Mituri despre igiena intima. Ce este corect si ce nu?

Igiena intima feminina ramane inca o tema tabu, in ciuda importantei majore pe care aceasta o are in ingrijirea si sanatatea oricarei femei. Mai mult, lipsa de informare in legatura cu acest obicei zilnic poate cauza grave probleme de sanatate si poate influenta in mod serios viata de cuplu.
Tocmai de aceea, stabilirea unor directii clare pentru ingrijirea intima este la fel de importanta ca demitizarea unor sfaturi preluate din surse nesigure si de obicei prin viu grai.  

Dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie, ne dezvaluie cele mai comune mituri si totodata atrage atentia ca “Igiena intima necorespunzatoare duce la infectii vaginale si ale colului uterin destul de serioase si uneori dificil de tratat. De exemplu, vaginitele  cauzate de germeni precum streptococul, stafilococul sau Escherichia coli  apar de multe ori ca urmare a igienei precare sau a neglijentei, in sensul nefolosirii unor produse special concepute pentru ingrijirea intima sau a toaletei intime altfel decat din fata catre spate.  O alta greseala este data de spalaturile vaginale, care, atentie, se fac numai la recomandarea medicului si cu medicamentele indicate de acesta si doar in cazul unor afectiuni ginecologice, nicidecum in cazul persoanelor sanatoase. Tineti minte ca un vagin sanatos nu trebuie dezinfectat cu diverse substante si nici spalat cu sapun, mai ales ca irigatoarele si sapunurile din comert pot cauza inflamatii. La fel de nocive sunt si parfumurile chimice care nu fac altceva decat sa irite zona intima, asa ca pastrati mirosul natural al zonei intime si veti avea de castigat”

Servetelele umede sunt mai bune decat cele uscate – in fabricarea servetelelor umede se foloseste alcool, pentru protejarea zonei intime de bacterii si germeni. Insa, acesta determina sterilizarea aproape integrala a acestei zone, ceea ce inseamna ca si flora bacteriana benefica este afectata. Aceasta inseamna vulnerabilizarea zonei intime in fata bacteriilor si distrugerea barierei protectoare pe care vaginul o asigura in mod natural. Desi exista servetele umede cu Ph neutru, acestea sunt totusi impregnate cu solutii specifice, care in mod involuntar pot determina un dezechilibru al mediului usor acid al zonei intime. De aceea, servetelele uscate, fara parfum, sunt in general mai sigure decat cele umede.

·     Toaleta externa se face o data pe zi – igiena externa se realizeaza in general dimineata, seara si dupa contact sexual, folosind un gel sau sapun creat special pentru zona intima, apa curata si un prosop din bumbac. Spalaturile externe nu trebuie sa fie foarte dese deoarece pot provoca un dezechilibru al florei vaginale, crescand predispozitia aparitiilor infectiilor precum candidoza. Totusi, in timpul menstruatiei, spalaturile in zona intima trebuie sa fie mai frecvente: de 3-4 ori pe zi, pentru prevenirea depunerilor bacteriene.

·     Spalaturile vaginale se fac zilnic – vaginul este un organ complex care are propriul sistem de curatare din interior, cu ajutorul secretiilor. Tocmai de aceea, irigatiile vaginale sunt rar indicate, de regula la recomandarea unui medic specialist sau dupa un tratament cu ovule care nu se scurg singure in totalitate. Motivul pentru aceasta este ca toaleta interna frecventa schimba ph-ul florei vaginale si favorizeaza aparitia bolilor vaginale recurente.

·     Spalaturile vaginale cu bicarbonat de sodiu au un rol benefic datorita proprietatilor dezinfectante – desi irigatiile cu bicarbonat de sodiu au efectul cel mai putin agresiv asupra zonei intime (daca se foloseste o solutie dintr-o lingura de bicarbonat la un litru de apa), acestea distrug stratul protector pe care secretiile vaginale il asigura in mod natural si care ajuta flora vaginala sa se apere de bacteriile patogene si de ciuperci. Chiar daca traversati o perioda cu imunitate scazuta sau urmati un tratament cu antibiotice care determina aparitia aciditatii vaginale si favorizeaza inmultirea ciupercilor, retineti ca pe langa rolul de protectie, flora vaginala ajuta spermatozoizii sa urce catre caile vaginale superioare. Astfel, spalaturile vaginale, fie ele cu bicarbonat de sodiu sau ceaiuri, nu sunt recomandate decat in cazuri foarte rare, optiunea mai buna este folosirea produselor destinate igienei intime (fara alcool, sapun, conservanti), pe care le puteti gasi in farmacii sau online, de exemplu pe http://www.ropharma-healthcare.ro/.

·    Folosirea absorbantelor zilnice scade riscul infectiilor – desi acestea mentin lenjeria curata, ele nu asigura protectie impotriva acumularii bacteriilor si deci a aparitiei infectiilor. Totusi, pentru a pastra sanatatea si prospetimea zonei intime, este foarte importanta alegerea lenjeriei de bumbac, care se poate spala cu apa fierbinte, in detrimentul celei din material sintetic. Aceasta din urma impiedica evaporarea transpiratiei si a secretiilor, de aceea umiditatea acumulata poate provoca mirosuri neplacute, dar si dezvoltarea unor agenti patogeni precum ciuperci sau bacterii.  De asemenea, tampoanele interne nu trebuie tinute mai mult de patru ore pe zi,  deoarece sangele menstrual cauzeaza inmultirea bacteriilor. In plus, tampoanele interne pot agrava leziunile mici de pe colul uterin, destul de frecvente la femei. Folositi asadar tampoanele interne doar ocazional, cand faceti sport sau mergeti la piscina. Nu uitati  sa schimbati absorbantul de 4-5 ori pe zi in timpul mentruatiei, in functie de abundenta fluxului.

Cunoasterea propriului corp precum si informarea corecta constituie pasi importanti in asigurarea unei igiene intime corespunzatoare. Este important de tinut minte faptul ca fiecare femeie are un tipar propriu de ingrijire ce depinde de modul in care propriul corp functioneaza, de stilul de viata, dar si de produsele pe care aceasta le foloseste. Independent de acesti factori, conditiile standard de igiena trebuie respectate in mod constant, deoarece acestea reprezinta reguli de baza pentru mentinerea sanatatii zonei intime.

Pentru mai multe detalii, vizitati www.dristoc.ro si www.sanatateintima.ro.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • antonia pe 2 Oct 2014, 13:07
    adevarat

    Foarte bun articolul. Multe femei inca se comporta dupa ureche atunci cand vine vorba despre igiena intima. Iar spalaturile intravaginale sunt la ordinea zilei, cu musetel ca bonus. Cred ca ar fi necesara o campanie de informare mai agresiva. Mie mi-a recomandat ginecologul de cativa ani un detergent intim cu acid lactic pentru mentinerea PH-ului. Si nu am mai avut nimic de atunci. Acum folosesc Lactacyd: intii am folosit varianta de farmacie si de ceva timp, folosesc zilnic Lactacyd gel de la hypermarket.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod