Stop cancerului mamar si cervical

Revolutie pe piata farmaceutica din Romania: trei noi medicamente pentru tratarea celor mai raspandite maladii care afecteaza femeile - osteoporoza, cancerul mamar si cervical - vor fi lansate pana la jumatatea acestui an.
De-a lungul timpului au fost efectuate numeroase studii pentru descoperirea unui tratament eficient care sa imbunatateasca situatia pacientelor care se confrunta cu aceste afectiuni specifice femeilor. Compania farmaceutica GlaxoSmithKline (GSK) a pregatit un pachet de medicamente adresat sanatatii feminine: unul pentru osteoporoza (Bonviva - singurul tratament lunar pentru osteoporoza postmenopauza), pe care tocmai l-a lansat pe piata, precum si alte doua produse - un medicament pentru tratarea cancerului de san si un vaccin pentru prevenirea cancerului de col - care urmeaza sa apara pana la jumatatea anului viitor.


Noul medicament pentru cancer mamar metastazat reduce mult dimensiunea tumorei

O mare parte din celulele tumorale proiecteaza la suprafata lor numerosi receptori printre care ErbB1 si ErbB2. Rolul medicamentului dezvoltat de GSK pentru aceasta afectiune este acela de a actiona asupra acestor receptori inhiband dezvoltarea si multiplicarea celulelor tumorale. Rezultatele studiilor efectuate pana in acest moment au aratat reduceri semnificative ale dimensiunilor tumorilor.
Majoritatea medicamentelor existente care trateaza cancerul nu traverseaza bariera hemato-encefalica, deci nu trec din sange in circuitul cerebral.

Cancerul de san metastazeaza intens la nivel cerebral. In studiile efectuate au fost testate femeile timp de 6 saptamani cu acest medicament. S-a facut RMN la inceputul si la sfarsitul curei si din niste metastaze cerebrale foarte mari s-au observat reduceri mari ale dimensiunii tumorilor.

"Acest lucru nu se realiza prin intermediul chemoterapiilor conventionale, deoarece acestea trateaza local (la nivelul sanului) si nu patrund suficient la nivel cerebral. Acest aspect ne da motive sa speram ca va iesi destul de curand pe piata, probabil anul viitor. Medicamentul pentru cancerul de san a avut succese semnificative in studii. Prin urmare, avand in vedere patologia careia i se adreseaza si potentialul de salvare de vieti umane pe care il incumba, este posibil ca procesul de inregistrare sa fie accelerat si speram ca va obtine o aprobare rapida de la EMEA (Autoritatea Europeana pentru aprobarea medicamentelor in UE)", arata Mihaela Ianosev, Director medical GlaxoSmithKline.


Care sunt contraindicatiile acestui medicament?

Reactiile adverse sunt din aceeasi gama cu acelea rezultate in urma curelor de chemoterapie: caderea parului, stare intensa de greata, stare de rau.
Toate aceste tratamente provoca o serie de reactii adverse, dar, daca ne gandim ca acestea salveaza viata si ca boala cauzeaza moarte, medicamentul genereaza niste incoveniente trecatoare dar este spre beneficiul pacientului, avand in vedere telul final.


Vaccinul de preventie a cancerului de col - protectie maxima

Cancerul de col sau cancerul cervical este produs, in majoritatea cazurilor, de infectia persistenta cu un papiloma virus (HPV). Peste 60-70% din cazurile de cancer cervical sunt provocate de tulpinile HPV 16 si HPV 18, desi acestea nu sunt singurele tipuri de tulpini implicate. Se pare ca in proportie mare, majoritatea femeilor capata pe parcursul vietii o astfel de infectie cu papiloma virus. Unele se vindeca, altele il cantoneaza, dezvolta infectia cronica, iar ulterior se poate transforma in cancer cervical. Conform ultimelor statistici, Romania se situeaza pe primul loc intre tarile europene ca si rata a mortalitatii cauzate de acest tip de cancer.

Pe vremea comunismului, exista un program de screening foarte intens, astfel incat femeile erau obligate sa efectueze periodic examenul Papanicolau, acel test prin care se pot depista precoce semnele cancerului cervical.
In prezent acest examen nu se mai face la o scara larga, iar femeile se prezinta in stadii din ce in ce mai tardive ale bolii, cand afectiunea devine foarte dificil de tratat.

"Cancerul cervical este urmarea unei infectii transmise sexual. Prin administrarea unui astfel de vaccin fetelor care nu si-au inceput viata sexuala sau chiar femeilor care nu au capatat infectia, s-ar putea preveni dezvoltarea cancerului cervical. Acest vaccin asigura o protectie impotriva unui cancer. Cu numai 3 injectii poate fi prevenita o cauza de moarte, si, mai ales in Romania unde frecventa si incidenta cancerului cervical sunt foarte mari, acest aspect nu este de neglijat. De asemenea, vaccinul are un adjuvant care stimuleaza si mai mult raspunsul imun", adauga Mihaela Ianosev.

Rezultatele sunt foarte promitatoare: vaccinul asigura o protectie de 100% pentru o perioada de 4.5 ani. Investigatiile vor continua sa verifice la ce perioade trebuie readministrat eventual vaccinul pentru a se prelungi protectia.


Care sunt contraindicatiile acestui vaccin?

Contraindicatiile sunt, in principal, alergii la constituenti.


Vaccinul a fost trimis spre aprobare la EMEA (Autoritatea Europeana pentru aprobarea medicamentelor in UE) si in momentul aprobarii, automat va fi  inregistrat si in cele 25 de state membre UE, inclusiv in Romania.


Articol realizat in colaborare cu Mihaela Ianosev, Director medical GlaxoSmithKline
 

Comentariile 51-85 din 85

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Doina pe 6 Sep 2006, 22:16
    se face suficient pentru salvarea noastra?

    sunt o pacienta deja cu multiple probleme atat la sini(operata deja) cat si in sfera genitala si cu parere de rau pot spune ca sunt multi medici care nu acorda atentia necesara pacientelor .Si nu inteleg de ce mamografiile si echografiile mamare se fac contra cost in conditiile in care costa mult si nu toate pacientele dispun de aceste sume lucru care pentru multe inseamna amanari si implicit agravari...

    0
    0

  • anna pe 2 Sep 2006, 16:30
    exista o speranta si ptr noi

    Ar trebui sa se mediatizeze mai mult aceasta problema .Sunt atatea femei si tinere care sufera dec aceasta boala... crunta.Este un avertisment prtr noi femeile,si care este cauza acestei bolii crutatoare.Oare ...care este cauza? Ptr ce trebuie femeile sa sufere atat de mult ,nu este indeajuns ca avem si altele pe cap....chisturi,fibroame etc .Dragele mele hsideti sa dam o lupta ....o lupta impotriva acestei bolii .Voi...cele care suferiti atat de mult prindeti putere,incredere in bunul D-zeu si in voi ,ptr sunteti niste luptatoare...acumsi ptr totdeauna.Luptati_va cu boala ,nu o lasati sa castige aceasta lupta crunta.Sa fiti mandre de voi si ramaneti mereu puternice ...ASA CUM SUNTETI VOI...DOAMNELOR.CU TOT RESPECTUL ....MA BUCUR CA SA DESCOPERIT CEVA SI PTR NOI(PTR ACEASTA BOALA)

    0
    0

  • Ionela pe 2 Sep 2006, 04:02
    Minune Dumnezeasca

    Eu am ganglioni la sani si stau cu frica sa nu dau in cancer.Acest medicament ar putea salva mii de vieti

    0
    0

  • chiru anca pe 31 Aug 2006, 20:42
    Pentru mama e prea tarziu

    Mama mea a murit acum 23 de ani de cancer la san, dar eu traiesc cu frica acestei boli, deci orice poate vindeca aceasta boala este un miracol.

    0
    0

  • A . PIRJOL pe 31 Aug 2006, 16:36
    VIATA LA SORA MEA

    mi se pare o idee foarte buna pentru medicamentul impotriva cancerului.pentru,ca sora mea nu acr mai trebui sa i se extirpeze si cel de al doilea sin.pentru ca doctorul i-a ziz ,ca nu este cancer si este (chist)s-au sint ganglioni eu nu stiu ce sa mai cred.va multumesc

    0
    0

  • katy_bv08 pe 22 Aug 2006, 09:20
    speranta moare ultima

    sunt foarte incantata de aceasta descoperire cu toate ca are efecte adverse destul de grave dar eu zic ca merita incercat acest tratament.am avut cunostinte care au murit de aceasta boala si imi pare rau pentru ele ca nu au putut folosi un astfel de tratament.as vrea sa le multumesc celor care au descoperit medicamentul pentru cancerul mamar.cu toate ca am doar 19 ani am deja probleme la un san.acest tratament cred ca este o a doua sansa pentru femeile care sufera de aceasta boala.

    0
    0

  • laura pe 10 Aug 2006, 17:44
    lipsa de informare

    cred ca lipsa de informatie catre adolescente este una din principalele cauze ale incidentei atat de mari ale cancerului cervical.daca cineva mi-ar fi spus ca inceperea vietii sexuale fara protectie (chiar si o singura data este deajuns) ar putea constitui un risc de infectare cu virusul respectiv credeti-ma ca nu mi-as fi asumat acest risc. sunt sigura ca nici o femeie. de aceea mamele au un rol foarte important.va urez multa sanatate la toate.

    0
    0

  • speranta?! pe 9 Aug 2006, 00:05
    sper

    ar fi binevenit un astfel de tratament care ar scadea rata mortalitaii!Desi efectele adverse se pare ca nu sant tocmai placute,cred ca merita incercat!Le doresc mult curaj celor care se afla in situatia de a incerca orice si desigur intotdeauna speranta moare ultima!Ar fi cazul dupa atatea decese cauzate de diferite forme de cancer sa se gaseasca in sfarsit un remediu!

    0
    0

  • carciu gheorghe pe 8 Aug 2006, 09:09
    Crede

    Capitolul 103 (Un psalm al lui David.) 1. Binecuv

    0
    0

  • clara.schober@gmx.net pe 7 Aug 2006, 21:56
    hallo

    imi pare rau pt cine are de luptat cu acest diagnostic.eu astept pina miercuri raspuns de la dr. pt mama mea care cred ca ere cancer sau nu dupa simptome zic ca da poate avem noroc pa

    0
    0

  • suzana vidic pe 7 Aug 2006, 19:48
    vaccinul asta e o binecuvantare

    Dupa parerea mea este f. bine venit un astfel de vacccin, deoarece sunt prea multe femei supuse acestei boli mutilante.Sper ca statul romn sa cumpere aceste vacccinuri si injectii de tratamente iar ptr. cei lipsiti de fonduri financiare acestea sa fie suportate de casa nationla de sanatate. Acest lucru insaemna ca medicina evolueaza si in timp se va reduce suferinta in special a femeilor.

    0
    0

  • mirela pe 5 Aug 2006, 21:15
    si eu sunt operata de cancer mamar

    si eu am fost operata de cancer mamar in 2005 , in februarie, am facut toate cele 6 cure de chimioterapie, in vara m-au operat de ovarectomie (pentru ca aveam 35 de ani si nu eream la menopauza),am avut impresia ca am trecut cu bine si ca chiar m-am vindecat, dar nu a fost asa pt. ca anul acesta la celalalt subbrat mi-a aparut un ganglion , m-am operat si la analiza patologica a reiesit metastaza . M-as bucura foarte tare daca intradevar s-a descoperit acel vaccin, dar cred ca sunt numai incercari.Nu sunt de acord cu ,,sa coste oricat" pentru ca foarte multi oameni care sufera de aceasta boala cumplita nu au venituri care sa le permita sa si-l cumpere. Multi dintre ei traiesc dintr-o pensie mizerabila si se stie foarte bine ca aceasta boala implica niste cheltuieli mari in ceea ce priveste mancare si medicamente. poate ar trebui sa militam pentru anumite drepturi ale noastrein ceea ce priveste modul de tratare a pacientilor bolnavi de cancer de orice tip.pot purta discutii la adresa tudormirela2005@yahoo.com

    0
    0

  • gabriela pe 1 Aug 2006, 12:15
    speranta

    Am trecut si eu prin aceasta experienta cumplita, carcinom mamar. Am 37 de ani. A trecut aproape un an de la finalizarea tratamentului (in urma operatiei). Am reusit sa trec peste aceasta perioada neagra, cu ajutorul celor din jur si cu mult optimism. Acum, sunt bine. Tratamentul hormonal pe care il fac in continuare (tamoxifen,zoladex)e cel care ma sperie. Dar de multe ori speranta e in alta culoare decat roz.

    0
    0

  • NICU CONSTANTA pe 1 Aug 2006, 01:31
    CANCERUL

    CRED CA MULTE FEMEI TRAIESC CU ACEASTA SPERANTA,DE A APAREA UN MEDICAMENT EFICACE ACESTEI BOLII,FACETI CEVA,CU MULTUMIRI

    0
    0

  • MARIA pe 26 Iul 2006, 21:04
    cancerul la san

    numai gandul ca un asemenea medicament este in curs de aparitie, ne da sperante si incredere, chiar si celor care nu au fost diagnosticate cu aceasta maladie cumplita.

    0
    0

  • viobal2006@yahoo.com pe 20 Iul 2006, 18:07
    cancerul la san

    ar fi extraordinar sa existe un astfel de vaccin iar pretul e mai putin important.

    0
    0

  • modan raluca pe 17 Iul 2006, 07:09
    vaccin

    oricat va costa va fi prea purin viata mea inseamna mai mult

    0
    0

  • iancu alina pe 14 Iul 2006, 17:16
    cancerul de san

    as vrea sa se gaseasca un medicament care sa salveze omenirea de aceasta boala cumplita

    0
    0

  • Grigorescu Niculina pe 14 Iul 2006, 15:28
    Opinie

    Cred ca este intr-adevar ceva care va schimba soarta femeilor suferinde de aceste maladii Ar fi bine daca ar aparea mai repede pe piata

    0
    0

  • lorik pe 5 Iul 2006, 21:23

    nu cred pana nu vad rezultate lucrez in domeniu si am vazut multe cazuri,e trist sa vezi femeii tinere care se confrunta cu aceata boala,ar trebui ca medicii de familie sa indrume toate femeile la ginecolog

    0
    0

  • Anca Stefanescu pe 1 Iul 2006, 23:00
    tony_anca@yahoo.com

    Sufar de fibromatoza uterina functionala, si desi ma apropii de menopauza (am 52 ani), nu pot intra , datorita hemoragiilor abundente pana la anemie.La analiza mi-a aparut HSIL, iar la biopsaie celule necrozate cu aspect de margele de curcan.Nu cancer.Oare pentru aceste afectiuni exista sau va exista vreun tratament?Sunt curioasa si-mi doresc ca noul medicament sa aline suferinta multor femei.Eu pana acum m-am tratat cu produse naturiste(sunt alergica la medicamente, in special la peniciline/soc anafilactic), deci si la anestezie.Ma tratez in continuare cu produse CaliVita, in soc (ce-i drept), care mi-au refacut celulele, mi-au micsorat fibroamele si mi-au diminuat hemoragiile, evitand anemia feriptiva care ma pandea.

    0
    0

  • cornelia pe 26 Iun 2006, 09:37
    senzational

    este extraordinar,astept sa apara pe piata sper sa dea rezultate spectaculoase

    0
    0

  • lidia pe 17 Iun 2006, 17:56
    un miracol

    ma bucur foarte mult

    0
    0

  • Iovanca pe 15 Iun 2006, 10:32
    O veste buna

    Ma bucur pentru aparitia acestui vaccin pe piata, care sper ca va fi cat mai curand.

    0
    0

  • Dana pe 12 Iun 2006, 14:12

    cred ca este cel mai bun si eficient lucru care se putea intampla, avand in vedere amploarea care aluat-o aceasta boala. Sper ca aprobarea lui sa se produca.......

    0
    0

  • dobre_georgia2000 pe 10 Iun 2006, 19:24

    cand apare pe piata vaccinul si daca este deja de unde il luam sau cum se numeste

    0
    0

  • mona gheorghiu pe 10 Iun 2006, 14:38
    s-a produs minunea

    Nu-mi vne sa cred ca in sfarsit cu s-a gandit cineva sa caute si 'poate "sa si gaseasca un remediu la aceasta boala care loveste an de an si ucide mii de femei,femei de care depinde viata pe aceasta planeta felicitari

    0
    0

  • delia_lng pe 7 Iun 2006, 14:17
    E foarte bine, intrdevar minunat

    Eu nu am fost diagnosticata cu cancer la san ,dar sunt operata diadnosticul fiind mastoza fibrochistica.Acest medicament ne mai ofera o speranta mie si tuturor femeilor care ne confruntam cu aceasta problema.

    0
    0

  • maria pe 6 Iun 2006, 10:20
    minunat

    pacat ca nu s-a descoperit acest tratamen inainte sa ma operez eu.e bine totusi pentru alte femei care inca nu au fost diagnosticate cu aceasta boala si care vor putea beneficia de un tratament mai performant in viitor.

    0
    0

  • maria.voiculescu pe 6 Iun 2006, 02:04
    cancerul cervical

    asteptam cu mare interes introducerea pe piata a acestui tratament. Sint asistenta med.si lucrez in ginec.avem multe paciente cu cancer de col ut.

    0
    0

  • gabriela d. pe 2 Iun 2006, 22:26
    si eu sunt operata de carcinom

    daca ai puterea sa privesti totul cu optimism,atunci vei reusi sa treci peste aceasta cumpana. m-am operat de carcinom de col uterin la nici 34 de ani, histerectomie totala largita,acum am aproape 37 de ani, ma simt destul de bine(din cauza ca mi-au fost extirpati ganglioni, mi se umfla piciorul drept cam tare)dar important este ca nu mi-am pierdut optimismul nici o clipa. asta m-a ajutat sa trec cumpana vietii mele. curaj si daca vrei sa -mi trimiti un mesaj, scrie-mi pe adresa de mail gabrioprest@yahoo.com.

    0
    0

  • antonela pe 25 Mai 2006, 22:53
    certitudine

    am o prietena cu metastaze ganglionare de 7 ani cu extirpare totala ambii sani si lant ganglionar.Am cunoscut-o cand m-am operat la san (de 5 ani)si ea mi-a dat putere sa trec peste tot.Concluzia e ca vindecarea sta in noi.Psihicul nostru e cel mai bun adjuvant in orice tratament pentru acesta boala(nici nu-mi place s-o denumesc asa de mult o urasc)

    0
    0

  • doinanecsuliu pe 23 Mai 2006, 21:43

    sunt foarte interesante aceste informatii si o raza de speranta pentru cei in cauza

    0
    0

  • CIOBANU ANGELA pe 22 Mai 2006, 15:21
    interes

    am 3 ani de supravietuire,normal imi doresc mai multi,ma intereseaza orice informatie in acest sens

    0
    0

  • Marta Nadas pe 21 Mai 2006, 09:49
    interes

    Imi pare bine sa citesc astfel de articole interesante.As vrea sa citesc si despre supravietuitorii acestei boli cumplite.Mentionez ca eu am deja cinci ani de supravietuire.Vreau sa citesc desre femei care au o vechime de 20 de ani.

    0
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod