Ce este depresia?

Un numar de oameni din ce in ce mai mare sufera de tulburari depresive. Costurile economice pentru tratarea acestei tulburari sunt destul de ridicate, dar suferinta caracteristica depresiei nu poate fi estimata. Simptomele depresive invalideaza functionarea normala a persoanei, producand durere si suferinta nu numai celor care se confrunta cu aceasta tulburarea serioasa, ci si celor din anturajul acestora. Depresiile majore deterioreaza atmosfera familiala si activitatea profesionala.
Cei mai multi oameni depresivi nu cauta nici un fel de ajutor cu toate ca majoritatea - chiar si cei a caror depresie este extrem de severa - poate fi ajutata.

Multumita anilor de cercetari, in prezent exista noi medicamente si terapii psihosociale (terapia cognitiv-comportamentala, terapia interpersonala etc.) care usureaza suferinta provocata de depresie.

Din pacate, multe persoane nu vor sa recunoasca faptul ca depresia constituie o tulburarea tratabila.

Daca esti de parere ca o persoana apropiata tie este un depresiv nediagnosticat, informatiile de mai jos te vor ajuta sa urmezi pasii care-i pot salva viata.


Ce este tulburarea depresiva?

Tulburarea depresiva este o boala care afecteaza corpul, starea de spirit si gandurile.

Ea influenteaza modul in care o persoana mananca, altereaza somnul, modifica maniera de percepere a celor din jur si a persoanei in cauza.

Mare atentie pentru a nu confunda depresia cu o melancolie temporara. Persoanele care prezinta simptomele caracteristice depresiei nu se pot vindeca imediat chiar daca isi doresc acest lucru.

Fara a urma un tratament specific formei depresive cu care se confrunta, oamenii isi prelungesc durerea si suferinta cu saptamani, luni si chiar ani.

Un tratament corespunzator poate ajuta foarte multi oameni depresivi.


Tipuri de depresie

Tulburarile depresive se manifesta in diferite forme. Textele de mai jos descriu succint cele mai intalnite tipuri depresive. In afara formelor de mai jos, exista variatii in privinta numarului de simptome, severitatii si persistentei acestei tulburari.

Depresia majora - se manifesta prin combinarea mai multor simptome care se intersecteaza cu abilitatea de a munci, de a studia, de a dormi, de a manca si de a simti placere fata de diverse activitati. Un asemea episod de "infirmitate psihica" se poate produce de cateva ori de-a lungul vietii.

Distimia - este un tip de depresie mai putin sever ce implica simptome cronice care nu produc "infirmitati psihice" extrem de serioase, dar care impiedica persoanele in cauza sa nu functioneze cum trebuie sau sa nu se simta bine. Multi oameni care prezinta simptomele caracteristice distimiei pot experimenta un episod depresiv major de-a lungul vietii.

Tulburari bipolare - constituie un alt tip depresiv cunoscut sub numele de tulburarea maniaco-depresiva. Mai putin predominanta fata de celelalte tipuri depresive, tulburarea bipolara se caracterizeaza prin schimbarile dispozitiei. Uneori aceste schimbari survin foarte rapid, dar de cele mai multe ori ele se produc gradual. Cand se afla in ciclul depresiv indivizii pot prezenta fie toate simptomele caracteristice depresiei, fie pot sa nu prezinte nici unul din simptome. In ciclul maniacal persoanele pot fi superactive, extrem de vorbarete, manifestand o mare cantitate de energie. Mania afecteaza modul de gandire, rationamentele si actele comportamentale sociale.


Simptomele depresiei si maniei

Persoanele depresive pot sa nu experimenteze fiecare simptom din cele pe care le vom enumera mai jos. Unii resimt mai multe simptome, altii mai putine. Severitatea simtomelor variaza de-a lungul timpului in functie de persoana afectata.

Depresie:

  • tristete si anxietate persistenta;
  • sentimente de neputinta si de pesimism;
  • sentimente de vinovatie si de lipsa de valoare;
  • lipsa interesului si a placerii privind diferite hobby-uri si activitati care erau savurate odata (inclusiv in privinta activitatii sexuale);
  • scaderea energiei si permanentizarea starii de oboseala;
  • dificultati de concentrare, de memorie;
  • dificultati in ce priveste luarea deciziilor;
  • insomnia sau somnul mai mult decat in mod normal;
  • cresterea sau pierderea poftei de mancare;
  • ganduri morbide si suicidare;
  • tentative de suicid;
  • irascibilitate crescanda;
  • simptome fizice persistente care nu raspund la tratament: dureri de cap, tulburari digestive, dureri cronice.

Manie:

  • excesiva exaltare;
  • irascibilitate neobisnuita;
  • diminuarea nevoii de odihna;
  • notiuni de grandoare;
  • cresterea apetitului sexual;
  • marirea energiei;
  • rationament lipsit de profunzime;
  • comportament social inadecvat circumstantelor.


Dictionar de termeni

Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Medicina": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1998; www.universenciclopedic.ro

  • Depresie - stare patologica ce se caracterizeaza printr-o stare de spirit trista si indurerata, asociata cu o reducere a activitatii psihomotorii. Sinonim: depresiune.
  • Terapie comportamentala - metoda de tratament al tulburarilor mintale constand in deconditionare si invatarea cu scopul de a inlocui un comportament neadaptat printr-un comportament adaptat.


Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Psihologie": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1996; www.universenciclopedic.ro

Manie - stare de excitatie psihomotorie si de exaltare psihica, asociata cu logoree, euforie si turbulenta.


Articol realizat in colaborare cu Octavian Cristian Popa, medic specialist psihiatru

 

Comentariile 51-100 din 134

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andreea pe 29 Sep 2007, 01:18
    depresie

    habar n-am cesa spun am o gramada de simptome negative si doar cand ma enervez.ori sufar cu nervii ori ... nu stiu cine mar putea ajuta.anlize mi-am facut si nu am nimic.dar rau tot ma simt

    0
    0

  • aly pe 24 Sep 2007, 17:44
    nu stiu ce sa cred

    sunt nemultumita de relatia mea de 2 ani si ,desi m-am rupt o data,n-am rezistat singura decat 2 sapt.CRED ca personalit lui f puternica,mi-a anihilat-o pe a mea si nu ma simt bine,in conditiile in care analizele mi-au iesit bine.Am o apasare in partea stanga,ca si cum m-ar dutra inima,si stari de panica,ca ma molesesc si am impresia ca mi se face rau.OARE este depresie?unde sa merg?la ce specialist? mltumesc!

    0
    0

  • stela pe 10 Sep 2007, 10:53
    am bipolar disorder

    sufar de bipolar disorder.boala mi a fost descoperita din pacate abia dupa 8 luni de sedere in statele unite.am inceput un tratament cu lamictal si sper sa fie bine.am toate aceste simptome si inca am crize foarte urate in care nu mi pot stapani ura si mania.in ultima criza am realizat ce fac,dar nu aveam control asupra mea.de asemenea sufarde nenumarate fobii din cauza acestei boli.imi este greu sa spun,dar sufar de boala asta de 7 ani si nici un medic din romnia nu a stiut ce am si de ce sufar.ma bucur ca acum sunt pe tratament,dar inca ma lupt cu crizele...as fi vrut ca viata mea la 28 ani sa fie altfel.insa am noroc ca sotul meu ma ajuta si ma suporta in cele mai urate si grele momente.va doresc tuturor cu asemenea suferinte multa sanatate si noroc in gasirea unui ajutor si sprijin moral.

    0
    0

  • ana-maria pe 17 Aug 2007, 12:12
    depresia..

    si eu cred ca am o depresie, dar nu stiu cat de grava e, sau poate ca e altceva... Ma enervez din orice, ma razbun numai pe cine nu trebuie (adica ma cert cu cine nu trebuie).Cateodata vad negru in fata ochilor, de furie si as vrea sa nu fie asa... Am doar 26 de ani si va cer ajutorul...nu stiu ce sa fac. Cateodata simt ca nu am aer, ca ma sufoc si cred ca e tot din cauza depresiei, a starii de neliniste.

    0
    0

  • gina pe 4 Aug 2007, 18:45
    depresia usoara

    A m o depresie usoara din cate am citit eu. E unul dintre cel mai grele si urate lucruri care ii se poate intampla unei persoane. Sa vezi cum nu mai poti realiza nici o activitate si nu te mai intereseaza de ziua de maine e un debusolant, deprimant.

    0
    0

  • alinasenc pe 23 Iul 2007, 11:59

    eu am depresie de opt an cu perioade de ameliorari semnificative,acum fac tratament cu efectin.ce stiti de eficacitatealui?M-ar interesa mai ales sfatulcuiva care a luat un anumit medicament si s-a vindecat de depresie

    0
    0

  • alina pe 12 Iul 2007, 18:58
    nu mai sta...

    Mergi la medic..nu sta asa. Cateva pastilute rezolva totul.

    0
    0

  • Andrei pe 28 Iun 2007, 21:31
    depresie

    Am 18 ani. Sufar de depresie de 2 ani... sau cred ca e altceva... depresie si panica si anxietate... mai mult ca sigur este din cauza singuratatii intense din care nu pot sa ies nicicum, nu pot sa ma socializez sa ma imprietenesc sa ma distrez... probabil ca sunt si un pic timid si sociofobic, am adesea ganduri negre extrem de puternice si cateodata chiar trairi... dar de multe ori am si ambitii foarte puternice in imbunatatirea situatiei mele, din pacat sunt foarte usor doborate atunci imi este "trezita" depresia, n-am fost in stare sa vorbesc cu nimeni, personal sustin puternic ideea ca depresia si mania poate fi datorata si de mediul in care te afli si de oamenii care te inconjoara... bineinteles ca nu se pune problema fericirii... ce sa fac? am nevoie de sfaturi

    0
    0

  • STEFANIA COSTAN pe 27 Iun 2007, 19:58
    SA FIM CURAJOSI

    DEPRESIA SE AGATA DE CEI TINERI,CARE NU STIU CUM SA-I FACA FATA.NE CHINUIM DAR PANA LA URMA POATE IZBUTIM SA O INVINGEM. CURAJ TUTUROR

    1
    0

  • liana pe 27 Iun 2007, 19:54
    depresia

    foarte multi tineri suntem afectati de aceasta cumplita "depresie",sa speram ca va iesi soarele si pe la noi.CURAJ,CURAJ SI IAR CURAJ!

    0
    0

  • petrică prisăcariu pe 12 Iun 2007, 21:38
    depresia

    am toate simptomele care au fost enumerate de mulţi ani ,e tot mai greu nu ştiu ce să fac

    0
    0

  • munteanu iby pe 1 Iun 2007, 22:21
    mesaj

    m am confruntat si eu cu tot felul de nevroze si obsesii dar am realizat ca toate sunt din cauza unei gandiri eronate pe care am dobandit o in copilarie scoala societate etc etc in toate aceste boli cred ca credinta in dumnezeu e cel mai bun medicament si in general preocuparile spirituale ajuta foarte mult

    0
    0

  • ghita andrei pe 27 Mar 2007, 22:59
    intrebare .ce sa fac?

    am 38 ani cred ca de 20 ani am probleme care s-au accentuat in ultimul timp,tremur intrerior,oboseala permanenta,pocnituri in urechi,fara cchef de viata,cred ca am inceput sa-i afecteze si pe cei din jurul meu.nu reusesc sa ies din stasrea asta proasta.uneori ma gandesc la tot felurim de ganduri negre......astept un ras[puns de la cineva

    0
    0

  • Bogdan pe 22 Mar 2007, 22:09
    ce sa fac ?

    pai eu am 13 ani si aproape zilnic am niste tulburari de memroire uintru in panica cand ma uit in oglinda nustiu cinei cel din oglinda asa stiu cum ma cheama stiu absolut tot da cand ma uit in oglinda intru in panica si nustiu cines si mai intru asa in panica zilnic chiar daca nu ma uit in oglinda . ce sa fac ?? sufar de o depresie ?

    0
    0

  • .... pe 22 Mar 2007, 21:58
    .

    Cunosc un baiat de 13 ani care spune ca cateo data isi pierde constinta adica are momente cand se pierde nu stie cinei el, da stie ca cum ma cheama stie lucrurile astea mio mai spus cand se uita in oglinda nu stie cine cel di oglinda cum il pot ajuta ???

    0
    0

  • darkworld pe 9 Mar 2007, 06:29

    depresia...ma confrunt cu ea de un an si ceva...parintzii mei nu ii intereseaza..deci nu pot sa primesc un tratament adecvat.....am avut 2 tentative de sinucidere...tot ce imi doresc cel mai mult este sa ma vindec dar acuma chiar nu mai am nici o speranta avand in vedere ca m am mutat intr o tara noua...multe s au schimbat...si asta ma face si mai depresiva...pe zi ce trece se agraveaza...si nici nu stiu ce sa mai fac...nu mai pot sa leg nici relati cu oameni...''prefer''singuratatea...nu trece o zi fara sa regret ca a aparut din nou soarele pe cer...

    0
    0

  • Aries pe 4 Mar 2007, 23:48
    Depresie

    Sunt in depresie de aprox 1 an...de knd m-am indragostit nebuneste de o colega.Si d atunci ba ne intelegem perfect,ba ne certam...atunci cand suntem certati.cad intr-o depresie adanca...in kre sunt trist...si deprimat.Nu sutem impreuna...dar ne certam de park am fi...Sunt intr-o dilema mare...

    1
    0

  • mara32 pe 24 Feb 2007, 18:50
    despre depresie

    am 32 ani am o depresie de vreo 3ani dar de vreo 6 luni s-a accentuat vreau o parere sau un ajutor din partea unui membru

    0
    0

  • maria pe 17 Ian 2007, 19:25
    despre depresie

    sunt in tratament pentru depresie de 5 ani iar acum 6 luni am inceput un tratament homeopat dupa care ma simt bine

    0
    0

  • alex pe 10 Ian 2007, 00:56
    dpresie bipolara/endogena

    eu sufar de depresie endogena sau bipolara.trebuie sa fiu insa increzator ca va veni ziua cea din urma in care suferintele vor dipsarea, nu va mai exista boala.Doar Dumnezeu ne poate ajuta si medicii specilaisti in acest moment.Sa credem!

    0
    0

  • Ena pe 22 Dec 2006, 23:12
    sunt la un pas de a ma sinucide!

    Depresia?-tortura psihica!Nu va mai amagiti atata ca poate,poate va reveniti la normal!Odata infipta in suflet ca un cutit,aceasta boala nu se mai cicatrizeaza niciodata!Am toate motivele sa afirm aceste lucruri.Nu mai dau detalii despre viata mea ,despre simtomele care ma chinuiesc in fiecare clipa,cei in cauza si le pot imagina!Viata e cruda ,iar ceea ce ai pierdut candva,in veci nu vei mai putea recupera!

    0
    1

  • alina pe 10 Dec 2006, 14:28
    depresia

    Si eu trec printr-o depresie.E destul de greu.Momentan urmez tratament si psihoterapie.Toti spun sa am rabdare dar parca m-am saturat.Problema e ca am si simptome fizice care ma deranjeaza.Trebuie sa avem incredere in noi si in Dumnezeu.Numai El ne poate ajuta.Sunt sigura ca vom reusi.Multa sanatate

    0
    0

  • petronela pe 15 Nov 2006, 14:29
    depresie

    eu la fel am tulburari de memorie simt o teama uit nu ma pot concentra nu am consultat un medic pentru ca nu sunt in taracred ca trebuie sa fim optimiste

    0
    0

  • elena stancu pe 9 Nov 2006, 13:32
    depresia

    cred ca trec de ceva timp prin aceasta stare incerc sa am o viata cat mai sanatoasa dar e destul de greu .sant o persoana curioasa am 40 de ani si am hotarat sa studiez pshihologia tocmai din dorinta de a cunoaste mai mult in acest domeniu.cred ca depresia se poate invinge si pe cale naturala dar trebuie sa ai multa vointa .viata este frumoasa dar este necesar sa facem si noi ceva in sensul asta .ne putem ajuta singuri sant convinsa....va doresc mult curaj si multa sanatate....elenastancu66

    0
    0

  • gabi pe 28 Oct 2006, 10:13
    depresia

    cred ca depresia apare si datorita celor din jurul nostru.rautatile oamenilor ne accentueaza si mai mult starea de spirit.sunt un om devenit in timp foarte sensibil.incerc sa trec peste asta.am o prietena buna care ma ajuta sa ma ridic de cate ori am nevoie.dar prietenii ii gasesti mai rar.atunci trebuie sa apelezi la fortele tale propii sa nu te adancesti si mai mult in tristete. pune intotdeauna in balanta ce este mai bine ptr. tine.stiti ceva?daca nu ai sanatate nu ai nimic.iar stresul afecteaza intreg organismul .oameni buni trebuie sa vedem si ce-i frumos in jurul nostru nu numai ce-i urat .va doresc tot binele din lume.

    1
    0

  • ;;dan pe 10 Oct 2006, 09:29
    depresia

    cred ,dar acum sunt aproape sigur ca sufar de aceasta boala.am citit articolele de pe acest sait si m-au intristat si mai tare.de 8 luni simt ca m-am schimbat i-mi chinui familia cu vorbe urite desi ii iubesc . i-mi suspectez sotia.de infidelitate.si de aici.o groaza de scandaluri.prima data am dat vina pe gelozie apoiam spus ca e vorba de invidie.mi-m speriat copii.mi-am speriat sotia pe care o iubesc.dar in momentele de criza o urasc.imi urasc viata am tendinte de sinucidere.am impresia ca viata familiei va fi mai buna fara mine.ce sa fac?

    2
    0

  • Antonia Tohaneanu pe 24 Sep 2006, 20:21
    Incerc sa trec peste ea

    Intradevar se intampla in viata.Depresia.Un fenomuen la care nu ma asteptam.Dar a venit si ma chinui de 2a ni sa trec peste el.Si cu medicamente inclusiv.Ce mai pot face?

    0
    0

  • oana pe 19 Sep 2006, 17:03
    despre depresie

    sunt patru ani de cosmar de cand sufar de o depresie

    0
    0

  • cazaciuc ionela anisoara pe 12 Sep 2006, 01:40
    minciuni

    este o paraere f proasta despre pshiatroi di n romania

    0
    1

  • Cristina Parvu pe 17 Aug 2006, 10:28
    nu disperati

    Si eu am un apropiat pe care il banuiesc ca sufera de sindrom bipolar, de-abia azi cand m-am uitat pe anumite site-uri de internet, am realizat ca multe din simptomele indicate acolo corespund cu manifestarile lui in anumite momente. Va recomand pagina www.seroquel.com, care, pe langa faptul ca face reclama la un medicament, contine si explicatii suficiente si recomandari pentru cei afectati in mod direct sau indirect de boala (familie, prieteni). Este in engleza.

    1
    0

  • bia pe 7 Aug 2006, 17:35

    uneori viata e atat de apasatoare incat nu o mai suportam si ne afundam in deznadejde

    0
    0

  • DIMA BIANCA pe 23 Iul 2006, 19:35
    concluzii

    UNII NE NASTEM CU ASA BOLI DAR ALTZII LE DOBINDIM DIN JURUL NOSTRU DE LA VIATZA DE ZI CU ZI

    0
    0

  • ana pe 7 Iul 2006, 17:18
    atacul de panica si starile de anxietate

    atzi trecut prin acest cosmar?cum le-atzi tratat?pot trece definitiv?

    0
    0

  • ELENA pe 26 Mai 2006, 09:42
    G

    Mereu se spune s

    0
    0

  • ams pe 23 Mai 2006, 22:34
    sad, sad , sad

    De aceasta boala oribila, sufar si eu cam de cand eram in adolescenta...am avut 3 tentative de sinucidere si aproape ca ma gandesc in fiecare zi in mod obsesiv la asa ceva...Totsi in timp m-am maturizat si mi-am dat seama cat de mult rau pot face celor din jurul meu cu starile mele, care se declanseaza din orice motiv, chiar neintemeiat...Totusi am deja multi ani decand ma simt in fiecare zi melancolic, obosit, irascibil, fara pofta de viata...De foarte multe ori am ajuns la automutilare, chiar am tendinta sa ma izolez de societate, si sa imi iau slujbe care sunt sub nivelul meu pentru a supravietui(cu toate ca sunt inginer, m-am angajat portar,pentru ca nu ma simt bine , in preajma oamenilor, chiar daca intentiile acestora sunt bune)Foarte multe chestii urate ,declanseaza aceasta boala, cum ar fi alcolism , consum de droguri, care la inceput dau senzatia ca totul este ok, cand de fapt pe termen lung, accentueaza si mai mult starile melancolice.Toata viata mi-am pierdut-o cu aceasta boala nenorocita, am facut mult rau celor din jurul meu, si abia astazi m-am hotarat(desi nu prea cred in psihiatrie) sa cer un ajutor specializat...Sper sa dea rezultate, alfel nu stiu cum as putea sa ma obisnuiesc vreodata cu felul acesta de viata...

    1
    0

  • andrei pe 17 Mai 2006, 21:00
    nu mai sunt eu

    parerea mea?vreau sa va povestesc ce am patit eu!am 16 ani si nu ma pot controla atunci cand am nervi,vorbesc ceea ce nu trebuie,sunt agresiv si ii ranesc pe cei din jur,dar dupa ce imi trece regret!cred k sufar de depresie

    0
    0

  • surlariu teodora pe 12 Mai 2006, 09:26
    cum pot depasi depresia

    cu ce pot trata depresia si cum pot ttrece peste ea

    0
    0

  • camelia pe 5 Apr 2006, 11:26
    depresie

    am suferit de depresie .am scapat cu ajutorul psihoterapiei fara nici un tratam medicamentos

    1
    0

  • ileana pe 28 Mar 2006, 22:40
    depresie

    Si eu sufar de depresie si ma bucur ca am reusit sa recunosc ca am o problema.Am fost la psihiatru si cred ca va fi bine si imi pare rau ca nu m+am dus de la primele simptome.Numai ca ne este greu sa recunoastem ca avem o problema si o cautam acolo unde ea nu exista

    0
    0

  • Maria pe 17 Mar 2006, 03:47

    Am purtat cu mine aceasta boala care din pacate este atit de la moda o viata intreaga. Nu am avut idee de ce este, credeamca asa e viata, fara nimic in ea... si anii au trecut... pina am ajuns aproape in infern si atunci m-am gindit ca probabil ceva ce eu nu mai pot de mult controla ma stapineste. Sunt ani de cind incerc, am pierdut( intr-un fel) tot ce am avut. Intimplator am dat peste aceste comentarii despre depresie si m-au intristat. De ce suntem atit de nefericiti? Cineva spunea ca depresia este o stare de spuparare, de nemultumire de sine sau nemultumire fata de cei din jur. Nemultumirea aceasta este rezultatul, dar care e cauza? Daca o gasim, avem poate si cheia care sa ne deschida sufletul spre viata. Ma alatur celor care sustin ca izolarea ucide. Asa este, trebuie sa cautam ajutor si sa il dam la rindul nostru cind putem. Cred ca mai greu este cu barbatii. Ei accepta pre greu sau de loc o mina intinsa? Cine i-a invatat(din vremuri de inceput) ca barbatii nu au voie sa plinga???

    0
    0

  • Simona pe 19 Ian 2006, 17:48
    depre depresie..

    Am citit articolul "ce este depresia?" si mi-am dat seama ca am multe din simptomele prezentate aici.DE fapt...stiam cred ca de mult timp..nu stiu ce as putea face, pentru ca tratamentul este exclus, la fel si psihoterapie...nu fiindca nu as vrea, pentru ca de mult timp ma gandesc ca poate am nevoie de un anumit ajutor de specialitate.Asta e situatia din pacate..sunt foarte nefericita.

    0
    0

  • shark_tale pe 19 Ian 2006, 17:48
    Sanatatea Psihica

    Simona eu zic sa te gandesti de doua ori, cat se poate de serios inainte sa iei decizia ca orice fel de tratament este exclus. contacteaza de urgenta un psiholog sau un psihiatru, pentru ca numai ei isi pot da seama de gravitatea starii in care te afli. oricat ai fi de ocupa, nu uita ca in joc se afla SANATATEA TA PSIHICA. tu singura spui ca te simti foarte nefericita. cu cat vei lasa situatia in care te afli acum sa se prelungeasca, cu atat ti se va adanci si starea. nu mai sta pe ganduri. incearca macar sa vb cu un specialist pentru ca nu ai nimic de pierdut. astept sa-mi spui ce ai de gand sa faci in continuare.

    0
    0

  • Bianca34 pe 19 Ian 2006, 17:48
    Felicitari!!!!

    eu ma bucur ca acest site vorbeste despre psihologi si despre psihiatri, despre diferite tulburari care ne pot afecta intregul comportament. trebuie sa stim care sunt repercusiunile unor boli grave - precum depresia - daca nu sunt tratate. este timpul sa fie popularizata notiunea de psihologie si cea de psihiatrie. astept cu nerabdare urmatoarele articole. va felicit din toata inima.

    0
    0

  • getuleana pe 19 Ian 2006, 17:48

    Simona si eu am avut o perioada in care aveam manifestari similare ,insa la mine probabil a fost depresie post partum,dar numai in ceea ce ma priveste pe mine strict fara sa implic fetita,eram nemultumita de felul cum arat,cum multe lucruri in viata mea s-au schimbat,stilul de viata ,obiceiuriile ,gandul ca nu voi mai avea ce am avut ,departarea (sunt plecata din tara),lipsa comunicarii cu alte persoane...toate acestea m-au indus intr-o melancolie care treptat s-a agravat si a devenit depresie ...acum dupa un an de zile ma simt mult mai bine ,mai optimista si poate ca m-am apropiat mai mult decat inainte de Dumnezeu...pe mine asta m-a ajutat si am inteles mai multe lucruri (desi am avut mereu contact nu prezentam seriozitata nicioadata,insa ma gandeam totusi ca trebuie sa fac ceva pt mine si familia mea)asa am inceput sa elimin stresul ,etc ...numai bine si sanatate iti urez!!!

    1
    0

  • costi_barbu pe 19 Ian 2006, 17:48
    run Simona, run

    simona dc e vb si de ganduri suicidare nu astepta sa vina psihiatru la tine. programeaza-te degraba.

    0
    0

  • anticorp pe 19 Ian 2006, 17:48
    depresia

    excelenta initiere intr-o patologie frecventa si vasta.

    0
    0

  • enache nicoleta pe 19 Ian 2006, 17:48
    depresia

    am citit articolul si pot spune ca ma apropii si eu mult de aceasta depresie.de multe ori ma gandesc aiurea,la lucruri rele care se pot intampla,nu ma distreaza nimic,de multe ori nu suport persoanele din jurul meu,cu toate ca sunt f apropiate si le iubesc.pur si simplu imi doresc sa fiu mereu singura sa traiesc pe alta lume parca.si cel mai rau este ca acest lucru ii raneste pe cei din jurul meu,ii face sa sufere comportamentul meu.am incercat de atatea ori sa ma schimb dar se pare ca in zadar.si nici nu pot face un tratament specializat,pt ca nu am posibilitate.sunt studenta.si cred ca la varsta pe care o am ar trebui sa ma bucur cel mai mult de viata.dar nu e asa...

    0
    0

  • riana pe 19 Ian 2006, 17:48
    depresia

    depresia...apare in momente de insatisfactie,esecuri,singuratate(singuratate in doi)etc...dar ca sa o depasesti trebuie sa nu te izolezi si sa cauti compania celor care iti plac,sa simti ca esti ...sa fugi de cei care cauta sa te afunde...sa-ti faci mici placeri,sa-ti bucuri sufletul...sa spui ..eu sunt...exist...si pana la urma viata e frumoasa cand totul se invarte in jurul tau...(am citit articolul trecand printr-o depresie,dar nedepasind problema,caut sa merg inainte...cu toate ca nu e usor)

    1
    0

  • Tatiana pe 19 Ian 2006, 17:48
    gindire pozitiva

    Am citit mesajul si ma regasesc dar cel mai important lucru este sa gindim POZITIV.Sa-ti spui mereu ca esti puternic si ca poti depasi orice obstacol...PENTRU CA POTI!!! TOTUL DEPINDE NUMAI DE TINE.SUCCES!!!

    0
    0

  • Roxana pe 19 Ian 2006, 17:48
    depresie???

    parerea mea este ca depresia apare din cauza gandirii cu ajutorul sentimentelor,ar trebui sa gandim mai mult cu capul si sa nu lasam sentimentele sa ne influenteze prea mult.Sa fim mai RATIONALI!

    1
    0
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod