De ce merita sa mananci bio

Bun pentru sanatate. Alimentele bio au un continut dublu de antioxidanti fata de cele industriale. De ce? Pentru ca alimentele produse cu pesticide si ingrasaminte chimice consuma mai bine de jumatate din rezerva biologica de antioxidanti pentru a neutraliza chimicalele pe care le absorb din sol. Doar ceea ce ramane ajunge in farfurie. Produsele ne-bio contin substante toxice care se inmagazineaza in organism si au efecte nefaste asupra sanatatii.

Foarte bun pentru copiii. Pentru organismele copiilor, alimentele bio sunt o binefacere, pentru ca acestia sunt mult mai sensibili fata de agresiunea toxicelor continute in cele crescute industrial. Un studiu american realizat de Univesitatea din Washington, in colaborare cu Institutul Federal al Sanatatii din SUA a dovedit ca, in sangele copiilor de patru ani care au fost alimentati bio, de la nastere, se afla de sase ori mai putine reziduri toxice decat in sangele copiilor alimentati normal.
Cu precizarea ca cele doua grupe de copii au crescut in medii identice (la fel de poluate si cu aceleasi surse de apa).

Prietenoase cu mediul. Pentru ca nu contin pesticide, alimentele bio au o “garantie” mult mai mica decat cele produse industrial. Din aceasta cauza nu pot fi transportante. Si pentru ca nu pot fi transportate, nu vei manca niciodata rosii bio din Turcia, cumparate la supermarket in Bucuresti, Iasi sau Timisoara. In consecinta, se reduce o importanta sursa de poluare – transportul, fie ca este pe sosea, in aer sau pe apa. Produsele bio pot fi crescute la maxim 200-300 de kilometri de locul in care sunt vandute!

O filozofie noua. Agricultura si zootehnia bio au creat o noua filozofie de viata: respectul pentru ceea ce este in jurul tau, respectul fata de natura si fata de munca.
Bio, in limba greaca, inseamna viata! Este expresia unei noi conceptii, in care viata are o alta valoare.

Alimente bio- alimente privilegiate

 
  • Fructele si legumele bio sunt culese doar la maturitate. Nu pot fi culese crude si nici coapte artificial in timpul transportului, pentru ca, in absenta modificarilor genetice si a tratamentelor chimice sau cu ozon (in cursul caruia se injumatateste continutul de antioxidanti din fructe si legume), acest lucru nu mai este posibil.
  • Pentru transportul unui kilogram de capsuni din Spania in Romania, iarna, se consuma cinci litri de benzina. Conceptia eco blocheaza acest consum. Il face inutil, pentru ca cei care consuma hrana bio nu mananca capsuni iarna!
  • Poti manca si coaja! Cea mai mare concentratie de pesticide este acumulata in coaja fructelor si legumelor.
    Asa ca sfatul era – curata! In cazul produselor bio, poti manca linistita coaja si poti beneficia de aportul fantastic de vitamine si minerale din coaja.
  • Ouale eco sunt facute de gaini crescute pe sol, cu iarba si graunte. Rezultatul: oul are de 10 ori mai putin colesterol rau (decat cel produs prin metode conventionale), este mult mai gustos si are o cantitate dubla de vitamine.
  • Agricultua bio reduce intermediarii, da valoare muncii din agricultura, responsabilizeaza consumatorul si ofera o cale de mijloc ideala intre respectul fata natura si nevoia de a face agricultura si de a creste animale pentru hrana omului.
 

Cumpara produse eco!

 
Singura cale prin care poate fi sustinuta industria eco este aceea de a cumpara produsele acesteia. Asa ca pune mereu in cosul tau de cumparaturi produse eco.
Sunt mai scumpe, dar tocmai faptul ca le cumperi este calea prin care iti aduci un triplu aport. Menajezi mediul, oferi hrana sanatoasa celor dragi si contribui la scaderea pretului produselor bio.
Exemple: zece oua bio costa circa 8-9 lei, in timp ce zece oua normale (facute de niste gaini chinuite, care nu vad toata viata lor o raza de soare si care habar nu au ce este aceea o boaba de porumb) este de 5-6 lei. Un litru de lapte eco este in jur de 7- 8 lei, fata de unul normal care variaza de la 3 la 5 lei (cele cu 3,5 grasime). Eu zic ca merita! Macar pentru copilul tau!
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Andrada pe 29 Sep 2009, 09:51
    eco

    as vrea sa-i transmit cocobelei ca parintii mei locuiesc la tara si, asa "tarani" cum sunt ei, sunt de 10 ori mai curati decat multi dintre cei care locuiesc la oras. Si in plus, produc la scara mica, in sere, fara sa stropeasca culturile.

    0
    0

  • cocobela pe 20 Sep 2009, 16:07
    eco sau bio....

    taranii nu au nici cele mai elementare reguli de igiena...deci ce mancam?

    0
    0

  • emma pe 1 Sep 2009, 17:10
    Exista BIO?

    Eu sunt pentru a nu cumpara orice iti pica in mana, fara sa sti un pic de unde provine sau ce ingrediente au fost folosite la prelucrare, dar pana la a spune ca e ceva BIO e cale lunga. Eu nu cred ca exista BIO100%, pentru mine e un fel de trend. Si mie imi plac fructele si legumele de la piata. Sunt mai gustoase si stiu/ sper ca nu au fost fortate sa creasca. DAR, sunt stropite cu te miri ce. Chiar si taranii stropesc recolta, nu au cum sa produca altfel. Daunatori de cultura exista si nu s-a inventat ceva BIO :) mai bun decat insecticidul, inca. Poate ei folosesc ingrasamant natural, dar folosesc si pesticide. In concluzie, aceasta definite poate fi doar partial adevarata sau deloc: "Produsele ecologice sunt cele care au crescut in medii fara pesticide, ingrasaminte chimice si aditivi. Sunt produse naturale din punct de vedere genetic. Uniunea Europeana a stabilit o suma de reguli care trebuie indeplinite de producatori, pentru ca produsele lor sa capate titlul de noblete – "produs ecologic" Asa ca produsele bio nu-si justifica pretul de 3 ori mai mare, in magazine. In piete produsele MAI BIO au preturi mai mici defapt.

    0
    0

  • lumi pe 1 Sep 2009, 17:08
    bio

    nu sunt 100% bio ,poate nici jumate,si unde mai pui si pretul mare cu care se vand. parvenitilor le plac si se lauda ca mananca bio.

    0
    0

  • Ana pe 1 Sep 2009, 09:13
    bio?

    si ce anume iti garanteaza ca sunt 100% eco/bio?

    0
    0

  • maridram pe 1 Sep 2009, 09:11
    BIO

    DA SUNT DE ACORD.Fata de comentariul precedent intradevar este poluare dar...daca stai sa cantaresti lucrurile si iti cumperi din piata de la tarani branza, lapte oua, legume, fructe tot mai reduci din poluanti(aditivi) pe care ii introduci zilnic in organism.Adica te mai uti si la ce mananci.Cat despre ca suntem mai bolnavi decat generatia anterioara este ca se manaca haotic , lipsa miscare, si nu ne mai educam cu o atitudine pozitiva asupra vietii.In concluzie tot de noi depinde si sa nu ne mai "rsafatam" in critici.SUCCES.

    0
    0

  • ANA pe 1 Sep 2009, 06:40
    BIO

    HAI SA FIM SERIOSI !!! TOTI SA FUGIM DUPA BIO !! DE AIA ATITA CANCER PESTE TOT IN LUME !! BUNICII NOSTRII CARE AU CRESCUT GREU SI MAJORITATEA IN SARACIE SI MIZERIE , NU PREA AU AUZIT DE ATITEA BOLI CITE AUZIM NOI ASTAZI !! ATMOSFERA E IMBACSITA CU TOATE CHIMICALELE DIN LUME, APOI RADIATIILE SOLARE, ASA CA CE BIO, ?? MAI ASTEPTAM?? DE UNDE ?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod