Tine gripa la distanta!


Spre deosebire de raceala, gripa debuteaza brusc si violent. Principalele simptome sunt febra, frisoane, dureri de cap, tuse, dureri in gat, dureri musculare, senzatia de slabiciune a intregului corp.

Aceste simptome dureaza in jur de 3 pana la 5 zile, in cazul in care nu apar complicatii. Dupa aceasta perioada organismul este slabit, se pastreaza senzatia de oboseala si slabiciune.

Pentru ca sistemul imunitar a fost nevoit sa lupte zile in sir cu virusul, capacitatea sa de aparare scade, iar in urmatoarele zile de la disparitia simptomelor suntem vulnerabili in fata infectiilor bacteriene.


Virusul afecteaza caile respiratorii superioare, dar in unele cazuri poate evolua spre partea inferioara a sistemului respirator, ducand la aparitia pneumoniei.

Virusul gripal se transmite pe cale aeriana, fiind capabil sa reziste in afara corpului pana la gasirea unei noi gazde. Prin stranutul si tusea unei persoane deja infectate, virusurile se raspandesc in aer si pot fi inspirate de persoanele sanatoase.

Locurile aglomerate sunt "ideale" pentru raspandirea gripei, de aceea, este bine sa evitam pe cat este posibil aglomeratia. Spalarea mainilor dupa folosirea diferitelor obiecte in comun (clante, barele din mijloacele de transport, balustrade etc.) este de mare ajutor, indepartand virusurile cu care am putea intra in contact.


Desi masurile de prevenire ne pot fi de folos, cea mai eficienta metoda de prevenire a gripei este vaccinul antigripal. Acesta ne protejeaza de majoritatea tipurilor de virusuri gripale care circula in sezonul respectiv.

Pentru ca virusurile gripale se modifica frecvent, in fiecare an este necesara adaptarea vaccinului la variantele noi. De aceea, vaccinurile au adesea in compozitie mai multe tulpini ale virusului. Recomandarea de vaccinare se adreseaza in special copiilor si persoanelor de peste 65 de ani, in cazul acestora asigurandu-se accesul gratuit la vaccin.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • crina pe 11 Mar 2009, 14:08
    gripa

    eu st insarcinata si chiar acuma am avut aceste simptome de gripa .ce imi recomandati ca sa pot scapa de ea ?

    0
    0

  • gretica pe 5 Feb 2009, 11:30
    imunitate

    fac frecvent viroze complicate.Stiti ceva pt intarirea imunitati?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod