Fumatul

Este omniprezenta in viata dependentilor de niocotina si nu numai. Tigarainsoteste cu succes cescuta de cafea, petrecerile, starile depresive,nervozitatea sau plictiseala. Dar oare este doar un viciu oarecare saucalea cea mai sigura catre cancerul la plaman?

Despre efectele nicotinei asupra sanatatii se poate vorbi la nesfarsit. Seproduc tulburari respiratorii, cancer la plaman, sporeste riscul ataculuide cord, se ingalbenesc pielea, dintii, degetele si se imbatranesteprematur.

Cristina Nita, medic primar stomatolog la Cristal Dental Services, atrageatentia asupra acestor efecte, cand vine vorba de primul lucru afectat detigari, dantura: "In afara aspectului dezagreabil al dintilor fumatorilor,a culorii lor galbene, a modificarii rapide a culorilor obturatiilor silucrarilor protetice pe baza de rasini, mai putem discuta despre rolulimportant al tutunului in etiologia cancerului oral. Numeroase studiiiau indicat o relatie directa intre fumat si cancerul mucoasei orale,fumatul tigaretelor fiind, se pare, mai nociv decat fumatul trabuculuisau al pipei.

Un studiu recent realizat in SUA a aratat ca barbatii care fumeazaprezinta un risc de circa 30 de ori mai mare decat nefumatorii in ceea cepriveste declansarea tumorilor maligne orale, in timp ce fostii fumatoriprezinta un risc de 9 ori mai mare. Exista o relatie bine stabilita intrefumatorii de pipa si incidenta cancerului de buza, desi nu a putut fiinca evaluat cu precizie riscul datorat caldurii produse comparativ curiscul pe care-l prezinta materialul din care este facuta pipa.

Riscul legat de fumat devine mult mai important odata cu crestereanumarului de tigarete si a duratei de expunere la acest factor.
Factorulde risc devine egal cu al nefumatorilor dupa circa 10 ani de renuntare lafumat. Valorile sunt ceva mai reduse in cazul femeilor, fara sa se poatapreciza care este mecanismul protector. Astfel, femeile fumatoare prezintaun risc de circa 6 ori mai mare comparativ cu nefumatoarele, iar aceastavaloare se reduce la 3 pentru fostele fumatoare. Studiile arata ca circa92 % din decesele provocate de cancerul oral sau faringian la barbatipot fi atribuite fumatului (procentul fiind de 61% pentru femei)."

Consumul acestu "drog" cu actiune lenta reduce fertilitatea si pune inpericol sarcina. Si gandeste-te cate farduri noi si haine ti-ai puteacumpara cu suma cheltuita pe tigari in ultimile 6 luni... Tigara poateparea un simplu tub de hartie ce contine tutun rafinat, dar in momentulin care o aprinzi se elibereaza 4000 de chimicale prin fumul de tigara.

Ce credeti ca au Nicole Appleton, Kate Winslett si Zoe Ball incomun? Toate au renuntat la fumat din momentul in care au aflet ca suntinsarcinate.
Majoritatea persoanelor fumatoare incep acest "ritual" din timpuladolescentei. Doar in Anglia, 450 de copii fumeaza zilnic si majoritateacelor care mor din cauza nicotinei se apuca de fumat in timpuladolescentei.

Multi oameni vad fumatul precum "un obicei prost", spunand: "este unviciu care imi face placere, ma rasfat cu o tigara". Ca fumator, aitendinta sa nu te vezi dependent ci fumezi pentru ca iti place. Aceastaeste o perceptie gresita. Cercetarile demonstreaza ca tutunul creeazadependenta precum heroina sau cocaina. De fapt fumatul este un intregcomplex deoarece este si un obicei si dependenta.
Si aceste doua elementecombinate fac din fumat un obicei la care se renunta foarte greu.

Pe un esantion de 23 de persoane, 10 s-au lasat de fumat, 13 fumeaza inmod curent si noua din acestea au de gand sa se lase de acest viciu inviitor.
Fiecare dintre noi avem insa si alte motive care ne impiedica sa luamaceasta decizie.

Nu m-as simti bine fara o tigara...

Imaginea pe care o avem despre noi insene este greu de schimbat simulti dintre fumatori nu se pot obisnui cu ideea de a fi nefumatori. Darpersoanele care "s-au lasat" marturisesc ca in prezent le este greu sase imagineze fumatoare. Este doar o problema de obisnuinta.

Fumatul este una dintre putinele placeri. Bucura-te de ea!

Daca fumezi un pachet pe zi, inseamna ca ai fumat 7.300 de tigariin decursul anului trecut. De cate dintre acestea te-ai bucurat dintoata inima? Incearca sa vezi "placerea" intr-o alta lumina. Chiar itiplace atat de mult sau crezi sincer ca nu te vei mai bucura de viata canefumator?

Toti prietenii mei/ partenerul meu fumeaza

Dar si oamenii de pe strada fumeaza, si cei de la birou si inbaruri... Adevarul este ce mereu vor fi fumatori peste tot. Daca astaeste motivul pentru care nu te lasi, atunci incearca sa pui in balantasi dezavantajele fumatului, si cantareste...

Dar multe persoane vad fumatul ca pe un obicei "social". Atunci poate fifoarte dificil, dar incearca sa-ti determini prietenii sa te ajute saupoti sa iti faci noi prieteni printre cei care se lasa de fumat. Dacapartenerul fumeaza si tu te-ai hotarat sa renunti la tigari, faceti uncompromis prin care sa existe in casa o zona "antifumat".

Fumatul ma ajuta sa ma relaxez

Nicotina este un stimulent puternic, care iti mareste pulsul.
Elibereazaadrenalina in sange in cateva minute. Este si un drog puternic, dupa carepoftesti la cca 15 minute dupa ce ti-ai stins ultima tigara. Atata timpcat fumezi, niciodata nu te vei simti complet relaxata deoarece corpultau va cere mereu urmatoarea "doza". Nivelul de nicotina ce se ridicasi coboara fac dintr-un fumator o persoana ce nu se relaxeaza niciodata.

Fumatul ma ajuta la concentrare

Te ajuta la concentrare la fel de mult cum te ajuta sa te relaxezi. Atatatimp cat fumezi, nu te vei putea niciodata concentra complet - vei aveasi grija urmatoarei tigari. In plus, fumatul afecteaza vasele de sangeceea ce inseamna ca iti privezi creierul de oxigen, cat despre putereade concentrare...

Fumatul ma ajuta cand sunt plictisita

Plictiseala e o stare psihologica. Fa ceva pentru a te distra. Gandeste-tela un lucru pe care ti-l doresti dar nu ti-l poti permite, si in acelasitimp calculeaza cate pachete de tigari ar trebui sa sacrifici, sau catelucruri ai putea realiza in timpul care il aloci fumatului (2 ore la unpachet/zi).

Sunt prea tanara sa ma las acum

Daca esti tanar nu inseamna ca esti invincibil. Si persoanele sub 30 deani pot fi avea afectiuni din cauza nicotinei, asa ca urmatoarea tigarapoate fi cea care te ucide.

Este prea tarziu, raul a fost facut

Nimeni nu stie de cate tigari este nevoie sa faci cancer. Variaza de la unorganism la altul. Oricum, daca nu te-ai imbolnavit inca, vei descoperi caeste uluitor modul in care te vei reface. Si chiar daca te-ai imbolnavit,renuntatul la fumat va ingreuna considerabil demersul bolii.

Fumez numai la petreceri

Nu exista "fumatul doar la petreceri".
Aproape toti nefumatorii suntderanjati de fum si aproape toti fumatorii isi doresc sa nu fi fumat.

Este corpul meu, si daca am chef, fumez

Daca cineva ti-ar ataca vreo ruda pe strada, probabil ca nu ti-arconveni. Fumatul ii afecteaza atat pe fumatorii activi cat si pe ceipasivi.

O sa incerc sa le reduc

Studiile confirma faptul ca cei care incerca doar sa le reduca au orata de succes scazuta pentru ca vei fi foarte nerabdatoare pana fumeziurmatoarea tigara si ea va deveni mult mai importanta pentru tine. Sate opresti brusc este mult mai eficace, iti vei reduce din griji.

Nu am vointa

Din moment ce esti fumatoare inseamna ca ai vointa. Iti amintesti cand,la incepul, tigarile aveau un gust oribil dar nu te-ai lasat pana nute-ai obisnuit cu ele (din anumite motive)? Sistemul revers functioneazala fel.

Ma voi ingrasa

Intr-adevar, nicotina este un stimulent puternic si cand te lasi defumat metabolismul se incetineste. Asta inseamna sa aloci o ora pe zimiscarii pentru a contrabalansa efectul nicotinei. Oricum, chiar dacatigarile previn ingrasarea, nicotina favorizeaza aparitia celulitei.

Am nevoie de tigara atunci cand beau

Foarte multi oameni asociaza fumatul cu bautul si aceasta legatura estepentru ei foarte puternica. Daca este posibil, incearca sa nu bei alcoolsi sa inlocuiesti cafeaua cu laptele pe perioada in care vrei sa te laside fumat. Bea apa sau suc natural deoarece aceste bauturi nu merg binecu tigara.

 

Comentarii (19)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • coghil pe 7 Feb 2011, 19:57
    fumatul ucide

    fumatul niciodata nu e mai pretios nu va propun sa incercati nu.!

    0
    0

  • ana pe 10 Nov 2010, 17:24
    smoke

    din cauza fumatului poti sa ai o boala foarte strasnica cum este cancerul

    0
    0

  • ana pe 10 Nov 2010, 17:22
    fumatul

    Multi oameni vad fumatul precum "un obicei prost", spunand: "este unviciu care imi face placere, ma rasfat cu o tigara". Ca fumator, aitendinta sa nu te vezi dependent ci fumezi pentru ca iti place. Aceastaeste o perceptie gresita. Cercetarile demonstreaza ca tutunul creeazadependenta precum heroina sau cocaina. De fapt fumatul este un intregcomplex deoarece este si un obicei si dependenta. Si aceste doua elementecombinate fac din fumat un obicei la care se renunta foarte greu.

    0
    0

  • ala pe 31 Ian 2010, 13:38
    fumatul

    fumul de tzigara contzine mai multe substante nocive,si sarmana persoana care se afla alaturi de un fumator

    0
    0

  • cristin pe 30 Apr 2009, 20:36
    smoke

    greu dar posibil

    0
    0

  • andrei pe 24 Nov 2008, 19:09
    anti fumat

    Live Well Srl anunta lansarea celei mai mici tigari electronice din lume, in lungime de 84 mm si diametru de 8.5 mm, Cigatronic ! Fumatul electronic anuleaza riscurile de cancer si este lipsita de gudroane, tar si alte substante de risc, si nu este periculoasa pentru cei din jur. Live Well Srl ofera acest produs la pretul pretul special ptr sarbatori de numai 280 RON TVA inclus , pentru un set care contine doua atomizoare . (In special un atomizor de rezerva gratuit , practic doua tigari pentru pretul uneia !) Cutia contine 1. Dispozitivul de atomizare 2 buc. 2. Bateria tigaretei 2 buc 3. Incarcator 1 buc 4. Cartuse atomizoare 5 buc (diferite arome si continut de nicotina) 5. Instructiuni in lb romana 1 buc Cautam distribuitori in toata tara. Pentru informatii : http://www.cigatronic.ro http://www.smart-living.ro Mobil: 0727 774 736

    0
    0

  • klaudya pe 24 Nov 2008, 14:57
    fumatul

    stiati ca tigare se extrage din planta ''NICOTINA TABACUM '' si este periculoasa de 10 ori la fumatori decat la nefumatori !!!!!!!!!!!!! GRIJA MARE nu mai fumati

    0
    0

  • sufletzel bogdan pe 31 Oct 2008, 16:14
    greu ptr unii

    pe mine ma apuca rasul sincer ....aud la unii ca se gandesc la renuntzat in timp ce fumeaza , altii s-au lasat ca au facut sedinte cu biorezonanta...altii nu pot sa se lase....fratilor ....e totul in mintea voastra ...schimbati obiceiurile .... e foarte greu intr-adevar sa schimbi obiceiurile , sa te abtii , fumator fiind , cand cineva itzi ofera o tigara....sau sa stai intr-un ambient unde se fumeaza.... Eu am renuntat foarte simplu ...mi-am propus sa nu mai fumez si asa am facut ...putin greu la inceput ...dar dupa aia cand te >>obisnuiesti>> sa nu mai fumezi ....sa faci alte lucruri ...e si mai simplu.... Sigur, multi din cei care o sa citeasca ce am scris eu o sa zica ....[ce minciuna gogonata] sau [alt mincinos] ..... Nu e asa de greu ...totul e in creierul vostru ...dak stii sa-l controlezi ....ca pana la urma tu il controlezi nu el pe tine...tu decizi ce trebuie sa faci .. nu trebuie sa decida el ...o sa reusiti cu succes... Multa bafta

    0
    0

  • maria pe 23 Iul 2008, 11:01
    ma las de fumat

    am cunoscut pe cineva cu 8 ani mai tanar ca mine,nefumator,m-a facut sa ma gandesc la mine,desi nu a tinut relatia a fost un stimulent super sa ma las de fumat.Sunt sigura ca nu ma voi apuca din nou de fumat

    0
    0

  • adi pe 27 Apr 2008, 22:24
    cum am reusit eu sa las tigarile

    Eu am renuntat la tigari cu ajutorul terapiei prin biorezonanta la centrul de terapie Vita Nova-Timisoara la data de 19 03 2007.Am fumat aproape 30 de ani si in ultimii ani am fumat cate 4 pachete pe zi .Nu am avut probleme de sanatate dar nu am mai facut fata cu banii ca tot se scumpeau tigarile si am ajuns sa dau aprope tot salariul pe tigarii.Dupa un an de zile am facut un calcul si nu o sa va vina sa credeti dar am facut o economie de 7200 de lei.......Cei care vreau sa se lase de tigari si nu reusesc doar din proprie vointa pot incerca --O singură şedinţă terapeutică cu aparatura de biorezonanţă vă scapă de fumat !!! Investigaţia şi terapia durează o oră, efectul este rapid. http://www.e-oferta.ro/article1710.html Va doresc multa sanatate si as vrea sa aud ca am reusit sa conving pe cat mai multi sa renunte la tigari .

    0
    0

  • ana pe 7 Apr 2008, 20:58
    fara tigari

    as vrea sa renunt la tigari de 1 an de zile dar niciodata nu am avut vointa necesara sa o fac. fumatul e un viciu tare greu de infranat. ca sa renunt la tigari trebuie sa ai multa vointa lucru care la noi lipseste. daca cunoaste cineva un tratament care sa nu necesite vointa rog sa ma contactati.

    0
    0

  • Molnar Angela pe 6 Apr 2008, 12:00
    e nevoie de multa vointa

    fumez de 8 ani si imi doresc enorm sa renunt la acest viciu si primul motiv ar fi banii , pe urma sanatatea. sper sa si reusesc

    0
    0

  • boca andrei pe 30 Mar 2008, 17:46
    sunt but

    da deci eu sunt boca marius andrei si sunt foarte but (prost) frate

    0
    0

  • butu andrei pe 30 Mar 2008, 17:44
    sunt but

    da is cel ma but om din lume

    0
    0

  • butu andrei pe 30 Mar 2008, 13:52
    is but

    da sunt cel mai but om din lume

    0
    0

  • boca cosmin pe 30 Mar 2008, 13:40
    siteul e naspa

    e naspe siteul pentru ca nu se folocsesc diacritice huuuuuuuuuuuuuuuuuuu jalnic

    0
    0

  • bebe pe 21 Mar 2008, 16:45
    cam greu desii nare un gust placut

    sincer as vrea sa ma duc innapoi in timp sa nu fi inceput vere sa apuc tigara in gura cat demult am detestat gustulde tigara si mirosul lui atat de tare imi place acum sincer as vrea k cei 5 ani pe care iam distrus cu tigara sai recuperez nefumand ....

    0
    0

  • alex pe 12 Mar 2008, 16:34
    ..

    merg sa fumez o tigara si intre timp ma gandesc cum si cand sa ma las de fumat :P

    0
    0

  • boss pe 10 Mar 2008, 05:26
    cam greu daca nu vrei...

    daca cineva vrea sa se lase de fumat si are de ce sa se lase sa se lase ca nu ai chiar asa greu.da la virsta de peste 40 de ani nu ai vad rostu.daca ai 20 30 da ca mai ai ce fae in viata daca nu ce rost are.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod