Ce este depresia?

Un numar de oameni din ce in ce mai mare sufera de tulburari depresive. Costurile economice pentru tratarea acestei tulburari sunt destul de ridicate, dar suferinta caracteristica depresiei nu poate fi estimata. Simptomele depresive invalideaza functionarea normala a persoanei, producand durere si suferinta nu numai celor care se confrunta cu aceasta tulburarea serioasa, ci si celor din anturajul acestora. Depresiile majore deterioreaza atmosfera familiala si activitatea profesionala.
Cei mai multi oameni depresivi nu cauta nici un fel de ajutor cu toate ca majoritatea - chiar si cei a caror depresie este extrem de severa - poate fi ajutata.

Multumita anilor de cercetari, in prezent exista noi medicamente si terapii psihosociale (terapia cognitiv-comportamentala, terapia interpersonala etc.) care usureaza suferinta provocata de depresie.

Din pacate, multe persoane nu vor sa recunoasca faptul ca depresia constituie o tulburarea tratabila.

Daca esti de parere ca o persoana apropiata tie este un depresiv nediagnosticat, informatiile de mai jos te vor ajuta sa urmezi pasii care-i pot salva viata.


Ce este tulburarea depresiva?

Tulburarea depresiva este o boala care afecteaza corpul, starea de spirit si gandurile.

Ea influenteaza modul in care o persoana mananca, altereaza somnul, modifica maniera de percepere a celor din jur si a persoanei in cauza.

Mare atentie pentru a nu confunda depresia cu o melancolie temporara. Persoanele care prezinta simptomele caracteristice depresiei nu se pot vindeca imediat chiar daca isi doresc acest lucru.

Fara a urma un tratament specific formei depresive cu care se confrunta, oamenii isi prelungesc durerea si suferinta cu saptamani, luni si chiar ani.

Un tratament corespunzator poate ajuta foarte multi oameni depresivi.


Tipuri de depresie

Tulburarile depresive se manifesta in diferite forme. Textele de mai jos descriu succint cele mai intalnite tipuri depresive. In afara formelor de mai jos, exista variatii in privinta numarului de simptome, severitatii si persistentei acestei tulburari.

Depresia majora - se manifesta prin combinarea mai multor simptome care se intersecteaza cu abilitatea de a munci, de a studia, de a dormi, de a manca si de a simti placere fata de diverse activitati. Un asemea episod de "infirmitate psihica" se poate produce de cateva ori de-a lungul vietii.

Distimia - este un tip de depresie mai putin sever ce implica simptome cronice care nu produc "infirmitati psihice" extrem de serioase, dar care impiedica persoanele in cauza sa nu functioneze cum trebuie sau sa nu se simta bine. Multi oameni care prezinta simptomele caracteristice distimiei pot experimenta un episod depresiv major de-a lungul vietii.

Tulburari bipolare - constituie un alt tip depresiv cunoscut sub numele de tulburarea maniaco-depresiva. Mai putin predominanta fata de celelalte tipuri depresive, tulburarea bipolara se caracterizeaza prin schimbarile dispozitiei. Uneori aceste schimbari survin foarte rapid, dar de cele mai multe ori ele se produc gradual. Cand se afla in ciclul depresiv indivizii pot prezenta fie toate simptomele caracteristice depresiei, fie pot sa nu prezinte nici unul din simptome. In ciclul maniacal persoanele pot fi superactive, extrem de vorbarete, manifestand o mare cantitate de energie. Mania afecteaza modul de gandire, rationamentele si actele comportamentale sociale.


Simptomele depresiei si maniei

Persoanele depresive pot sa nu experimenteze fiecare simptom din cele pe care le vom enumera mai jos. Unii resimt mai multe simptome, altii mai putine. Severitatea simtomelor variaza de-a lungul timpului in functie de persoana afectata.

Depresie:

  • tristete si anxietate persistenta;
  • sentimente de neputinta si de pesimism;
  • sentimente de vinovatie si de lipsa de valoare;
  • lipsa interesului si a placerii privind diferite hobby-uri si activitati care erau savurate odata (inclusiv in privinta activitatii sexuale);
  • scaderea energiei si permanentizarea starii de oboseala;
  • dificultati de concentrare, de memorie;
  • dificultati in ce priveste luarea deciziilor;
  • insomnia sau somnul mai mult decat in mod normal;
  • cresterea sau pierderea poftei de mancare;
  • ganduri morbide si suicidare;
  • tentative de suicid;
  • irascibilitate crescanda;
  • simptome fizice persistente care nu raspund la tratament: dureri de cap, tulburari digestive, dureri cronice.

Manie:

  • excesiva exaltare;
  • irascibilitate neobisnuita;
  • diminuarea nevoii de odihna;
  • notiuni de grandoare;
  • cresterea apetitului sexual;
  • marirea energiei;
  • rationament lipsit de profunzime;
  • comportament social inadecvat circumstantelor.


Dictionar de termeni

Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Medicina": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1998; www.universenciclopedic.ro

  • Depresie - stare patologica ce se caracterizeaza printr-o stare de spirit trista si indurerata, asociata cu o reducere a activitatii psihomotorii. Sinonim: depresiune.
  • Terapie comportamentala - metoda de tratament al tulburarilor mintale constand in deconditionare si invatarea cu scopul de a inlocui un comportament neadaptat printr-un comportament adaptat.


Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Psihologie": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1996; www.universenciclopedic.ro

Manie - stare de excitatie psihomotorie si de exaltare psihica, asociata cu logoree, euforie si turbulenta.


Articol realizat in colaborare cu Octavian Cristian Popa, medic specialist psihiatru

 

Comentariile 101-134 din 134

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Alexandra pe 19 Ian 2006, 17:48
    depresiva

    stiu ce este depresia,ptr ca a mea e destul de puternica.nu prea stiu cum sa trec peste ea si ma simt din ce in ce mai neputincioasa.un lucru e clar roxana nu a trecut printr-o depresie ptr ca altfel si-ar fi dat seama ca nu ai cum sa fii rational,depresia este o boaaaalaaaaa....Puteti sa ma ajutati?

    0
    1

  • cristian pe 19 Ian 2006, 17:48
    pt.alexandra

    salutari inainte de toate . in cazul in care mai citesti mesajele de pe cite vreau sa-ti spun ca ai mare dreptate ca depresia este o boala dar, nu cred ca stii exact prin ce treci pt. ca daca citeai mai atent ceva mai sus iti dadeai seama ca persoanele depresive nu cer ajutorul altora ci din contra evita sa primeasca orice ajutor din partea oricui si mai mult ...influenteaza si alte persoane cu depresia sa sa devina la randul lor depresive cred ca defapt u treci prin acea melancolie de moment care se poate prelungii despre care se pomenea undeva la inceput . nu vreau sa par superior dar parerea mea este ca nu esti depresiva cel putin asa reiese din ce ai scris si starea prin care treci u se poate rezolva doar cu ajutorul timpului si al tau . in cazul in care vrei sa-mi scrii snd_cristian@yahoo.com . pupici all si aveti grija de voi

    0
    1

  • ada pe 19 Ian 2006, 17:48
    este mai mult o stare, nu o boal

    sa simti ca ceva nu este

    0
    0

  • cristian pe 19 Ian 2006, 17:48
    pt ada

    se pare ca u chiar ai trecut printr-o stare de depresie si chiar stii despre ce este vorba .Felicitari pt. mesajul pe care il transmiti si altora care poate chiar trec prin asa ceva si nu stiu ce sa faca . felicitari inca odata :}{

    0
    0

  • sunshine pe 19 Ian 2006, 17:48
    pentru Alexandra

    Pe ce te bazezi atunci c

    0
    0

  • elenia pe 19 Ian 2006, 17:48
    trece viata pe langa noi

    in cazul meu depresia s-a manifestat ca rezultat al casniciei ratate alor mei;sunt sigura ca sunt foarte multi care traiesc aceeasi senzatie din acelasi motiv!partea cea mai proasta in toata povestea asta e ca simt cum trece viata pe langa mine si eu nu reusesc in nici un chip sa ma bucur de ea.fac lucrurile mecanic si doar ca sa le fac ,sunt mult prea indiferenta si nepasatoare vizavi de orice... :o ...uneori ma gandesc totusi ca e bine macar ca sunt constienta de toate astea si incerc sa trec peste ele:ma trezec uneori dimineata si incerc sa ma ambitionez si sa ma bucur de viata.uneori imi reuseste sa stii...iar cand simt ca decad ma enervez,imi blestem zilele ,si-o iau iar de la capat...pentru noi astia cu depresia e putin mai greu-e adevarat- dar nu e imposibil!! asa ca mult curaj si..."voie buna" :)

    0
    0

  • danilairina pe 19 Ian 2006, 17:48
    sper sa nu aveti parte

    Sper sa nu patiti niciodata asa ceva. Eu am terminat facultatea, am vrut sa dau si masterul dar m-am razgandit, caci datorita acestei stari de frica, teama de orice fac, cred ca totul ese in zadar. M-am angajat ca inginer si sper sa ma obisnuiesc. La inceput in primele zile mi=a fost foarte greu, dar incerc sa ma obisnuiesc. Parca ma simt legata, ca la puscarie. Dar incerc sa trec peste si cand o sa ma simt mai bine poate urmez si masterul. Am inteles ca exista tretament pentru starea asta depresiva si voi cauta sa fac un control de specialitate si sa dea D-zeu sa fie bine. Sa va dea D-zeu si voua sanatate si toate cele bune. Sa fiti iubiti.

    0
    0

  • Aangela pe 19 Ian 2006, 17:48
    Sa nu treceti prin ce trec eu

    Acum 6 luni mi-a murit sotul la numai 48 de ani,eu am doar 41,am doi copii destul de mari care ma sustine enorm,CE M-AS FI FACUT FARA EI.

    1
    0

  • roman pe 19 Ian 2006, 17:48
    depresie

    Doamne fereste! am fost casatorit cu o curva profesionista, cred ca o m-ai iubesc inca, de atunci 2 ani nu pot sa scap de odepresie teribila

    0
    0

  • casiterapie pe 19 Ian 2006, 17:48
    Depresia si "samanta de chef"

    Sunt momente in viata noastra cand ne cam dispare entuziasmul si pofta de viata. Si eu am trecut prin astfel de momentesi atunci am compus "Samanta de chef".De multe ori, apoi, am recitit-o si mi-a facut bine. S

    1
    0

  • romana pe 19 Ian 2006, 17:48

    Persoana cea mai apropiata de mine suferea de depresiune.La inceput am crezut ca este vorba de stres cauzat de multe ore de munca fara odihna.Cu timpul simptomele s-au agravat incat a fost obligatorie internarea in spital.Dupa o lunga terapie cu medicine si sedinte psihiatrice,acea persoana a reusit sa se vindece.Vreau sa atrag atentia celor care au cea mai vaga banuiala ca ar avea simptomele acestei boli sa nu mai astepte.Sa se adresese unui medic psihiatru.Nu este de ignorat!

    0
    0

  • miki pe 19 Ian 2006, 17:48
    nu-mi convine nimic!

    uneori imi pare tampita ideea de depresie...alteori stiu ca astra simt si stiu ca singura nu ies din ea asa ca o las sa faca ce vrea cu mine...dar,ce o starneste???

    0
    0

  • casiterapie pe 19 Ian 2006, 17:48
    Depresia

    Uneori nu stiu nici eu ce o declanseaza, insa am observat ca apare din doua mari cauze: - cand suntem nemultumiti de noi,de felul in care ne ducem viata - cand suntem nemultumiti de felul in care ne raspund altii la asteptarile noastre.Deci ori e un fel de suparare ori pe noi, ori pe ceilalti. Pana la urma, se delanseaza acea stare de apatie, si avem impresia falsa ca nimic nu mai are importanta.Parca nu ne mai vine sa mai facem nimic. Eu am iesit de multe ori din aceasta stare facand practic ceva, incercand sa nu ma mai judec nici pe mine, nici pe ceilalti. Pur si simplu am incercat sa traiesc prezent. De exemplu, ma apuc si fac ordine, gandind exact la ce execut in acel moment. Cand deja realizez ceva, sunt mai multumita de mine si ma simt mai bine. Am mai gasit si alte metode, dar le las pt. data viitoare. Mult curaj

    1
    0

  • stefania pe 19 Ian 2006, 17:48
    depresia, nu o negati!

    tatl meu suferea de depresie.da,suferea pentru ca nu a putut-o invinge si a ales sinuciderea.e foarte greu sa trec peste, mi-e tare dor de el si imi fac mustrari de constiinta ca poate nu i-am acordat destula atentie.

    0
    0

  • Rodica pe 19 Ian 2006, 17:48
    fiti alaturi de cei depresivi!

    Fratele meu sufera de aceasta boala.Acum este internat in spital sub tratament.Sunt foarte ingrijorata pt. soarta lui,cu atat mai mult cu cat el a mai avut o stare din aceasta cu 20 de ani in urma.Acum el este un om matur si cu frica de Dumnezeu,dar a avut parte de multe necazuri in viata.La toate acestea s-a adaugat recent somajul.Sotia lui este si ea bolnava,este pensionata de boala,nu are copii.va puteti imagina ca are nevoie de intelegere,de sprijin.Eu sunt departe de el,mama la fel,eu sunt vaduva , mama de asemeni. Din fericire eu am un servici bun si il pot ajuta si cu bani,dar are nevoie mai mult de prezenta mea langa el.Merg sa-l vad de cate ori pot.sotia fiind si ea la fel de bolnava nu-l poate ajuta prea mult.Nu-mi ramane decat sa ma rog lui Dumnezeu pentru sanatatea lui.Cei care aveti depresivi in familie fiti alaturi de ei si dati-le tot sprijinul de care au nevoie si ajutati-i sa capete din nou incredere in ei insisi. Sa ne unim cu totii in lupta penru o viata mai buna alaturi de cei dragi. Imi doresc si va doresc SUCCES!

    1
    0

  • Rodica pe 19 Ian 2006, 17:48
    fiti alaturi de cei depresivi!

    Fratele meu sufera de aceasta boala.Acum este internat in spital sub tratament.Sunt foarte ingrijorata pt. soarta lui,cu atat mai mult cu cat el a mai avut o stare din aceasta cu 20 de ani in urma.Acum el este un om matur si cu frica de Dumnezeu,dar a avut parte de multe necazuri in viata.La toate acestea s-a adaugat recent somajul.Sotia lui este si ea bolnava,este pensionata de boala,nu are copii.va puteti imagina ca are nevoie de intelegere,de sprijin.Eu sunt departe de el,mama la fel,eu sunt vaduva , mama de asemeni. Din fericire eu am un servici bun si il pot ajuta si cu bani,dar are nevoie mai mult de prezenta mea langa el.Merg sa-l vad de cate ori pot.sotia fiind si ea la fel de bolnava nu-l poate ajuta prea mult.Nu-mi ramane decat sa ma rog lui Dumnezeu pentru sanatatea lui.Cei care aveti depresivi in familie fiti alaturi de ei si dati-le tot sprijinul de care au nevoie si ajutati-i sa capete din nou incredere in ei insisi. Sa ne unim cu totii in lupta penru o viata mai buna alaturi de cei dragi. Imi doresc si va doresc SUCCES!

    0
    0

  • ella dorian pe 19 Ian 2006, 17:48
    sindrom bipolar

    hi,si noi avem un prieten care a fost recent diagnosticat cu sindrom bipolar,stie cineva cum trebuie sa te porti cu o persoana aflata in aceasta situatie?Mai poti avea o legatura normala cu o astfel de persoana?cum trebuie abordata,cum trebuie sa te porti incadrul activitatilor sociale(vizite,iesiri la aer liber,etc),pe care le aveam pe timpul cand era normal?multumesc de sfaturi anticipat./ella dorian

    0
    0

  • Cristi pe 19 Ian 2006, 17:48
    sindrom bipolar

    Binenteles ca puteti avea o legatura normala cu prietenul vostru, insa depinde foarte mult de medicul psihiatru care-l trateaza si cel mai mult de tratamentul prescris. Un medicament excelent este TREVILOR 75 mg.

    0
    0

  • RECALA ILEANA pe 19 Ian 2006, 17:48

    AM DEPRESI FOARTE MARI DE DOI ANI AM UMBLAT LA DOCTORI PSIHOLOGI SI PSIHIATRI PE LA CLUJ LA IASI LA TIMISOARA SI LA ARAD DAR NU MAU AJUTAT CU NIMIC AM 22 ANI SI LOCUIESC IN AUSTRIA DE 2 ANI VA ROG DIN SUFLET SPUNETIM CE SA MAI FAC CHIAR ASTAZI AM FACUT O DEPRESIE FOARTE MARE CE MI-A FOST LA INDEMANA AM SPART SI AM TREMURAT TOATA SI MAINILE I-MI TREMURA INTODEAUNA AM TULBURARI DE VEDERE SI TULBURARI DE PSIHIC NOAPTEA NU DORM SI AM DURERI DE CAP NON STOP MI-A DAT MI-AU DAT MEDICI SA IAU PENTRU DORMIT XANAX SI FRONTIN SI ALPRAZOLAM 05mg DAR NU-SI MAI FAC EFECT NICI UNU DINTRE EI SI MAI MULTE ALTE MEDICAMENTE AM LUAT PENTRU NERVI SI NU MAU AJUTAT NIMIC SI NAM POFTA DE MANCARE SI AM SLABIT FOARTE MULT:VA ROG DIN SUFLET AJUTATI-MI SPUNETI-MI CE SA MAI FAC CA SA SCAP DE ACEASTA BOALA URATA:VA MULTUMESC DIN SUFLET PENTRU INTELEGERE;ASTEPT RASPUNSUL DUMNEAVOASTRA

    0
    0

  • Maria pe 19 Ian 2006, 17:48
    am ajuns la concluzia ca sufar de depresie

    Aveam de cateva zile banuiala ca as suferi de depresie dar inca nu eram sigura.Citind in aceasta pagina,am realizat ca sunt intr-o situatie foarte grava si nu stiu ce sa fac. Am 20 de ani,nu imi pot permite un tratament prin terapie si chiar nu stiu ce sa fac.Sufar constient de depresie majora si nu am cum sa ies din situatia asta. Va rog ajutati-ma cu sfaturi si idei ca sa-mi pot continua viata si construi viitorul.

    0
    1

  • kostas pe 19 Ian 2006, 17:48
    Pentru Ileana,Maria si altii care au nevoie de ajutor

    Salutare oameni buni! Va scrie cineva care va intelege foarte bine.Am trecut prin asa ceva.Se poate invinge aceasta boala nenorocita,daca ai o vointa si o tenacitate de fier.Ce-i de facut?Eu recomand urmatoarele: 1.Miscare,miscare,miscare..in aer liber.Folositi orice ocazie pt a face miscare(plimbari lungi de 2-3 ore,jogging usor dar fara efort exagerat la inceput!) in aer liber,cat de mult puteti.De preferat in spatii largi,deschise,aerisite,nepoluate:paduri ,parcuri,etc PRACTICATI DIVERSE SPORTURI:FOTBAL,CICLISM,VOLEI,TENIS,ETC Ce va este la indemana ,dar sa fie miscare cu transpiratie si eliminare de toxine.Faceti SAUNA si INNOT. 2.Produse apicole "la greu".Abuzati de miere de albine,polen,propolis,apilarnil,etc.Faceti un amestec din primele trei si luati in fiecare zi cate 1-2 linguri mari de 4-5-6 ori pe zi pe stomacul gol 3.Fructe si legume crude.Mere,morcovi,telina,patrunjel,ceapa,usturoi,salate,etccombinate cum vreti voi, "cat China" 4.Sucuri si siropuri naturale din fructe si legume,facute acasa la storcator 5.Multivitamine si minerale in doze de 2-3 mai mari decat acea"DZR"Doza Zilnica Recomandata:Spirulina,Vitamax,Ginseng,GinkgoBiloba,etc 6.Bitter Suedez cu putina apa naturala sau suc;Otet de mere cu miere de albine amestecat intr-un pahar de apa,zilnic 7.Renuntati complet la cafe,tutun,alcool.COMPLET! 8.Renuntati la carnea rosie,prajeli de orice fel,grasimi animale.Consumati mult peste ! 9.Betzi apa de izvor naturala(apa minerala plata),sucuri neacidulate si fara coloranti si chimicale.Daca simtiti ca medicamentele nu va mai ajuta,renuntati la ele treptat.Pe mine in prima faza anumite medicamente m-au ajutat,dar dupa ce ajungi la o stare de relativ echilibru,medicamentele pot sa faca mai mult rau decat sa ajute.Organismul se obisnuieste cu ele si afecteaza foarte mult ficatul si rinichii.Desi aveam reticentze,eu am renuntat dupa cateva luni la medicamente,la sfatul unui prieten care trecuse si el prin asa ceva.M-am simtit mult mai bine DUPA CATEVA ZILE DE ALIMENTATIE CAT MAI NATURALA SI MULTA MISCARE IN AER LIBER! 10.Rugati-va pt voi si pt sanatatea voastra cat mai mult si cat mai des.FITI POZITIVI,GANDITI-VA IN FIECARE ZI CE BINE ERATI INAINTE DE ACEASTA BOALA SI CA ORICAT DE GREU ESTE ACUM,CU RABDARE VETI REVENI LA VIATA DE DINAINTE.INCURAJATI-VA IN FIECARE ZI SI RUGATI-I SI PE CEI DIN FAMILIE(pe mine incurajarile si atmosfera din familie m-au ajutat foarte mult) SI DE LA SERVICI SA VA AJUTE! Domnul sa va binecuvanteze!SANATATE!

    1
    0

  • Ramona pe 19 Ian 2006, 17:48
    ........

    Am trecut printr-o astefel de stare dar mi-am revenit!

    1
    0

  • moni pe 19 Ian 2006, 17:48

    ma bucur sa descopar ca exista oameni care dau dovada de empatie. Eu una m-am lovit de foarte multe ori de ignoranta celor din jur. Aproape ca am fost stigmatizata din cauza acestor tulburari depresive. Oamenii au tendinta de a marginaliza astfel de cazuri, de regula cei care la randul lor si-au neglijat propriile sentimente, si cei inculri. Si credeti-ma , nimic nu este mai dureros, pentru cei care sufera , decat sa fie respinsi.

    1
    0

  • costi32 pe 19 Ian 2006, 17:48

    ma bucur sa descopar ca exista oameni care dau dovada de empatie. Eu unul m-am lovit de foarte multe ori de ignoranta celor din jur.Oamenii au tendinta de a te marginaliza si credeti-ma , nimic nu este mai dureros decat sa fii respins.

    0
    1

  • danielbutanescu pe 19 Ian 2006, 17:48
    .....

    ..omul este facut pentru om ....in masura in care isi aduce aminte de importanta acestui fapt..scapa de depresie.OMUL ESTE PARTE DIN ..."DUMNEZEU"...TREBUIE SA INVATAM CUM SA TRAIM...ACEASTA-I VIATA..ARTA DE A TRAI.

    0
    0

  • stela pe 19 Ian 2006, 17:48
    omul de azi

    toti ne nastem cu un gram de nebunie important este sa o controlam noi pe ea si nu ea pe noi

    0
    0

  • laura pe 19 Ian 2006, 17:48
    Speranta

    Trebuie Sa Ne Ajutam Reciproc.viata Este Frumoasa Oricum.

    0
    0

  • XYZ pe 19 Ian 2006, 17:48
    Pentru cei de dincolo de ecranul asta....

    Depresia e o boala care se furiseaza si care te orbeste.Foarte multi dintre voi nici nu concepeti ca ati putea fi bolnavi...depresivi. Nu ascultati numai de voi...... Tratarea depresiei nu va poate face decat bine. Ganduri de bine de la cineva care se trateaza....

    0
    0

  • stanek florica pe 19 Ian 2006, 17:48
    speranta

    in anul 2004 mi-am pierdut parintii am ramas somera ,am avut probleme in casnicie nu-mi gasesc de munca suficente cauze pt o depresie incerc sa o tratez cu multa vointa dar nu in todeauna reusesc este o boala a secolului cred ca numai cu multa credinta o putem invinge

    1
    0

  • mihaela pe 19 Ian 2006, 17:48
    speranta

    cred cu adevarat ca credinta si vointa vor ajuta pe multi sa depaseasca momentele neplacute care apar dar totodata si consultarea unui psiholog.

    0
    0

  • Gabriel pe 19 Ian 2006, 17:48
    necazu

    poate ca oameni din cauza necazurilor au ajuns sa sufere de aceasta boala

    0
    0

  • CLAUDIA pe 19 Ian 2006, 17:48
    Depresia

    Cred ca cel mai bun mod de a iesi dintr-o asemenea stare este sa inlaturam ,cat se poarte,factori de stres, un ajutor din partea familiei, si sa iesim din monotonia zilnica.

    0
    0

  • RALUCA pe 19 Ian 2006, 17:48
    Neintelegerea

    Lipsa De Intelegere Din Partea Celor Din Jur Creeaza De Multe Ori Depresii,si Dintr-un Soc Psihic Nu Iti Poti Revenii Usor.

    1
    0

  • ADRIANA pe 19 Ian 2006, 17:48
    Sa fim OAMENI

    Cred ca fiecare de-a lungul vietii va simti pe pielea lui aceasta tulburare. Insa sunt de parere ca, citez din preambulul acestui articol : "Depresiile majore deterioreaza atmosfera familiala si activitatea profesionala", de cele mai multe ori, chiar atmosfera familiala si activitatea profesionala (atmosfera de la serviciu creata de colegii binevoitori), care, de cele mai multe ori, coroborate, duc la aparitia acestei tulburari. Nu stiu daca costurile pentru tratarea acestei tulburari sunt ridicate sau nu, insa sunt de parere ca a preveni aceste situatii nu te costa nimic. Acest lucru se poate face de fiecare din noi - si este foarte simplu - A FII OAMENI, A AVEA BUN SIMT, A RESPECTA PE FIECARE, INCEPAND CU COLEGII. Sa nu uitam ca cel mai mare timp din zi il petrecem la serviciu. Este stiut faptul ca problemele de la serviciu trebuiesc lasate la usa iar cand vii acasa TREBUIE sa te ocupi de cei dragi dar, de cele mai multe ori, acest lucru ne depaseste si, fara sa vrem, daca am avut o zi incarcata la serviciu (ne-am ceartat cu colegii, sefii - carora nu prea ai ce sa le zici; daca o persoana lucreaza cu publicul - a avut si clienti dificili) acest lucru se resimte si acasa si, fara sa vrem, ne certam cu cei dragi si, azi asa, maine asa, pana cand paharul se umple si apar acele simptome de care s-a vorbit in articol si de care nu prea ne dam seama la inceput despre ce este vorba si daca: aceste stari apar destul de des, tulburarile accentuandu-se; daca persoana respectiva nu-si da seama de motivele care au generat aceasta stare, nu stie ce se intampla cu ea, nu va stii cum sa trateze aceasta boala si, fara a urma un tratament specific formei depresive cu care se confrunta, acea persoana prelungindu-se durerea si suferinta saptamani, luni si chiar ani va ajunge a avea ganduri morbide si suicidare si chiar va avea tentative de suicid. ELIMINATI FACTORII DE STRES (daca acest factor de stres il reprezinta serviciu - luati-va inima in dinti si cautati alt serviciu), CERETI AJUTOR FAMILIEI, CELOR DRAGI, PRIETENILOR, INCERCATI SA RUPETI MONOTONIA ZILNICA, GANDITI-VA SI LA VOI NU NUMAI LA CEI DIN JUR SI FACETI CEVA CE VA DOREATI CU ADEVARAT DAR PENTRU CARE NU ATI AVUT NICIODATA TIMP SI MAI ALES GHIDATI-VA VIATA DUPA "CE TIE NU-TI PLACE, ALTUIA NU-I FACE".

    1
    0
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod