Cum ajuta terapia ABA copiii cu autism?

Potrivit cercetarilor, daca terapia ABA este inceputa inainte de varsta de 4 ani, sunt realizate 30-40 de ore de terapie pe saptamana si este continuata pana la doi ani, intre 20% si 47% dintre copii pot scapa de diagnosticul de autism si pot deveni la fel ca si ceilalti copii de varsta lor.
Astazi, ABA este recunoscuta pe plan mondial ca fiind un tratament sigur si efectiv pentru autisti. A fost sprijinita de un numar mare de state si agentii federale, inclusiv de catre U. S. Surgeon General si de catre Departamentul de Sanatate Publica al Statului New York.


Ce este terpia ABA?


Terapia este o abordare stiintifica a intelegerii comportamentului si a modului in care acesta poate fi afectat de catre mediul inconjurator.

"Comportamentul" se refera la toate actiunile si abilitatile unei persoane, nu doar la proasta purtare, iar "mediul" include toate tipurile de evenimente sociale si fizice care pot modifica sau care pot fi modificate de catre comportamentul unei persoane.

Analiza stiintei comportamentale se bazeaza pe legi generale, legate de modul in care functioneaza comportamentul si de modul in care se produce procesul de invatare.
De exemplu, un principiu al analizei comportamentale este o intarire pozitiva a lucrului respectiv: cand un comportament este urmat de o "recompensa", acel comportament are sanse sa fie repetat.

Datorita zecilor ani de cercetare, domeniul analizei comportamentale a dezvoltat multe tehnici care ajuta la inmultirea comportamentelor folositoare, si a redus numarul celor care perturba procesul de invatare.

Analiza comportamentala aplicata (ABA) inseamna folosirea acestor tehnici si principii pentru a aborda probleme importante din punct de vedere social si pentru a determina o schimbare majora de comportament.


Cine poate beneficia de ABA?


Metodele ABA au fost folosite cu succes de multi elevi de varste diferite, cu sau fara dizabilitati in diverse contexte.
La inceputul anilor '60, analistii comportamentali au inceput sa lucreze cu copii mici cu autism si tulburari asemanatoare.

De atunci, o gama larga de tehnici ABA au fost dezvoltate pentru construirea abilitatilor folositoare in randul elevilor cu autism de toate varstele. Acele tehnici sunt folosite: in situatii structurate (cum ar fi instruirea formala in salile de clasa), in situatii de zi cu zi mai "naturale", dar si in instruirea fata in fata si de grup.

Acestea sunt folosite pentru a dezvolta abilitati de baza precum privitul, ascultatul si imitarea, precum si abilitati complexe precum cititul, conversatia si intelegerea perspectivei altora.
   
Copiii peste 4 ani invata lucruri precum abilitati sociale mai bune, anumite abilitati academice si mai important, abilitati de viata.
In adolescenta acesti copii invata abilitati de autoajutorare, cum ar fi sa stie sa faca cumparaturi, sa ia autobuzul si sa tina curat si ordine in casa. Pe scurt, ei pot, in multe cazuri, relativ independenti si nu trebuie sa traiasca in institutii specializate.          


Situatia copiilor cu autism din Romania

In Romania, soarta copiilor cu autism este pecetluita de nestiinta, ignoranta si indiferenta. Putin specialisti stiu sa diagnosticheze aceasta afectiune, centre pentru recuperare si educarea acestor copii sunt foarte putine, iar terapiile considerate eficiente sunt foarte scumpe.
 
Terapia de recuperare ABA este pe cat de complexa, pe atat de scumpa, adica lunar pentru un copil cu autism trebuie alocat un buget de 1000-2000 euro.

"In programul ABA, invata tot felul de lucruri.
Mergeam cu el prin parc si mi-a aratat copacii si apoi s-a uitat in jos si l-am intrebat: «Ce vezi?» Si mi-a raspuns: «Frunzele». Si mi-a spus apoi... «Mama, e toamna!»
", sustine Octaviana Rusu, mama lui Danny, un baietel cu autism de numai 7 ani din Timisoara.
 

Comentariile 51-87 din 87

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Larisa pe 11 Mar 2012, 22:06
    Tutore ABA

    Buna ziua.M-ar interesa foarte mult sa lucrez cu un copil cu autism terapia ABA.Sunt studenta in anul I la sociologie-psihologie, specializarea psihologie,numele meu e Sandu Larisa si mi-as dori sa am grija de un copilas(baiat/fetitza) care are nevoie de ajutorul meu.Nu am experinta dar invat foarte repede pentru ca e ceea ce imi doresc.Sunt serioasa,responsabila si cel mai important e ca iubesc copiii.Sunt disponibila si dimineata si dupa-amiza(program flexibil)numai in Craiova(Dolj).Ma puteti contacta la tel 0764990971 sau e-mail studentpsiholog@yahoo.com

    2
    0

  • Ana pe 3 Mar 2012, 18:58
    aba

    Echipa (profesor -student la psihologie) specializata in terapie psihocomportamentala, facem terapie ABA la domiciliul copilului.Cu supervizare de la spitalul Alexandru Obregia Bucuresti. Sunt vizati copiii diagnosticati cu autism, ADHD . . (contact:0755984703 sau dinaanamaria79@yahoo.com ) Anuntul este valabil pentru orasul Slatina jud.Olt , dar si imprejurimile lui.

    2
    0

  • Cristina Focsaneanu pe 17 Feb 2012, 09:49
    Terapie ABA

    Pot fi contactata la nr. de tel. 0723241483 de catre cei interesati.

    1
    0

  • Cristina Focsaneanu pe 17 Feb 2012, 09:47
    Terapie ABA

    Terapeut ABA cu experienta, ofer servicii de recuperare la domiciliu copiilor cu tulburari pervazive de dezvoltare. Anuntul este valabil pentru judetul Neamt.

    5
    0

  • Iuliana pe 13 Feb 2012, 20:17
    TERAPIE ABA

    Salut!Numele meu este iuliana,am terminat psihologia si din 2011 practic terapia ABA.Daca aveti nevoie de ajutor in Braila,relatii la iulidrogeanu@yahoo.com

    1
    0

  • Dana pe 22 Ian 2012, 23:29
    ABA therapist

    Buna seara, Numele meu este Dana si sunt ABA therapist(ABA terapeut) in uk. Pentru orice informatie sau sfat pot fi contactata pe adresa daniell029@yahoo.co.uk.

    5
    0

  • Andrei Cristea pe 10 Ian 2012, 20:09
    Terapeut ABA

    Buna ziua, numele meu este Andrei Cristea, sunt terapeut ABA si caut un copil cu care sa lucrez la el acasa. Familiile interesate ma pot contacta pe adresa de email: andreibutusina@ymail.com Numai bine.

    5
    1

  • Madalina pe 2 Ian 2012, 20:02
    caut terapeuta ABA

    Suntem din Cluj, avem un baietel cu retard in dezvoltare si cautam psihoterapeut ABA care sa vina ca si shadow cu el la gradinita si(4 ore/pe zi) si acasa inca 2 ore/zi. Asteptam sa ne contactati! madalinaruxandra@yahoo.com

    1
    0

  • Maria pe 2 Dec 2011, 15:04
    LOGOPED- PSIHOLOG

    Buna ziua!Sunt psiholog - logoped cu atestat in psihologie clinica - Bucuresti, experienta 5 ani in domeniu.Ofer servicii specializate de diagnosticare si corectare a tulburarilor de limbaj. Daca va pot fi de folos, in prevenirea si/sau inlaturarea problemelor aparute pe parcursul dezvoltarii copilului dumneavoastra, nu ezitati sa ma contactati la nr. de telefon: 0761429546.

    2
    0

  • ursache monica pe 21 Nov 2011, 20:48
    logoped

    Buna seara!Sunt profesor logoped si sunt interesata sa lucrez cu un copil autist din Piatra Neamt! Persoanele interesate ma pot contacta la nr de tel 0741907812.

    1
    1

  • Flory pe 28 Oct 2011, 20:23
    Terapie ABA

    Buna ziua, Sunt din Giurgiu si fac terapie cu 2 copii, ambii cu autism. Daca aveti nevoie de ajutor,contactati-ma.la adresa de mail alexandreea_2005@yahoo.com.

    1
    0

  • ghitulescu maria pe 26 Oct 2011, 17:43
    lucrez cu copil cu autism

    doresc sa lucrez cu copii cu autism.Bucuresti..programul cum il vor parintii .prefer sa lucrez la domiciliul meu.tel 0766365082.

    2
    0

  • anca pe 19 Sep 2011, 08:23
    terapie ABA

    Lucrez cu copii cu autism, BRASOV. anca_25_80@yahoo.com tel. 0740167821

    3
    0

  • carmen carp pe 7 Sep 2011, 17:52
    autism

    buna ziua! vad ca majoritatea se intereseaza de aceasta terapie aba care costa foarte mult ;eu am fost anul trecut cu fetia la galati deoarece locuiesc in vidin-bulgaria si aici nu se face terapia aba ,ma rog si am sta cu chirie in galati unde plateam 100 de euro +terapia fetei care costa 80 de roni pe o ora si jumatate,iar eu lucram de un salariu mizerie si + pensia fetei care se ducea pe terapie si asa nu-mi ajungea ce sa va zic intra-devar ajuta terapia dar te jupoaie psihologii astia ,incat am ajuns cu lacrimi in ochi sa le spun celor doua doamne psiholog care lucrau cu fata ca nu mai pot rezista financiar banuies ca multi atri trecut prin momente din asta cumplite si am fost nevoita sa nu mai continui terapia . acum ma ocup eu de fata acasa cu ce pot si laq scoala .

    5
    0

  • balanescu elena pe 24 Iul 2011, 16:18
    lucru cu copii autisti, landon down

    buna ziua sunt din Bucuresti si sunt profesor psihopedagog de 16 ani pot face terapie ocupationala cu copii cu deficiente( autisti si landon down) la domiciliu 2h/zi. 50 lei / sedinta cate zile doriti. pentru aceasta pot fi contactata la tel 0721490817.

    1
    1

  • F.Andreea pe 7 Iul 2011, 15:34
    Autism

    Buna Ziua, sunt din Brasov si am un baietel de 3 ani cu Autism.Caut un Terapeut ABA. Va multumesc andreea.fazakas@gmail.com

    4
    0

  • anca pe 3 Iul 2011, 21:04
    terapie aba

    Doresc colaborare cu o familie cu copil autist, Brasov. Adresa mea, anca_25_80@yahoo.com

    1
    0

  • GEORGIANA pe 2 Iun 2011, 17:16
    terapeut aba

    am o fetita de 4ani si 10 luni,diagnosticata cu autism infantil,face terapie ABA,dar mai avem nevoie de doua persoane cu experienta care sa vina acasa,afumati,IF.tel.0760091863va rog sa ma sunati

    1
    0

  • stefan elena pe 5 Apr 2011, 01:04
    autism

    buna ziua! am o fetita de 5 ai si 7 luni care are autism atipic as dori un terapeut abba sa vina la domiciliu in orasul ovidiu va rog sa ma contactati la nr..0729634885

    1
    0

  • anamaria pe 31 Mar 2011, 22:59
    terapia aba

    buna seara am o fetita de 1si 8 luni si a fost diagnosticata cu intarziere in vocabular , ia nu vorbeste deloc doar gangane nu spune mama tata ce ieste esential pentru varsta iei . la spitalul obreja ni sa pus diagnosticul , si avem nevoie de un terapeut pentru ia doua ore pe zi de luni pana vineri . cine ne poate ajuta va rog frumos sa ma contactati anamariabazgan@yahoo.com , va multumesc o zi buna

    10
    1

  • luciana pe 17 Feb 2011, 11:31
    Ajutor

    Am o fetita de 10 ani,autism infantil si dipareza spastica sunt din Bucuresti si ma intereseaza terapia aba ,tel0768457555 daca ma poate ajuta cineva

    7
    0

  • elena pe 5 Ian 2011, 23:30
    sunt studenta si colaborez cu copii cu probleme in autism

    fac terapie cu 2 copii,ambii cu probleme de autism...daca aveti nevoie de ajutor,contactati-ma.la adresa de mail elenamoga89@yahoo.com..eu sunt din galati

    1
    0

  • psiholog pe 28 Nov 2010, 15:36
    terapia aba, logopedie

    Pentru detalii despre terapia aba, logopedie (la cabinet sau la domiciliu) si terapii pentru copii ce prezinta tulburari din spectrul autist, ma puteti contacta la adresa de e-mail psiholognet@yahoo.com

    6
    0

  • AdiGabi pe 2 Nov 2010, 11:32
    copil nascut cu hidrocefalie

    Buna, am o fetita operata de hidrocefalie, are 2,1 ani si nu vorbeste ca ceilalti copii de varsta ei.Spune 2-3 cuvinte, restul nu se intelege, balmajeste... As dori sa stiu daca terapia ABA se poate aplica si in cazul nostru. Multumesc.

    1
    0

  • Tatiana pe 27 Sep 2010, 21:58
    sunt terapeut Aba

    am terminat fac de Psihologie iar acum sunt la masterat in Psihologia Clinica, si doresc sa gasesc o familie care are copil cu spectru autist, contactati-ma la nr de tel:0766630811

    1
    0

  • laura pe 22 Iul 2010, 20:42
    terapeut aba

    lucrez cu copiii autisti in jud. brasov .

    10
    0

  • Cristina Dagestad pe 17 Iul 2010, 01:13
    Asparger la adulti

    Ce se mai poate face cu un adult care sufera de Asparger?

    2
    0

  • andrei pe 6 Iun 2010, 01:36
    ajutor

    asi putea ala u logoped bun si ieftin pentru un copilas de 4 anisori

    1
    0

  • Zaharia Paul Madalin pe 22 Mai 2010, 09:36
    Terapia ABA

    Pentru persoanele interesate pot oferi informatii despre terapia ABA.(0755888340)

    6
    0

  • Alina pe 9 Iul 2009, 13:57
    La Spitalul OBREGIA

    BUNA ZIA NOI FACEM DE 2 ANI JUM CU DOMNISOARA CRINA NEDELCU DE LA SPITALUL OBREGIA BUCURESTI ,COPILUL NU VORBEA DELOC, ACUM SPUNE PROPOZITI VORBESTE FOARTE BINE ,MERGETI ACOLO SUNT EXTRAORDINARI DE BUNI ,SI VA VA AJUTA FOARTE MULT . MULTA SANATATE

    3
    0

  • Moldoveanu oana pe 5 Iul 2009, 19:19
    ajutor

    Nepotica implineste 3 ani...aude ce i se spune reactioneaza mai greut...dar nu vorbeste...nici macar cuvintele elementare"apa""mama"tata".....doctorii din galati i-au spus k nu e nimic grav...iam dat careva injectii care au facuto sa fie mai agitata mai zambareatza...a mai iesit din starea ei de singuratate....neam gandit sa apelam la un psiholog care stie sa practice tratamentul ABA.....nu situ unde putem gasi unul...daca doriti sa ne dati un nr de telofon o adresa de mail....ceva care sa ne ajute sa o salvam pe mikuta noastra.....ma gasiti non`stop la nr de telefon 0765580300 si 0756379297.....astept un semn de la dumneavoastra.....MULTUMESC ANTICIPAT!

    4
    0

  • lucica pe 11 Apr 2009, 23:04
    VREAU MAI MULTE DETALII

    am un baietel care acum pe 18 04 face 3 ani nu vorbreste si nici nu intelege tot si vreau sa ma ajutati cu mai multe detalii sunati-ma fva rog la nr 0747739225 sau ciulica23@yahoo .ro

    1
    0

  • lucica pe 11 Apr 2009, 23:00
    vreau sa stiu mia multe despre autism

    E F F F BUN ARTICOLUL

    1
    0

  • ioana pe 10 Mar 2009, 14:04
    Raspuns

    Puteti sa accesati linkul urmator http://www.topsanatate.ro/articol/copii-cu-autism-povestile-lor-28140-slide-10.html unde gasiti mai multe articole pe aceasta tema precum si linkul unui site folositor. Multa sanatate

    1
    0

  • dorobat georgeta pe 10 Mar 2009, 10:50
    copil autism atipic recuperare aba

    am un baetel de 14 ani este diacnosticat cu autism atipic.tulburare pervaziva de dezvoltare.el poate face recuperare aba cum pot afla mai multe despre terapia aba va rog nr de telf 0742845678

    2
    0

  • Stan Dina pe 7 Feb 2009, 18:19
    SOS

    Am un baietel de 4ani si este diacnosticat cu "tulburare de spectru" , mergem la psiholog si logoped..Sunt deja rezultate pozitive..Cum putem afla mai multe despre terapia aba?va rog daca se poate sa ma contactati la nr de tel. 0727346292. va multumesc

    1
    0

  • ilie oana pe 6 Ian 2009, 10:50
    Unde de face acesta terapie?

    Am o fetita de 3 ani si 4 luni care nu vorbeste, mergem la logopedie, a fost testata pentru autism, rezultatul fiinde negativ, as dori sa stiu mai multe despre acesta terapie, unde o pot face, cat costa, in ce costa, si cum pot lua legatura cu cineva care face acest lucru, adresa mea de email ilie_oana77@yahoo.com

    6
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod