Ora de vară: 5 motive pentru care e o povară

În noaptea de sâmbătă spre duminică (25 spre 26 martie), România trece la ora de vară. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Trenurile de călători vor pleca din staţii după ora oficială de iarnă până în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 03:00, respectiv ora 04:00 de vară. După ora oficială de vară, trenurile vor pleca din staţii conform orelor din mersul trenurilor.

În noaptea de sâmbătă spre duminică (25 spre 26 martie), România trece la ora de vară. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Trenurile de călători vor pleca din staţii după ora oficială de iarnă până în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 03:00, respectiv ora 04:00 de vară. După ora oficială de vară, trenurile vor pleca din staţii conform orelor din mersul trenurilor.

 

Află cum îţi poate influenţa sănătatea această schimbare şi de ce este considerată o adevărată povară pentru organismul uman!

Pe lângă cele câteva beneficii aduse de această schimbare, se pare că balanţa înclină mai mult către efectele negative generate de ea. Numeroasele studii realizate în acest sens scot în evidenţă motivele pentru care trecerea la ora de vară este o acţiune inutilă şi ne influenţează în mod negativ sănătatea:

 

1. Îţi dă peste cap toată rutina zilnică care te ajuta să fii mai organizat.

 

2. Ne perturbă ceasul biologic

Se pare că organismul uman nu se poate adapta acestei treceri la ora de vară şi ne influenţează ceasul biologic, potrivit unui studiu semnalat în publicaţia Current Biology. Acest efect este mai accentuat în cazul persoanelor care obişnuiesc să se trezească foarte devreme dimineaţa, avertizează specialiştii de la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen.

 

3. Creşte riscul de infarct cu 10%

Trecerea la ora de vară ne afectează sănătatea inimii. Potrivit unui studiu apărut in publicaţia New England Journal of Medicine şi realizat de specialiştii de la Institutul Karolinska din Suedia, această schimbare creşte riscul de infarct miocardic, în special în săptămâna de după schimbarea orei.

 

4. Creşte rata sinuciderilor la bărbaţi

Un studiu australian apărut în 2008, publicaţia Sleep and Biological Rhythms a descoperit că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului.

 

5. Creşte nivelul de stres şi cauzează tulburări de somn

Într-un studiu publicat în revista Science, cercetătorii de la Spitalul Barnes Jewish din St. Louis au descoperit o legătură între lipsa de somn şi sănătatea mentală. De aici, cercetările au continuat şi au scos la iveală creşterea nivelului de stres în condiţiile în care pierzi o oră de somn, continuând cu dificultăţile de concentrare şi învăţare cu care ne confruntăm la serviciu/şcoală.

 

 

De unde a pornit ideea cu ora de vară?


Ideea orei de vară aparţine celebrului om de ştiinţă Benjamin Franklin. În anul 1784 a scris un eseu numit "An Economical Project" în care a emis câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat. Pe când se afla la Paris, acesta s-a ocupat de modul în care lămplile cu ulei produceau lumină şi cât de eficiente erau acestea.

Într-o dimineaţă de vară, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6:00 surprins de cât de multă lumină îi intra în cameră. La început a crezut că sunt lămpile cu ulei ce se instalau pe străzile Parisului. Dar, a observat că Soarele tocmai răsărea la orizont.

Apoi, în anul 1907, ideea lui Franklin a fost preluată de către William Willett, un constructor britanic care a propus să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie şi să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie.

În 1908, prima tentativă de a introduce această regulă s-a făcut în Marea Britanie, însă a fost întâmpinată negativ. Prima ţară care a adoptat ora de vară a fost Germania, pe 30 aprilie 1916. Au urmat Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. În ţara noastră ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932.

Până acum, 70 de ţări au introdus ora de vară. Doar ţările din zona tropicală, Japonia şi China se numără printre cele care nu au adoptat ora de vară.

 

 

Sfatul specialistului

Lena Rusti, psihoterapeut 

"Pentru organism, orice schimbare este un factor stresor. Trecerea în sine la ora de vară este un efort cu care organismul se poate adapta relativ uşor, însă acest lucru depinde şi de particularităţile fizice şi psihice ale fiecărui organism în parte.

Apar vulnerabilităţi fizice la persoanele care fac faţă mai greu schimbărilor şi atunci trecerea de la iarnă la primăvara implică un efort mare din parte organismului. Deşi soarele este de obicei benefic în cazul stărilor depresive, pentru aceste persoane, în mod paradoxal, venirea primăverii aduce mai degrabă căderi decât reveniri. Primăvara poate fi corelată cu evenimente negative care au avut un impact major asupra vieţii şi securităţii persoanei în cauză. Astfel, apariţia ei şi a schimbării orei poate fi o sursă de stres mai mare decât la restul persoanelor. Plimbările în aer liber, respectarea unui program de somn și o alimentație echilibrată pot oferi un suport organismului în acest proces de adaptare".

Credit foto material: Mediafax Foto / Lucian Maftei

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ana pe 9 Apr 2011, 08:43
    ...

    este adevarat articolul, de cand s-a schimbat ora ma simt foarte rau, foarte obosita , fara vlaga , mi-e somn intr-una si simt si depresie..care e sfatul specialistului?

    2
    0

  • Alexy pe 27 Mar 2011, 15:36
    Soluţie

    Este adevărat ceea ce este scris aici. Schimbarea de 2 ori pe an a orei ne afectează sănătatea. Există o singură soluţie să scăpăm de nebunia asta. Să facem şi noi precum ruşii : la toamnă să numai trecem la ora de iarnă!!! Să rămânem tot anul setaţi pe ora de vară. Aşa nu va mai fi nevoie să ne chinuim de 2 ori pe an să ne modificăm bioritmul şi tot astfel vom avea şi noi parte de mai multă lumină zilnic, că eu personal îs destul de deranjat că în decembrie se face beznă de la 16.30. Soluţia : ora de vară tot anul!

    1
    0

  • mael pe 26 Mar 2011, 22:58
    ....

    Plimbările în aer liber, respectarea unui program de somn și o alimentație echilibrată pot oferi un suport organismului în acest proces de adaptare". :)

    2
    1

  • Andreea pe 26 Mar 2011, 10:34
    timpul

    cum ramane cu persoanele care calatoresc si schimba fusele orare? tata, de exemplu, cand vine din SUA, doarme prima zi si apoi nu mai are nicio problema. si face asta de vreo 20 de ani. o ora in plus sau in minus nu e tocmai o problema vitala, programul se scimba oricum odata cu trecerea anotimpurilor.

    4
    0

  • lif pe 26 Mar 2011, 09:15
    ??

    Si care este sfatul specialistului?Ca nu m-am prins..

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod