Cafeaua, nectarul zeilor

Cafeaua, nectarul zeilor
"Cafeaua trebuie sa fie neagra ca noaptea, tare ca moartea dar dulce caiubirea", spune un vechi proverb turcesc, dar multi dintre noi nu stiuca acest "nectar", pe langa proprietatile de inviorare a organismului,stimuleaza serotonina (hormonul fericirii).

Cafeaua contine proteine, lipide si carbohidrati. Studiile atesta cao cafea de dimineata este echivalentul in proteine si... acid a treimandarine.

Insa cafeaua este la fel de controversata pe cat este de consumata. Despreea se spun multe lucruri negative, precum ca ingalbeneste dintii,sporeste aciditatea, retine apa in tesuturi, care sunt adevarate. Darsunt si multe mituri care sunt asociate cu cafeaua in mod gratuit.

Cafeaua sporeste riscul de a face atac de cord?
Incepand cu 1978 au fost facute cercetari asupra legaturilor dintreconsumul excesiv de produse cofeinizate si atacurile de cord. Oricum,aceasta ipoteza nu a fost niciodata dovedita.
Insa este adevarat ca abuzul de cafea este asociat cu un mod de viatasedentar si cu sentimentul anxietate.
Dar cafeaua impreuna cu tigarilesi stresul reprezinta unul din potentialii factori ce provoaca ataculde cord.

Cafeaua afecteaza sistemul nervos?
Cat despre influenta pe care o are asupra sistemului nervos, intr-adevar,acutizeaza simturile si functiile esentiale ale creierului. Calugarii dinmanastirea Cheodet, cei care au descoperit cafeaua, observasera acesteefecte. Au realizat ca cei care beau cafea au o agilitate mentala sifizica sporita. Desigur, este important sa nu ajungem la stadiul in care,din cauza abuzului de cofeina, sa ne alteram sistemul nervos.

Cafeaua produce insomnie?
Legatura dintre cafea si insomnie este inca un subiect controversat pentruindivizii care au tulburari de somn. Este de preferat sa nu consumamcafea inainte de merge sa ne odihnim. Acesta este motivul pentru carea fost inventata cafeaua decofeinizata. Insa sunt cunoscute beneficiilecafelei atunci cand suntem obositi.

Care este legatura intre cafea si cancer?
Studiile stiintifice nu au confirmat ca ar exista macar un motiv pentrucare ar putea fi vinovata cafeaua de producerea cancerului.

Este nociv sa bei cafea in timpul sarcinii?
Este important sa mentionam ca nu ar trebui bauta cafea in exces in timpulsarcinii.
Totusi cercetarile efectuate au aratat ca nu are absolut nici oinfluenta cafeaua asupra malformatiilor fatului. Dar femeile insarcinatecare beau cafea tind intr-adevar sa fie agitate si nervoase. Tinerelemame ar trebui sa se limiteze doar la o ceasca pe zi.

Cafeaua sporeste nivelul colesterolului?
Da, are aceasta proprietate, dar depinde si de felul de cafea pe care ilbei (amatorii de espresso sa fie atenti). Un studiu efectuat de doctorulamerican Steven Haffner a dovedit ca persoanele care beau multa cafeatind sa manance mai multe grasimi saturate, lucru care ne convinge canu numai cafeaua este vinovata pentru ridicarea nivelului de colesterol,ci si regimul alimentar.

Ne ajuta cafeaua sa slabim?
O cescuta de cafea dupa fiecare masa ne imbunatateste considerabildigestia. Pe langa influenta pe care o are asupra echilibrului energeticstimuleaza si termogeneza pierderii in greute.

Cafeaua stimuleaza performantele sportive?
Inainte de a incepe o cursa, foarte multi biciclisti beau o cana"sanatoasa" de cafea, din moment ce s-a dovedit ca un individ ce consumacafea poate suporta mai bine efortul fizic.
Aparent, cafeaua previneoboseala musculara si mareste capacitea corpului de a transforma grasimilein energie, pastrand zaharul in tesuturi pentru a fi exploatat in momentede efort maxim.

Care sunt beneficiile cofeinei?
Luata in "doze" moderate, cofeina are efecte benefice. Actioneazaasupra tubului respirator ajutand la mobilitatea muschilor (cafeauaeste recomandata si pentru bolnavii de astm). Este de asemenea folositasi impotriva durerilor de cap pentru ca dilateaza vasele de sange, sieste folosita ca un medicament impotriva migrenelor. Cofeina este unbun diuretic ce stimuleaza activitatea aparatului excretor si eliminasubstantele toxice din corp.

Poate consumul excesiv de cafea sa produca dependenta?
"Cofeina nu produce dependenta", au declarat mai multi specialisti indomeniu. Numeroase persoane care au consumat cantitati impresionantede cafea de-a lungul timpului si care au incercat sa reduca consumul auspus ca au simtit un disconfort fizic temporar care consta in dureri decap si nervozitate.
Insa nu are alte efecte secundare.

Dar daca doriti sa va lasati de cafea, este recomandat sa o facetitreptat, pentru a fi scutite de neplaceri.

 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • DUMITRU pe 1 Dec 2010, 11:06
    CAFEAUA

    DE CE SE MAI PUNE IN VANZARE? ATUNCI BEM APA DIN GARLA.

    0
    0

  • florina pe 19 Apr 2010, 23:25
    de unde pot...

    cumpara gamoexcelium tablete .daca stie cineva si daca se gasesc in america am cautat pe google dar,nu am gasit exact o adresa,ma poate ajuta cineva?nu vreau cafea.multumesc anticipat.

    0
    0

  • Cornel pe 4 Mai 2009, 18:06
    inlocuire

    Fratilor e asa de ciudat sa recomanzi a inlocui cafeaua cu fructe sau altceva...pai nu se poa pt k e altceva...trebuie sa renunti la ea pur si simplu..e din creieras...stiu k e greu doar e drog ce sa mai vb ...k si fumatul si mai stiu eu ce ...bft !

    0
    0

  • vlad pe 26 Feb 2009, 16:25
    cafeaua nu face bine la sportivi

    nu cred indiferent ce studi s-ar realiza pe acest fapt eu am facut un mic test care arata cam asa de diminetza o ceasca de cafea dar tare si mers cu bicicleta( aproximativ 20 de km dar destul de greu ) ziua urmatoare pauza ( ca sa elimin cafeaua ramasa ) si a 3-a zii fara cafea ( dar cu fructe ) si am mers surprinzator aproxiamtiv cu 50% mai mult decat cu cafea si anume 30 de km concluzia cafeaua nu face bine la sportivi plus ca face rau la sistemul nervos si la inima si la ficat pancreas si tranzitului intestinal...cam asta ar fii nu incurajez CONSUMUL DE CAFEA SI SA FIE EVITAT/INLOCUIT CU 2 3 BANANE SAU ORICE FRUCT

    0
    0

  • tumonique pe 13 Oct 2008, 18:45
    ref.la cafeaua GANO

    CE ESTE GANO SI CU O POTI PROCURA? CU CE E DIFERTA DE CAFEAUA NORMALA?

    0
    0

  • Daena pe 27 Sep 2008, 20:46
    o cafea pentru sanatate

    Stiti de ce imi place cafeaua Gano? Pe langa ca este delicioasa, si nu mai sunt frustrata de ideea ca nu este sanatoasa, este si nutritiva. Nu mai imi pot inchipui viata fara delicioasele cafele Gano. Serveste-te la www.ganoterapia.ro

    0
    0

  • Gigi pe 14 Iul 2008, 22:50
    Mirceo, fa-te ca lucrezi!

    "... Despreea se spun multe lucruri negative, precum ca ingalbeneste dintii,sporeste aciditatea, retine apa in tesuturi, care sunt adevarate..." Adica: aceste lucruri rele e bune iar pen' Giorgeta: asta nu e cafea http://en.wikipedia.org/wiki/Lingzhi

    0
    0

  • mochasano pe 7 Apr 2008, 18:33
    GANO cafe este prima cafea benefica din lume cu continut de ganoderma lucidum.

    Gano Cafe este o bautura sanatoasa si hranitoare obtinuta din extract de Ganoderma . Este o cafea de o calitate superioara, fara adaos din lactate sau zahar. Gano Cafe este prima bautura din lume care contine un amestec de cafea si Ganoderma, produs oferit in mod exclusiv de Gano Excel.

    0
    0

  • Giorgeta pe 7 Apr 2008, 18:28
    Cafeaua sanatoasa

    Principiile terapeutice ale Ganodermei Potrivit experimentelor clinice efectuate de Dr. Shigeru Yuji, motivul pentru care Ganoderma are un atât de mare randament îl reprezintă funcţiile sale de bază, şi anume: • Scade nivelul de colesterol din sânge şi cantitatea de grăsimi. • Reduce nivelul zahărului din sânge şi reface funcţiile pancreasului. • Scade cantitatea lipidelor din sânge şi stabilizează membrană globulelor roşii. • Datorită adenozinei continute, poate diminua numărul trombocitelor (plachetele sanguine) şi al trombilor (cheaguri de sânge), astfel, putându-se împiedica apariţia trombozei. • Îmbunătăţeşte functia cortexului şi a glandelor suprarenale, determinând menţinerea echilibrului endocrin. • Creşte capacitatea naturală de vindecare a organismului, permite corpului să îşi formeze un sistem imunitar puternic. • Împiedică degradarea celulelor tisulare. • Previne senilitatea prin menţinerea unei stări de tinereţe a organismului. • Reduce efectele secundare ale medicamentelor antihipertensive. • Împiedică degenerarea organelor. • Previne alergiile provocate de antigeni prin inhibarea celulelor producătoare de histamină. • Previne şi tratează cancerul, opreşte metastaza celulelor canceroase. • Normalizează până la împiedicare degenerarea ţesuturilor. • Împiedică moartea subită a pacienţilor de cancer, cauzată de embolism. • Inhibă apariţia trombozei şi a trombilor pe pereţii ce înconjoară ţesuturile; înlătură blocajul datorat medicaţiei anticanceroase, sporind astfel eficienţa acestora. • Elimină durerile cauzate de cancer. Pentru mai multe detalii vezi www.ganoexcel.com.ro/rom3243 sau 0766257049 sau 0749.98.11.33 ; skype: mochasano; yahoo: ganoexcellium@yahoo.com

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod