Cauzele depresiei

Depresia nu se instaureaza in urma unei singure cauze. De cele mai multe ori ea rezulta in urma combinarii mai multor cauze si simptome. Oricare ar fi cauza, depresia nu este o simpla stare de spirit. Ea este conectata cu schimbarile psihice care au loc la nivel cerebral si cu un dezechilibru al neurotransmitatorilor - substante chimice care transporta anumite semnale creierului si nervilor.
Unii dintre cei mai intalniti factori implicati in producerea depresiei sunt:

  • Istoria familiei - mostenirea genetica joaca un rol important in depresie. Astfel ea se poate transmite de la o generatie la alta. O anumita vulnerabilitate biologica poate fi mostenita. Acest lucru se intampla in primul rand in cazul tulburarilor bipolare. Nu toate persoanele, insa, care au o asemenea mostenire ereditara dezvolta tulburari comportamentale. In unele cazuri se pare ca factorii aditionali (stresul de la munca, de la scoala, din mediul familial) sunt mai influenti decat factorii genetici.

  • Factori traumatici si stresori - problemele fianciare, despartirile intr-o relatie, moartea cuiva iubit pot determina confruntarea cu depresia. Poti deveni depresiv si dupa ce survin un alt tip de schimbari in viata ta precum: angajarea sau schimbarea locului de munca, absolvirea facultatii sau casatoria.

  • Personalitatea pesimista - persoanele care au foarte putina incredere in ele si adopta in general o abordare negativa sunt expuse unui risc foarte mare de a dezvolta tulburari depresive. In fapt, acesti factori (pesimismul, negativismul) pot fi produsi de un nivel depresiv scazut - distimia.

  • Conditia fizica - probleme grave de sanatate precum afectiuni cardiovasculare (accidente vasculare cerebrale, hipertensiunea, preinfarctul etc.), cancerul, HIV-ul pot sa contribuie la instaurarea depresiei din cauza stresului si grijilor ce sunt produse de respectivele boli. Depresia inrautateste aceste conditii medicale, slabind sistemul imunitar si crescand intensitatea durerilor. In anumite cazuri, depresia este cauzata chiar de medicatia prescrisa pentru a trata respectivele afectiuni.

  • Alte tulburari fiziologice - tulburari anxioase, probleme de hranire (anorexie, bulimie), schizofrenia si consumul anumitor substante in abuz apar de obicei impreuna cu depresia.


Pe cine afecteaza depresia?

Depresia poate afecta pe oricine, insa efectele depind de varsta si de sexul persoanei in cauza.

  • Copiii - copilul afectat de depresie poate pretinde ca este bolnav, refuza sa mearga la scoala sau se teme sa nu moara unul din parinti. Copiii mai mari sunt imbufnati, negativi fata de ceva nou, au probleme la scoala si se simt neintelesi. Datorita faptului ca actele comportamentale variaza de la o varsta la alta, devine destul de dificil sa faci distinctia intre depresie sau o simpla faza temporara. Uneori parintii se ingrijoreaza pentru ca observa schimbari comportamentale la copiii lor. In asemenea cazuri este recomandabil ca parintele sa-si ia copilul si sa se prezinte de urgenta la un consult pediatric. Medicul specialist pediatru isi da seama daca ceva nu functioneaza cum trebuie si va indruma parintele catre un psihiatru daca este cazul.Parintii nu trebuie sa se teama de a pune urmatoarele intrebari:

    1. Ce fel de terapie urmeaza copilul meu?
    2. Care va fi rolul familiei in acest tip de terapie?
    3. Terapia include si antidepresivele?
    4. Care sunt efectele secundare ale antidepresivelor?

  • Femeile - sunt predispuse depresiei de doua ori mai mult decat barbatii. Riscul cel mai mare se datoreaza in primul rand schimbarilor hormonale de la pubertate, menstruatie, menopauza si sarcina. Multe femei se confrunta cu factori stresori aditionali - responsabilitatile de acasa, cresterea copiilor etc. Persoanele de sex feminin se pot intalni cu depresii serioase dupa nasterea unui copil. Schimbarile psihice si hormonale, responsabilitatile marite datorita noului membru al familiei sunt factori care conduc la depresie. Tratamentul medical insotit de suportul familial ajuta femeile sa se recupereze si sa-si recastige abilitatile.

  • Barbatii - desi riscul de a se confrunta cu depresia este redus, barbatii depresivi nu cauta ajutor. Barbatii care prezinta simptomele tipice ale depresiei sunt de obicei nervosi, ostili si incearca sa-si mascheze simptomele prin consumul de alcool si prin fumatul in exces. Depresia afecteaza in mod diferit barbatii fata de femei in privinta conditiei fizice. Tulburarile depresive asociate cu cresterea riscului de prezentare a unei afectiuni cardiovasculare afecteaza in primul rand barbatii. Chiar daca recunosc simptome caracteristice depresiei, barbatii sunt mai putini dispusi sa caute ajutor medical.

  • Persoanele in varsta - unii oameni au parerea gresita ca este normal ca de la o anumita varsta sa se instaleze depresia. Contrar acestei pareri, oamenii batrani ar trebui sa fie satisfacuti de viata lor. In cazul lor, depresia apare in situatia in care pierd pe cineva drag si trebuie sa se resemneze si sa se obisnuiasca sa traiasca singure. Ele pot deveni bolnave fizic si incapabile de a mai fi la fel de active ca in tinerete. Aceste schimbari pot contribui la instaurarea depresiei. In unele cazuri, anumite simptome pot fi un efect secundar al medicamentelor luate pentru vindecarea diferitelor afectiuni specifice varstei. Oamenii in varsta pot fi reluctanti in privinta recunoasterii simptomelor. Din aceasta cauza, de obicei ei nu-si trateaza depresia.


Dictionar de termeni

Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Medicina": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1998; www.universenciclopedic.ro

Neurotransmitator - substanta chimica a organismului care da posibilitatea celulelor nervoase sa-si transmita mesajele. Sinonim: neuromediator. Un deficit intr-un neurotransmitator dat poate fi responsabil de o patologie.


Articol realizat in colaborare cu Octavian Cristian Popa, medic specialist psihiatru

 

Comentarii (29)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Juliana pe 14 Mai 2009, 09:02
    Depresia

    Cred cä unul dintre factorii determinanti este mediul familial. Poate sä existe soare din plin, care sä dezvolte TONE de serotoninä si dopaminä - deci neurotransmitätori (ex. la popoarele nordice depresia are infinit mai multä incidentä)Dacä in mediul familial, partenerul de viatä este primitiv, si se comportä ca atare, si o sticlä de sifon se sparge, iar dacä e cristal, n-are nicio sansä. Poti sä mostenesti o ereditate BETON, dacä zi de zi esti jignit, umilit, chiar bätut...Sunt nenumärate cauzele depresiei, dar, cred cä aceasta este una deosebit de importantä

    0
    0

  • sarra pe 17 Aug 2008, 19:33
    Depresia

    Sigur ca da, depresia poate aparea si in urma unor jigniri, umilinte, a unor agresiuni fizice ori verbale, atunci cand acestea se repeta. Si eu as vrea sa cunosc mai multe despre acest subiect, asa ca as dori si parerea altora.

    0
    0

  • gogu ion pe 17 Apr 2008, 15:26
    Intrebare

    Depresia poate aparia din cauza jignirilor si a umilintelor?

    0
    0

  • diana pe 4 Mar 2008, 23:37
    Nu ma inteleg eu pe mine...

    Nu stiu ce e cu mine... ma gandesc de foarte multe ori la moarte ma uit la chestii legate de depresie ma simt tot timpul neglijata si urata cu toate ca multi zic ca nu sunt... parintii nu ma inteleg... ma simt neainteleasa de toti din jurul meu... si nu stiu ce sa mai fac... aproape in fiecare zi plang si cateodata nu stiu nici motivul si nu e ceva temporar a trecut deja 1 an de cand ma simt asa ma puteti ajuta cu un sfat macar?

    0
    0

  • Jenna pe 9 Dec 2007, 20:50
    Jenna

    I can not stay here anymore.

    0
    0

  • mihai pe 10 Nov 2007, 18:24
    sunt depresiv va rog ajutatima!!!

    am 14 ani si cred ca sunt depresiv nu am chef de viata am tot vitorul inainte dar in mintea mea ii ca nu o sa ajung nimic de ce? ce sa fac? va rog ajutati ma

    0
    0

  • roxana pe 18 Oct 2007, 16:21
    depresia sau o exagerare

    am 17 ani si din cauza la greutate am ajuns depresiva nu stiu ce sa mai fac as vrea sa merg la doctor dar mie rusine mamei nam sai zic nu vreau poate nu ma intelege!! Am avut 3 tentative de sucid si inca ma mai gandesc la aia sunt foarte suparata si plang in fiecare zi am cosmaruri,aud copii ce plang si va tot prostii!!! Nu mai tin minte nik maine no sa mai stiu ceam facut azi!!! Oare sufar de depresie?

    0
    0

  • ramona pe 23 Sep 2007, 14:38
    draga mea

    parerea mea este ca consulti un phihiatru el este in mare folos.....mai ales sufletesc

    0
    0

  • Adrian pe 3 Sep 2007, 22:42
    ce sa fie asta?

    Am 21 de ani si am senzantia ca lupt cu o depresie.Nimic in viata nu mi se primeste parca este cineva acolo si are grija de viata mea transformind-o intr-o viata plictisitoare.Tot in jur mi se intoarce cu dosul incepind de la lucruri simple. Simt ca am perdut energia si dorinta aia de viata, de aflarea lucrurilor interesante .Trec prin viata dar nu o simt asa cum ar trebui so simt.Nu ma pot concentra indeajuns simt o neincredere in sine.

    0
    0

  • Marilena2006 pe 30 Aug 2007, 01:44
    Cateva Intrebari

    Buna tuturor .Sunt un nou intrat in fanul topsanatate.Am 19 ani si tind sa cred ca am un mic inceput de depresie!de mica am avut impresia sau poate chiar asa si fost ca atentia parintzilor s-a indreptat catre fratele meu mai mare cu 4 ani decat mine iar de la 12 ani "am pierdut"unul dintre parintzi...Acum dupa ce am trecut cu bine de ex de bac ma pregatesc sa infrunt faculatea si acomodarea intr-un alt oras.Problema cea mai mare este ca de cele mai multe ori ma consum pt multe persoane,plang si simt singura.Am impresia ca toata lumea vrea sa si bata joc de mine si ca toti s-au vorbit sa ma lase balta si sa ma raneasca.De fiecare data cand patesc acest lucru ma duc intr-un loc unde sunt singura plangand si cu niste dureri de cap ingrozitoare.As dori sa stiu daca pot sa mi spun povestea la o alta adresa de mail al unui utilizator sau al unui doctor de pe ce acest site,in orice caz nu pe forum.Oare de ce am nevoie :de un psihiatru sau un psiholog la inceputul unui drum in viatza?multumesc,o zi buna!

    0
    0

  • Sorin pe 23 Aug 2007, 19:36
    oare e vorba de o depresie sau nu ???

    Buna Ziua!Am doar 17 ani si viatza mea parca este un cosmar cu toate ca am tot ceea ce imi doresc,familia mea imi ofera tot ceea ce am nevoie insa eu nu pot sa fiu fericit.in fiecare dimineata ma trezesc cu un pesimism de nedescris.Orice as face am senzatia ca nu fac bine,oriunde as merge am senzatia ca toata lumea ma priveste ca pe un ratat.Ma simt foarte marginalizat si nu stiu ce sa fac.Am vorbit si cu parintii mei despre aceasta problema care au incercat sa ma incurajeze si sa ma ajute insa niciun rezultat.daca cineva ar putea sa ma ajute i-as fi foarte foarte recunoscator!va multumesc

    0
    0

  • buric tina pe 1 Aug 2007, 21:37
    sint depresiva si anxioasa

    sa credeti in dumnezeu am doi copii si nu ma intelege nimeni prin ce trec

    0
    0

  • bouri florentina pe 1 Aug 2007, 21:36
    sint depresiva si anxioasa

    sa credeti in dumnezeu am doi copii si nu ma intelege nimeni prin ce trec

    1
    1

  • Oty pe 19 Iul 2007, 12:31
    depresie

    Buna Ziua! Cu toate ca am doar 17 ani de 3 ani de zile sunt in depresie. Stiu ca sunt tanara si am vointa de a merge mai departe dar de fiecare data cand fac ceva ce imi place sau in general,i8mi apare o stare ingrozitoare,ca si cum as muri si nimic nu mai are importanta decat o dorinta puternica de a nu mai exista. In general eu nu sunt asa sunt o fire vesela si ma am bine cu majoritatea dar din pacate starea asta distruge totul inclusiv viata mea. Am incercat sa ma lupt cu ea,in momentele in care o am sa fiu eu mai puternica dar nu reusesc. De curand am fost la psihiatru si mi-a dat tratament pastile. Am inceput sa iau de o zi dar nu stiu ce ma asteapta...as vreau sa ma vindec,sa fiu eu din nou,nu o epava...de fel sunt credincioasa si stiu ca Dumnezeu e sus su vede dar starea aceea ingrozitoare nu piere sub nici o forma indiferent de vointa mea...imi este foarte greu sa ma simt asa mai ales ca am doar 17 ani si o viata inainte,cred,....ce pot sa fac? imi vreau visele si viata inapoi....

    0
    1

  • luiza nedelcescu pe 16 Iul 2007, 12:30
    depresia

    am avut cel mai mare noroc din lume dr romila de la pol cutitul de argint cu med cipralex ziua lxatonil seara

    0
    0

  • vautrin pe 22 Iun 2007, 11:27
    Posibile remedii

    Depresia este cauzata de o pierdere ( reala sau posibila ). Un bun antidot este imbunatatirea relatiilor de familie, profesionale si a relatiilor de prietenie cu cei din jur. In cazul in care esti un pensionar mai solitar cautarea unei activitati care sa-ti dea un sens si mersul la Biserica pot oferi suportul afectiv pentru un om fericit.

    0
    0

  • chitic gabriela monica pe 18 Iun 2007, 20:01
    depresia

    am 27 ani,si sufar de depresie de vreo 2 ani,am luat tratamentdar se pare ca nu merge,.isi face efectul dar dupa un timp iar imi revin starile.oare un copil ma va scoate din starea asta?imi doresc enorm ,avand in vedere k am pierdut 2 sarcini!!!!!!astept un raspuns!va multumesc

    0
    0

  • alisia pe 18 Mai 2007, 08:17
    am nevoie de un raspuns

    in urma cu 3 ani am fost la psihiatru si mi-a dat haloperidol,si altele. acum iau haloperidol,fevarin,rivotril si ma-m ingrasat 15 kg. ce sa fac sa slabesc?

    0
    0

  • ale pe 14 Mai 2007, 14:39
    anorexia..

    daca cineva nu ia in greutate dar manaca sanatos si are un stil d viata sanatos nu inseamna ca are anorexie!!! anorexie e refuzul de a manca si e problema mult mai delicata. nu toate persoanele slabe au anorexie!! persoanele care nu iau in greutate ar trebui sa faca mult sport pentru dezvolatarea muschilor si sa ia vitamine..mult succes

    0
    0

  • ale pe 14 Mai 2007, 14:36
    depresia...

    si eu am suferit acum doi ani d atacuri de panica, aveam senzatia ca o sa mor, nu mai puteam respira aveam pulsul fff mare..ma durea inima...dar la analize in afara d o usoara tahicardie imi iesea intotdeauna totul bine si doctorii mi-au spus ca totul porneste de al stres.am luat xanax o perioada si atacurile de panica au incetat. e nevoie mai ales de mult optimism si incredere pentru a trata depresia si atacurile de panica dar si de efectuarea unor analize complete..

    0
    0

  • cleopatra pe 18 Sep 2006, 23:40
    pt. criss

    are mare dreptate lumi d-zeu te ajuta sa treci peste toate

    0
    0

  • lumy pe 29 Aug 2006, 13:20
    pt.criss

    am citit toate parerile si am ajuns la concluzia ca doar prin rugaciune si mers la biserica treci peste toate, mi-am pierdut parintii de ceva ani, (dupa mama mai sufar si acum) m-am casatorit, am un sot minunat, 2 baietei frumosi, si toate le-am dobandit prin rugaciune, nu m-a ajutat nimeni, am fost si la medici dar tot nu au reusit sa faca nimic, este adevarat ca la inceput ti se pare ca nu te asculta nimeni dar dupa un timp incepi sa iti dai seama de unde vine linistea, sanatatea...si la urma urmei in fata unei icoane nu-ti cere nimeni bani, pe cand pana la un medic psihiatru, trebuie sa pleci de la medicul de familie si pana ajungi la el esti deja nebun si cu mai putini bani in portofel... va spun din propria experienta, va doresc multa sanatate, lumy

    0
    0

  • elena pe 26 Aug 2006, 11:41
    buna ziua!

    vreau sa stiu daca si eu acum ma aflu tot intr-o stare depresiva?am fost internata inspitalul Carol Davila si am fost diagnosticata cu insuficienta renala,unde mi s-a schimbat si tratamentul ptr hipertensiunea arteriala,dupa ce am luat plendilul de 10mg ,cam la o ora fiind f. linistita in acel moment,am simtit cum incepe inima sa imi bata tare si repede,simteam ca imi iese din piept,cu dureri in piept si fara sa mai pot respira,m-am speriat asa de tare ca am crezut ca mor si mi-am facut cruce,mi-am luat la revedere cu toti cei dragi in gandul meu crezand ca mor,la spital mi sa facut ecg si mi sa spus ca sant bine dar timp de 2luni de atunci eu nu ma simt bine,am momente cand nu am aer ,nu pot respira din piept,trag greu,obosesc si cand vorbesc si simt uneori ca ma strange ceva de gat.Am fost si la Voineasa si tot la fel am simtit ,lipsa de aer,m-am reantors acasa ,m-am internat iar in spital la cardiologie si mi sa spus ca am o depresie,sa consult un psihiatru,stau numai cu gandul ca daca mi se face iar rau? ce parere aveti,cum sa procedez ca eiu ma lupt si nu vreau sa cad prada bolii dar mi-e rau pe styrada,nu am putere sa merg ,obosesc si la 2pasi si nu pot vb mult.multumesc f mult ca imi cititi aceasta problema a mea.

    0
    0

  • Crinna pe 10 Aug 2006, 09:26
    depresia si atacul de panica

    Am observat ca oamenii confunda pshihologul cu psihiatrul. Consider ca cea mai buna metoda de a scapa de depresie este apelarea la un psiholog. Acesta poate consilia cel mai bine persoana in cauza, poate afla cauza care a determinat caderea in aceasta stare si poate prescrie un anumit tip de medicatie. Generatia de astazi este foarte stresata fiind astfel mult mai predispusa la cadere in depresie. Si totusi, acest subiect ramane tabu. Cunosc foarte multe persoane care au luat (la sfatul medicului) xanax pastile (corespondentul valium-ului de la americani). Cu toate acestea, oamenii se feresc sa spuna: Da! Am o problema, am cazut intr-o stare de depresie, am atacuri de panica si ma tratez cu ajutorul unui psiholog si al xanax-ului. Trebuie sa daramam aceste bariere, nu trebuie sa ne prefacem ca totul este ok in jurul nostru. In momentul in care ai acceptat faptul ca suferi de depresie, cred eu ca jumatate din problema este deja rezolvata. Iar persoanele care nu inteleg acest fenomen, ar trebui sa deschida ochii si sa nu mai priveasca acesti oameni ca pe niste dezaxatii. Trebuie sa ii ajute sa mearga mai departe si sa fie alaturi de ei. Mult succes celor cu astfel de probleme! Sunt alaturi de voi!

    0
    0

  • druguscristina pe 13 Iul 2006, 10:51
    nevoia de rugaciune

    parerea mea este ca avem mare nevoie de Dumnezeu ...avem nevoie de rugaciune ...lasati fratilor sfaturile psihologilor ,si medicamentatia ...si rugati-va neincetat ...ficare are parerea lui despre viata si despre aceste tulburari dar toate vin si pleaca de la partea rea a sufletului ...terapia mea este prin rugaciune ,si cel care o urmeaza este un om fericit dar nu toti putem parcurge acest drum ...o fac numai cei care cred cu adevarat .Multa sanatate .va iubesc.criss.

    1
    0

  • dorina pe 27 Iun 2006, 17:08
    psihologii romani

    Din nefericire nu ne putem lauda cu psihologi buni. Am cunoscut psihologi care, daca la momentul crezut de ei nu au obtinut rezultatele scontate in privinta unui pacient, l-au acuzat pe acesta. Stiti ce s-a intimplat? Au darimat tot ce s-a realizat pina atunci. Apoi, pacientul simte daca psihologul il intelege in problema/problemele lui, sau nu. Simte cind i se vorbeste prieteneste sau se forteaza sa fie amabil pina trece sedinta....asta ma intristeaza foarte mult. Tot asa se intimpla si cu psihiatri...dar asta este alt subiect

    0
    0

  • iepuras1984 pe 15 Iun 2006, 12:33
    frica de psiholog

    Noi avem conceptia ca daca mergem la psiholog suntem nebuni si din acest considerent ne este frica daca pot spune asa sa mergem.

    0
    0

  • adina pe 27 Feb 2006, 02:37
    nutritionist

    mergi la un nutritionist si ar fi bine sa consulti si un psiholog.

    0
    0

  • maria pe 19 Ian 2006, 17:48
    buna.ce fac contra anorexiei?

    de vreo trei ani nu mai prind in greutate. ce sa fac ca sa maingras.am incercat tot felul de vitamine si alte suspensii,analizele le am in regula.....e drept ca am trecut prin niste probleme de ordin emotional mai grave dar de 2 ani ar fi trebuit sa mai pun ceva kg. pe mine,,,,,,,,,,,,,,, mentionez ca am 40 de kg.,28 de ani,pa

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod