7 intrebari si raspunsuri despre schizofrenie

Vrei sa intelegi ce inseamna schizofrenic? Te-ai intrebat cum se poate integra o astfel de persoana in societate? Gasesti mai jos cateva raspunsuri date de un medic psihiatru unor intrebari frecvente.

Ce este schizofrenia? Prin ce se deosebeste o persoana schizofrenica de alti oameni?

Este o psihoza, adica o boala psihica ce debuteaza de cele mai multe ori la varsta pubertatii. Schizofrenicul pierde progresiv contactul cu realitatea si isi creeaza propria sa lume. Halucinatiile sunt prezente, in special cele auditive ( aude voci).

Exista si forme de boala fara halucinatii?

Da, sunt forma mai rare , dar, din pacate si mai grave. In acest caz, schizofrenicul prezinta asa zisele semne negative, adica e apatic, areactiv.

In lipsa unui tratament corespunzator schizofrenia se poate degrada, ajungand la aceste forme, cu o ramolire progresiva a creierului. Dar aceasta nu este o regula. Exista forme care nu raspund la tratament si forma care, chiar in lipsa tratamentului au o evolutie buna.

Daca sunt in familie cazuri de schizofrenie, care sunt sansele ca boala sa se transmita la copii?

Studii experimentale au aratat ca exista forme cu transmitere ereditara, persoanele cu antecedente familiale de boala avand un risc mai mare de a face boala, comparativ cu populatia generala.


Se poate preveni boala?

Nu, deoarece, ca majoritatea bolilor psihice, nu exista leziuni evidente la nivelul creierului, cel putin la debut. Dupa cum am spus mai devreme, debutul este in general legat de dificila varsta a pubertatii, sau de socuri psihice.

Dar exista un anumit tip de personalitate care este mai predispus sa faca aceasta boala?

Exista personalitati schizoide si schizotipale, care represinta tulburari de personalitate si nu boli. Asemenea persoane sunt mai retrase, bizare, si uneori se pot decompensa cu manifestari schizofrenice reversibile.
Dar nu exista o legatura directa intre aceste tipuri de personalitate si boala.

Deci schizofrenia nu este reversibila? Nu se poate vindeca complet?

Din pacate nu. Este o boala cronica, ce poate fi insa tinuta sub control foarte bine de tratament.


Adica bolnavul poate duce o viata sociala normala?

In unele cazuri da, pentru o perioada de timp. Dar schizofrenicul nu se va incadra niciodata normal in societate. Pentru el, valorile si realitatea noastra nu exista, sunt mai mult sau mai putin distorsionate.
Dar, daca are parte de intelegere de la anturaj, evolutia sa va fi mai buna.

 

Realizat in colaborare cu medic psihiatru Ioana Pricop

 

Comentariile 101-150 din 152

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • reli pe 25 Mar 2008, 11:29
    Cazuturile la cap pot duce la schizofrenie?

    Am un prieten care are o problema asemanatoare, poate fi cauzata de la cazaturi numeroase la cap?

    0
    0

  • gabriela rotaru pe 24 Mar 2008, 16:43
    Raspuns la intrbare

    Este ireversibil iti va face viata iad vei reusi sa te imbolnavesti si tu rupe aceasta legatura ACUM! Iti spun din experienta

    0
    0

  • mirela murad pe 23 Mar 2008, 13:13
    Intrebare

    Eu sunt tare ingrijorata, deoarece m-am casatorit de un an de zile si m-am mutat in alt oras. Dar, nu asta e problema. Problema este ca sotul meu cred si simt ca sufera de o boala f grava. Va dau un exemplu: i-mi spune ceva acum, iar peste o jumate de ora numai recunoaste ce mi-a spus si i-mi spune ca eu nu am inteles bine. Asta e un ex, dar mai sunt si altele: minte prietenii ca e intr-un loc, si el e acasa, iar cand il intreb spune ca el nu a zis, mananca la masa ca un porc, amesteca in supa felul doi, salata, etc. Nu stiu ce sa ma fac, are si diabet, nu pot sa-l duc la medic ca spune ca nu are nimic si ma sperie cu atitudinea asta!! Va rog mult dati-mi un sfat, ce pot face!!?? Va multumesc. mirela.murad@yahoo.com

    0
    0

  • maya pe 19 Mar 2008, 19:49
    Copilul meu va mosteni boala?

    Bunicul sotului meu a fost shizofrenic, sora si doi dintre fratii lui au fost diagnosticati cu schizofrenie, sotul are tulburari de comportament si este si alcoolic, copilul va mosteni oare aceasta boala?

    0
    0

  • suzy pe 16 Mar 2008, 18:55
    Incredere

    Ar trebui k lumea sa priveasca dincolo de aparente pt k aceasta e o boala grava iar cei suferinzi au nevoie de INCREDERE!

    0
    3

  • daniela pe 16 Mar 2008, 10:00
    Am o sora schizofrenik

    Sora mea a dat nastere unei fetite si imi e frika sa nu mosteneaska si ia aceasta boala.

    0
    0

  • crystyna_matache pe 11 Mar 2008, 14:38
    Am si eu un frate schizofrenic

    Este dificil sa afli - dar raspunsul este da. Fratele meu ia acelasi tratament - cand il ia este bine cand nu - este dificil- ....

    0
    0

  • Coco pe 10 Mar 2008, 17:23
    Schizofrenie

    In urma unui deces in familie (tata) sotul meu a facut o depresie urata... a luat tratament timp de 6 luni si s-a simtit foarte bine. La numai 6 luni fara tratament a cazut din nou. A consumat alcool, nu foarte mult. Timp de 2 ani a facut tratament cu Zyprexa un an, 10mg-un an 5mg. In timpul tratamentului este foare bine, nici nu zici ca este bolnav, conduce masina, merge la serviciu... etc. Imi este foarte greu cand termina tratamentul si trec 2-3 luni, are vreo problema mai dificila o ramifica in 10 ramuri, dar nu are dreptate si incerc sa ii spun ca are din nou probleme si nu recunoaste si refuza sa ia legatura cu doctorul. Acum sunt in acceasi situatie nu prea are somn, e agitat, nu mananca si bea foarte multa cafea si fumeaza mult. Dati-mi un sfat, ce sa fac cand este in asa situatie? La ce sa ma astept pe viitor?Este dependent de medicamente? Tratament face de 5 ani, dar cu intrerupere. Nu rezista mai mult de 3-4 luni fara tratament, depinde de situatie. Nu mi sa spus ca este schizofrenic... oare acesta sa-i fie diagnosticul? Din partea familiei are tot sprijinul si suntem alaturi de el si il ajutam... Va multumesc... astept raspuns daca se poate pe emailul Coco_alex_bitza@yahoo.com

    0
    0

  • maria pe 10 Mar 2008, 11:12
    Schizofrenie

    Si mama mea sufera de aceasta boala. Ar trebui sa existe anumite sanatorii unde acesti bolnavi sa primeasca ingrijirea necesara pentru ca mediul societatii si rutina de zi cu zi ii oboseste. Ei au nevoie de liniste sa traiasca in mediul lor dar in acelas timp si de ingrijire si sustinere morala.

    0
    0

  • ponyori nicolae pe 5 Mar 2008, 22:57
    Schizofrenie paranoida

    Mama mea sufera de aceasta boala cumplita, nu se mai poate intrega in societate asa cum ar trebui. A inceput sa tremure de la injectii (fluanxo l2ori pe luna). Va rog din suflet sa ma ajutati cu ceva sau sfatuiti-ma ce sa fac? Am fost la medic dar recuperarea e pe o perioada de timp si nimic mai mult. Va multumesc pentru intelegere. Fie ca Maica Domnului sa ne dea putere sa ne ducem crucea pentru ca mai apoi sa aducem slava lui Dumnezeu pentru toate amin. Inca o data va multumesc.

    0
    0

  • Flori pe 2 Mar 2008, 11:17
    Schizofrenia

    Sper ca ma voi vindeca de aceasta boala, fac eforturi mari sa ma pot integra ca om in societate. Domnul doctor mi-a dat o speranta si mi-a zis ca ma sanse sa ma vindec dupa varsta de 40 de ani.

    0
    0

  • Schizo pe 2 Mar 2008, 11:07
    Schizofrenia

    Desi diagnosticul nu a fost pus de vreun doctor, cred ca sufar de schizofrenie si asta datorita tatalui meu care are aceasta boala si avandul ca model masculin l-am imitat si am ajuns ca si el. Aceasta boala se dobandeste treptat sub influenta parintilor si a celor din familie. Parintii care au copii schizofrenici sunt principalii vinovati pentru soarta lor deoarece acestia le modeleaza comportamentul, le formeaza realitatea. Schizofrenicii vin din familii unde nu exista iubire, unde educatia pe care au primito e una total nesanatoasa si comunicarea disociata. Daca pacientul va sta alaturi de "cei dragi" nu isi va imbunatatii deloc starea, ci dimpotriva. Evitati sa va implicati in relatii afective cu persoane schizofrenice sau schizoide pentru ca exista riscul sa va influenteze comportamentul.

    0
    1

  • dinu mirela pe 29 Feb 2008, 17:16

    Am dori mai multe amanunte despre schizofrenie deoarece avem in familie.

    0
    0

  • larisa1985 pe 25 Feb 2008, 13:41

    Se poate ca si dvs. sa suferiti de aceasta boala... si s-ar putea sa nu. Consultul unui medic este cel mai indicat pentru a nu mai sta in dubii. Sincer sunteti foarte dezordonat in scris... ori din cauza fricii ca puteti suferi de aceasta boala ori fiindca...

    0
    0

  • anonim pe 22 Feb 2008, 19:47
    Schizofrenia....

    E o tema foarte trista... mama are schizofrenie dar ma inspaimanta chestia aceea cu ereditatea... e posibil sa o am si sa nu stiu? sau frica de a o avea si asocierea personalitatii mele...chiar daca uneori...retrasa... sau colerica etc cu aceasta boala cumplita? Nu e posibil... frica de a o avea... fara sa stiu, sa nu o avea tragand concluzii dupa unele defecte ale unei persoane ca oricare alta? V-as aprecia mult daca mi-ati da un raspaspuns aici pe forum pentru ca va dati seama cine ar dori sa discute despre acest subiect, iar apoi se va uita altfel la persoana in cauza. Va multumesc anticipat

    0
    0

  • claudia pe 22 Feb 2008, 12:02
    Matusa mea s-a sinucis

    Era o persoana atat de puternica cu o personalitate foarte puternica, nu obisnuia sa bea, nu se droga. Totul s-a intamplat f,f brusc. Ca mai apoi, in urma analizei tesuturilor ei sa aflam ca suferea de schizofrenie. Nu inteleg nici pana in ziua de azi cum nu ne-am dat seama. Ea statea cu sotul in satu-mare, departe de noi, dar nimeni absolut nimeni, nici sotul, nici prietenii, nici noi nu am observat nimic. Am citit comentariul de mai sus in care persoana respectiva avea/are anumite manifestari specifice acestei boli. Matusa mea era inchisa in ea, atat, si asa a fost toata viata. Asa ca n-am avut cum sa banuim nimic. E groaznic. Nu inteleg cum e posibil asa ceva? (e o boala blestemata)

    0
    0

  • monica pe 14 Feb 2008, 13:53
    sora mea are schizofrenie

    este ffff greu sa traiesti langa un asemenea bolnav.medicii recomanda sa-i intelegem si sa-i iubim pt. a scuti statul de responsabilitati.in urma cu un an am umblat sa o internam pe sora intr-un sanatoriu si nu am gasit nici unul disponibil.ne-a spus cineva ca trebuie sa dam spaga f. multi bani.si noi ne chinuim cu sora fara a primi nici un ajutor.face scandaluri mari,nu ia tratament decat fortat,ne ameninta ca ne omoara.nu stim ce sa mai facem .avem si noi copii ,familii si trebuie sa o intretinem si pe ea .ne-a imbolnavit si pe noi,visam urat noaptea ,nu mai putem dormi,iar acum mai nou a inceput sa iasa pe strada sa se prostitueze,cu toate ca nu-i lipseste nimic,o tinem ca pe o printesa,iar ea ne injura in toate felurile.uneoro am impresia ca este posedata,ca este plina de ura si de rautate .in plus are si un baietel de care avem grija tot noi ,ca pe ea nu o mai intereseaza.

    0
    0

  • dany pe 12 Feb 2008, 15:45

    Cum se manifesta boala?

    0
    1

  • dany pe 6 Feb 2008, 15:25
    o intrebare ce ma framata!

    este adevarat ca schizofrenia se trage de la masturbare

    2
    1

  • diana pe 26 Ian 2008, 23:40
    Schizofrenia

    As vrea mai multe raspunsuri... daca mi le poate oferi cineva la cevanuconteazace@yahoo.com. Am 15 ani si sufar de astfel de tulburari... si as vrea sa stiu daca merita sa-mi fac griji sau este ceva relativ normal.

    3
    0

  • diana pe 25 Ian 2008, 22:09
    Cum?

    Daca aceste caracteristici ale bolii le am si eu ... rezulta ca sunt schizofrenica? As vrea sa stiu cum pot afla mai sigur daca sufar de schizofrnie inainte de a merge la un psiholog.

    0
    0

  • conopida pe 20 Ian 2008, 20:56
    Hhmmmm... da

    In mare parte ma tem ca ma caracterizeaza si pe mine aceste aspecte, in ceea ce priveste aceste manifestari despre shizofrenie. Dar avand in vedere si lund in considerare, ca nu existe un anumit tratament de vindecare completa din faptul motiv ca fiind o boala cronica. Parerea mea este ca mi se pare a fi o proprie captivitate pentru cei care sufera de aceasta boala. Sunt ca si captivi in propria lor minte fara vreo sansa pentru ei insasi de a evada pentru a fi la acelasi nivel cu o persoana. Dar totusi este un lucru bun ca se poate ameliora prin tanumite tratamente. De exemplu: sportul este extraortdinar in cazul acestei boli pentru ca curata atat trupul cat si mintea.

    0
    0

  • didi pe 11 Ian 2008, 12:16

    prietena ta nu e cu probleme de natura mai sus enuntata. Pentru ea sunt remedii

    0
    1

  • mihai pe 9 Ian 2008, 23:00
    Pacat

    Am o prietena care a inebunit din cauza unui baiat. Ea are 20 ani si de cand s-a despartit de el a inceput sa vorbeasca intruna si facand crize din cand in cand . Ce e de facut si ce sanse are sa si revina facand tratament?

    0
    0

  • les elena pe 29 Dec 2007, 06:08

    Am si eu o fata de 18 ani bolnava de schizofrenie si datorita dumneavostra am aflat foarte multe despre aceasta boala. Va multumesc.

    0
    0

  • neli pe 28 Dec 2007, 19:56
    Schizofrenie

    azi mi-am inmormantat o matusa care a suferit de aceasta boala cumplita. Avea 54 de ani. Prima data i-a fost descoperita, acum 30 de ani. Medicul a sugerat sa fie IUBITA de familie si sa nu renunte la tratament, pentru ca tanara fiind are sanse mari de ameliorare a bolii. I-a lipsit ce era mai important pentru ea: IUBIREA COPIILOR SI A SOTULUI. Sfarsitul....vi l-am spus.

    0
    0

  • nicol pe 12 Dec 2007, 21:37
    Schizofrenia

    schizofrenia este o boala ereditara, dar persoanele suferinde exceleaza intr-un domeniu, totusi ele nu trebuiesc eliminate din societate.

    0
    0

  • afloroaie neculai pe 5 Dec 2007, 16:47
    Revelatie

    Toate formele de schizofrenie sunt manifestari rezultate ale actiunilor demoniacale. Pornind de la influenta, insuflarea, calauzire, coordonare ajungand la posedarea demonica, toate simptomele sunt produse de demoni. Vindecarea se face numai prin exorcizare indiferent de nivelul afectat. Personal am avut rezultate speciale in foarte multe cazuri.

    1
    0

  • dana pe 19 Nov 2007, 20:02
    schizofrenia

    cat de periculoasa e o persoana care sufera de schizofrenie?

    3
    0

  • danny pe 10 Nov 2007, 22:42
    despre schizofrenie

    frate meu e posibil sa sufere de acesta boala si as vrea sa stiu mai multe . cine ma poate ajuta?

    0
    0

  • iulia pe 8 Nov 2007, 12:13
    ...

    m-am crezut niciodata ca voi ajunge aici, in stadiul de-a citi un articol de schizofrenie deoarece n-am considerat a-mi fi "util"...dar uite ca ma izbesc de un caz (cred eu) de schizofrenie: mama...am scris :"cred eu" pentru ca mama nu aude voci ci vede culori, asociaza culorile cu persoanele din jur...

    0
    1

  • valivan pe 7 Nov 2007, 18:33
    invingator sau invins

    daca esti bolnav psihic nu inseamna ca esti pierdut din punct de vedere social..ai nevoie doar de ajutor si sustinere morala din partea celor apropiati..daca nu o primesti te indrepti spre pierzanie ..

    0
    0

  • liliana pe 5 Nov 2007, 18:00
    mai exista o a 2-a sansa

    si eu sunt om si am iubit inca mai iubesc dar lucrez de 20 ani in psihiatrie si te sfatuiesc sa il ajuti fara a-ti lega viata de a lui o sa-ti para rau intr-o zi cind va fi tirziu pentru tine curaj renunta;sunt mama si asa imi invat copila ca nimic in lume nu merita sa te sacrifici cind stii de la inceput ca lupti cu morile de vint ale zeilor iti tin pumnii sa reusesti stiu ca e greu dar nu imposibil succes

    0
    0

  • lh pe 30 Oct 2007, 13:09
    my love story

    sunt indragostita pana peste cap de un baiat care este din alta tara insa de la inceput mi-a spus ca sufera de aceasta boala ,,,,,,,,,,,,,stiu ca incearca din greu sa sa rupa de lumea lui si sa revina la realitate se lupta din greu,insa boala este severa si cruda,,,,,nu stiu din ce cauza a aparut in viata lui pt ca nimeni altcineva din fam lui nu mai are aceasta boala.anul ce vine o sa ne casatorim nu vreau sa renut la el pt nimic in lume este jumatatea mea si o sa ma lupt pt el.Si cred ca intr-o zi dumnezeu o sa-l vindece.....am credinta ca asa se va intampla. iubiti si o sa fiti iubiti love LH

    0
    0

  • Lilia pe 18 Oct 2007, 15:28
    shizofrenie

    soacara mea era schizofrenica.la virsta de 17 ani (a.n.1945), a suportat o interventie chirurgicala la ochi, unde a ramas oarba de tot - s-ar fi putut imbolnavi de aceasta boala dupa operatie sau a fost transmisa eriditar?in a.1969 a nascut un copil - sotul meu - el ar fi mostenit? copilul meu ar putea mosteni aceasta boala. acum avand 13 ani ,a devenit foarte incapatinat, agresiv, .. sau e adolescenta? Cum sa procedez mai departe? Va rog mult sa-mi raspunde-ti la e-mail ul meu pers_lilia@mail.ru

    0
    0

  • mihaela pe 14 Oct 2007, 12:41
    shizofrenie

    tatal meu era schizofrenic avea manifestari destul de violente deoarece pe langa schizofrenic era si alcoolic. a fost la puscarie deoarece dorea sa ne omoare pe toti, dar acolo a capatat ciroza umeda. astfel el a murit acum trei ani si noi am ramas sase copii cu mama noastra. fratii cei mai mari de 17 respectiv 16 ani au deseori crize si fac scandal din motive banale. as vrea sa cred ca este de la adolescenta dar este mult mai rau deoarece in societate se comporta normal. as vrea sa stiu daca este posibil sa fi mostenit ceva de la tatal meu, si daca da , daca si eu voi ajunge ca ei. as dori daca se poate sa-mi raspunda un specialist deoarece este foarte important pt mine. email-ul meu este claritza_and _you@yaho.com

    0
    0

  • nu conteaza!! pe 9 Oct 2007, 20:15
    ??????

    sunt un suflet trist..povestea mea:sunt intr`o relatzie de aproape 3 ani..este o relatzie normala,intre o femeie si un barbat,numai k intre noi2 sunt multzi ani diferentza..ink de la inceput am banuit k ceva nu este normal in comportamentul lui..avand ani de experientza de viatza mi`am dat seama k ar putea fi vb.de"schizofrenie"..imi este teama sa`i vb despre acesta posibila boala..pt.k exista multa dragoste in aceasta relatzie.comunicam f.mult iar eu sunt f.toleranta cu"fobiile"lui..dar sincer.mi`este teama k ceva rau s`ar putea abate asupra noastra..el are numai 22 de ani..boala stiu k se poate tzine sub control dak cel de langa u te intzelege.. asa cum fac eu..dar in timp se poate si agrava..si asta stiu si ma alarmeaza..si lucrurile pot degenera..se poate ajunge la sinucidere sau crima..sunt dezorientata,plina de intrebari..si trista:((il iubesc..ma gandesc k as putea fi"o criminala"dak il parasesc..nu vreau asta..nu vreau sa se petreaca nimic rau..vreau numai bine pt. noi2...ce pot face??ce putem face sa fie totul ok in viitorul meu si al lui??rog mail de la un specialist dak se poate paully_20@yahoo.com

    0
    0

  • ELA pe 19 Sep 2007, 12:27
    TRATAMENT/TERAOIE

    EXISTA O CLINICA SPECIALA PENTRU ACESTI BOLNAVI UNDE SA FIE TRATATI CA OAMENII?DACA DA,VA ROG DATI MI O ADRESA ,M AR INTERESA UN LOC UNDE NU NUMAI MEDICAMENTELE CI SI TERAPIA SAU PROGRAMELE IN GRUP SA FIE APLICATE.VA ROG MULT DACA AVETI VRE O INFORMATIE RASPUNDETI MI PRINTR UN MAIL,.CU MULTUMIRI buse_busee@yahoo.com

    0
    0

  • alessandra pe 11 Sep 2007, 17:52

    ai mei au divortat acum 10 ani..am pierdut legatura cu tatal meu...azi am aflat k sufera d aceasta boala..nu mai doream sa stiu de el...dar am plans la auzirea acestei vesti....viatza nu e dreapta....

    0
    0

  • TRISTETEA pe 29 Aug 2007, 14:11
    paria

    ii consideri niste paria..fara sa te intrebi vreodata..ce-as face daca maine... o boala cumplita care macina bolnavul si familia acestuia .nu v-as dori sa fiti in locul meu sa stiti ca ati avut un frate normal 26 de ani si acum totul s-a ruinat.apar intrebari..temeri..oare copilul meu??oare eu???lumea nu stie,nu intelege ,mai rau nu se informeaza ci doar rea comenteaza si fuge.

    0
    0

  • MARINA pe 29 Iun 2007, 17:47
    Sa fim mai aproape de ei

    Nu suntem educati sa-i toleram. Ii vom intelege nunai daca ei ne sunt rude, pieteni, colegi de serviciu.Constransi de nevoile zilnice ii abandonam in suferinta lor, nu avem timp pentru problemele lor, le amanam la maxim nevoile. Greseala ne apartine noua cei considerati sanatosi. Dar sa nu uitam ca si noi putem oricand sa devenim persoane cu cerinte speciale.

    0
    0

  • zzzburlici pe 28 Iun 2007, 12:24
    ce lucruri traznite mai spun cititorii

    bine ca cititorii nu spun prea multe. un imbecil e deja de-ajuns.

    0
    0

  • dana pe 14 Iun 2007, 14:41
    ar trebui inchisi pe viata

    traim intr-o tara in care legile sunt facute foarte prost din lipsa de bani bolnavii de schizofrenie si nu numai sunt tratati ambulator.Asa ceva nu se poate ei sunt potentiali criminali si nu inteleg de ce societatea nu intervine....ba mai mult ii protejeaza....

    0
    0

  • alexandra pe 18 Mai 2007, 14:40
    intrebare

    ma pote ajutaa cineva?voi primi un raspuns daca pun o intrebare?unde gasesc eu aceste raspunsuri?

    0
    0

  • alexandra pe 18 Mai 2007, 13:54
    intrebare

    as dori sa stiu daca deficentele pe care le are mama mea in vorbire si in comportament sun de schizofrenie?as dori sa solicitez un raspuns urgent daca se poare pe adresa mea de e- mail: al3xa_codiyangel@yahoo.com

    0
    0

  • alexandra pe 18 Mai 2007, 10:14
    intrebare

    as dori sa ma ajutati in legatura cu un lucru :mama mea refuza sa se mai intoarca acasa din strainatate,vorbesc des cu ea la telefon,nu stiu ce sa fac as dori sa stiu daca povestesc pe larg tulburarile pe care cred eu ca ar putea fi de schizofren,sa primesc un raspuns si sfaturi cu care le pot ajuta?

    0
    0

  • popa claudia pe 27 Apr 2007, 21:05
    vad voci. aud imagini :)

    Am 31 de ani si ma intreb daca am schizofrenie sau totul a fost psihoza depresiva.Am urmat 2 ani tratament cu Zyprexa, de 6 luni nu mai iau decat antidepresivul Seroxat si ma simt foarte bine.Ii rog pe cei care trec prin ceva similar sa-mi trimita un semn de viata pe adresa iarmila.deea@yahoo.com.Viata e frumoasa si merge inainte!!!

    0
    0

  • elena pe 27 Apr 2007, 18:03
    pierduti in intuneric

    Sunt o tanara de 26 ani,si din pacate totul a inceput in urma cu vreo 12 ani,asta ar fi varsta cand apare aceasta boala,si nu stiu de unde,cum si in ce fel.Nu vreau sa credeti ca vreau sa cer ajutor doar ptr mine,ptr oricum sunt multi in situatia mea ,de bine de rau eu cu niste medicamente de care deoind pot sa merg mai departe ...dar singura si trista cum numai eu pot fi constienta..Nu vreau sa va povestesc prin ce am trecut ptr nu am cuvinte si putere sa o mai iau de la capat,mai ales familia mea care,cred eu ca sufera cel mai mult.Stiu ca este greu sa traiesti alaturi de o persoana in situatia mea...si de multe ori ,imi doresc sa nu ma mai fi nascut.De ce?Desi sunt o pers care pare normala datorita medicamentelor...nu reusesc sa am macar un prieten bun,am luat calea lui D_zeu ,am zis ca poate acolo oameniisunt altfel...dar, e greu sa_ti gasesti un prieten ,chiar si atunci cand esti normal....Vai de cei care traiesc cu aceasta boala cum sunt eu,si am doar 27 ani si nu ma pot bucura de dragostea prietenilor,nu mai zic de alte bucurii pe care le poti avea alaturi de prieteni.Si eram o tanara care promitea un viitor excelent...dar,nu sti ce iti rezerva viitorul...Am vrut sa_mi fac prieteni ,intr_un institut cu persoane cu disabilitatii dar,eu sunt diferita de acele persoane,adica nu sunt agresiva ..sunt normala ,atata timp cat iau medicamentele si nu am mai avut probleme.Nu pot sta pe langa persoane agresive..nu ma simt bine,cred ca nu ar trebui cei care sunt mai normali sa stea impreuna cu cei agresivi.Acest lucru ma demoralizeaza ptr nu am astfel de manifestari...sunt normala atatatimp cat imi iau medicamentele,in plus in institutiile din Romania nu se ocupa cum trebuie de acesti oameni..nu poti sa te porti ca un animal cu cei care nu sunt agresivi..in fine.Am mers acolo doar ptr a_mi face prieteni ..dar nu se poate,ba chiar am vrut sa_i ajut pe ceilaltii cu diferite lucruri..nici nu stiu daca au ajuns la cei de acolo..TOTII CEI CARE AU TRECUT SAU TREC PRIN ASA CEVA STIU DESPRE CE VORBESC .Suntem pierdutii intr_o lume in care nimanui nu_i pasa de noi,ca sa nu mai zic de pensiile oamenilor care au astfel de probleme.Am incercat de atatea ori sa ma angajez dar cand vor sa_ti faca contract si afla ..este in zadar...M_am luptat mereu dar cred ca nu ma aude nimeni ,eu cer ajutor ptr totii cei ca mine....ptr ne_am pierdut in intuneric

    0
    0

  • alina pe 2 Apr 2007, 21:24
    schizofrenie

    As vrea sa aflu cat mai multe despre aceasta boala,mama mea are schizofrenie.Eu am 27 de ani si ma ingrijoreaza gandul ca as putea sa am si eu sau viitori mei copii(inca nu am).Cum as putea sa previn sau sa-mi dau seama daca am aceasta boala? Multumesc!

    0
    0

  • george din galati pe 8 Mar 2007, 23:06
    schizofrenia

    vreau sa stiu cat mai multe informatii despre aceasta boala, pentru ca si eu se pare ca am aceasta boala si e forte greu dar sper macar ca nu mai evolueaza si stiuca trebue sa incep un tratament cat mai repede, cred ca am sa incep cu zyprexa , pentru ca stiu din propie experienta ca medicamentul este foarte bun si te ajuta foarte mult..

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod