reușit sa te tratezi...!dar probabil ți se trage de la atâtea"țevi" pe care le-ai curățat în tinerețea ta!!!

    1
    3

  • cristina pe 10 Aug 2009, 21:12

    La fiul meu de 17 ani anul trecut s-a declansat alergia la o mare varietate de polenuri. Am facut testul alergologic si am incercat tratamentele mediacmentoase prescrise, fara rezultat.Practic, baiatul este bolnav incepand din iunie cu o scurta pauza in iulie, iar acum, de 2 saptamani abia poate respira. As vrea sa stiu daca l-ar ajuta imunoterapia, sau e prea curand pentru un astfel de tratament, si cat costa?

    0
    0

  • intrebare pe 7 Aug 2009, 12:47
    Buna ziua

    E posibil ca in urma unui astfel de tratament,mai precis dupa vaccinare se poate "umfla" nasul(fiind o zona mai sensibila a mea).Pt ca de fiecare data dupa cateva ore de la vaccin am aceasta impresie + pe langa alte mult probleme datorate de imuno terapie, de la respiratie greoaie,obosesc extrem de repede,apar niste bubite(cosuri) in zona unde sunt vaccinat etc.

    0
    0

  • silviu pe 7 Iun 2009, 18:20
    o intrebare pentru un specialist

    dupa cum am tot citit,alergiile se produc datorita reactiei sistemului imunitar care in mod normal nu s-ar produse.Dupa cate am inteles eu,unele celule ale sistemului imunitar functioneaza dupa o informatie "eronata" in momentul declansarii reactiei alergice.Daca este asa,nu s-ar putea cumva sa dam informatii corecte celulelor sistemului imunitar sa numai reactioneze asa violent la susbstante ce in mod normal nu ar face rau organismului ?? Ca si orice alt organ al corpului,si sistemul imunitar intinereste,noi celule se creeaza iar cele batrane mor.Cele nou creeate au nevoie de o baza de date dupa care sa poata functiona,in cazul alergiilor se pare ca preiai baza de date de la celulele mature,baza de date care este cumva "virusata".Eu am citit pe internet ca ar exista un produs care constine extras din colostru,extras ce este compus numai din moleculele care sunt purtatoare de informatie imuna,administrate prin intermediul colostrului de catre orice mama nounascutului pentru ca sistemul imunitar al acestuia sa poata functiona,sa se poata apara de posibilii invadatori externi(bacterii,virusuri,fungi). Aceste molecule,dupa cum am citit sunt comune oricarei specii,deci nu s-ar putea folosi si in cazul alergiilor ca si profesori ai noilor celule ale sistemului imunitar,ca acestea sa numai preia informatia eronata de la propriul sistem imunitar,ci sa lucreze dupa o informatie corecta transferata de la un alt sistem imunitar care functioneaza corect. Nu stiu daca cele spuse de mine aici sunt corecte,nefiind medic,de aceea cer o parere a unui om de specialitate.Astept o parere pe silviu_m74@yahoo.com.

    0
    0

  • Bratu Clara pe 4 Feb 2008, 11:11
    Alergii

    Consider ca problema alergiilor este este destul de serioasa. Personal am aceasta problema si incerc sa ma tratez de foarte multi ani. Daca intr-adevar acest remediu ar da roade as fi interesata sa stiu ce trebuie sa fac, ca sa beneficiez de el. Ca si sugestie as spune ca alergiile nu trebuiesc neglijate deoarece pot creea neplaceri imense.

    2
    0

  • Marina pe 2 Feb 2008, 21:08
    Remedii alergii

    Am fost in acesta toamna (2007), si pe langa alte tratamente, am mai facut un tratament pentru alegii la carne, sufeream aveam mancarimi de cate ori mancam un pic de carne. Tratamentul l-am facut timp de 10 zile, adica mi s-a facut injectii intramusculare cu apa de la un izvor (nr.2-Singiorz Bai-Bistrita). Acum pot manca carne, carnati si nu mai apar bubite si nici mancarimi. Nu fac abuz dar pot manca, timp de vreo 10 luni am avut alergie si sant bucuroasa ca am gasit un remediu la alergia mea. Tratamentul trebuie sa-l repet la un interval de 6 luni timp de 3 ani. La mine a avut efect acest tratament asa ca-l recomand. Medicul statiuni este o doamna foarte bun diagnostician. Succes celor care vor sa incerce acest tratament. Apa de la izvor am folosit-o si pentru ten, ca un tonic pentru piele si am observat ca tonusul pielii s-a imbunatatit (eu avand 55 ani).

    0
    0

  • angi pe 2 Feb 2008, 12:31
    Alergie neidentificata

    Sunt bune aceste injectii si daca nu a fost identificata sursa alergiei? Am urticarie cronica de 10 luni, am facut analize de 3 ori si nu mi-a gasit alergie la nimic.

    0
    0

  • OLGUTA BADEANU pe 2 Feb 2008, 11:28

    Unde se poate face acest vaccin, in ce clinici?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod