Maseaua de minte

Desi traditia spune ca aparitia maselei de minte coincide cu o varstaa maturitatii in gandire, nu intotdeauna acest eveniment este un motivde bucurie!

Maseaua de minte (molarul 3) este ultimul dinte din seria celor permanenticare apare pe arcadele dentare; momentul eruptiei lui este variabil dela individ la individ, de obicei intre 13 si 25 de ani.

Sa incepem cu situatia cea mai fericita, adica aceea cand molarul 3lipseste! Nu este cazul sa va ingrijorati; statisticile spun ca mugureleacestui dinte lipseste la aproximativ 20-25 % din populatie, situatienumita stiintific anodontie.
Se pare ca acest fenomen se inscrie inevolutia filogenetica a rasei umane si a fost observat pentru prima datala omul de Cro-Magnon. Oamenii de stiinta anticipeaza ca omul viitoruluiva avea un numar redus de dinti, maxilare mici si o calota cranianafoarte mare, iar molarii de minte vor disparea.

Pana atunci insa, maseaua de minte ne poate da o multime de necazuri. Savedem care ar putea fi acestea:
1. Cea mai frecventa situatie este cea in care molarul 3 nu a strapunscomplet gingia, fiind doar pe jumatate iesit si deseori exista dureriin acea zona, iradiata spre ureche, deschiderea gurii devine un chin,gingia se inflameaza si doare la orice atingere.
Toate astea se intamplade obicei sambata seara sau in sesiune. E cazul sa va prezentati urgentla stomatolog, deoarece aceasta inflamatie se poate complica cu un abces,mult mai dificil de tratat.
2. Pe locul doi ca frecventa sunt cariile molarului de minte. De ce aparatat de des? Din doua motive: acest dinte are o mineralizare deficitara sidatorita pozitiei pe arcada este mai putin acesibil curatarii cu periuta(foarte multi oameni au chiar reflex de voma la atingerea acestei zonecu periuta de dinti).
3. Maseaua de minte nu a aparut pe arcada, ci a ramas inclusa in os,fara sa strapunga gingia.
Si aici putem avea mai multe situatii:
- sa nu apara nici o problema niciodata (incluzie asimptomatica);
- sa aiba un ax oblic, impingandu-l pe vecinul lui, molarul 2, siprovocandu-i carii pe radacina.
4. Maseaua de minte a strapuns gingia, dar a iesit intr-o pozitieanormala: mult inclinat spre obraz sau spre limba, deoarece acesta pur sisimplu nu mai are spatiu pe arcada. Desi initial s-a crezut ca aparitiamolarului 3 este responsabila de "inghesuirea" celorlalti dinti, nu s-aputut demonstra o relatie cauza-efect intre aceste doua fenomene.

Daca te afli intr-una din aceste 4 situatii, prezinta-te urgent lastomatolog; el va lua decizia daca:
- se va extrage acest dinte pentru a preveni aparitia complicatiilor(nu va ingrijorati de varianta asta, se face sub anestezie! )
- se va pastra acest dinte tratandu-i caria sau aliniindu-l pe arcadaprin aparate ortodontice.
In acest caz, veti fi instruit despre importantaigienizarii acestei zone, cu periuta sau cu mijloace speciale de curatare(dusul bucal).
 

Comentariile 51-100 din 190

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • geo pe 28 Aug 2011, 12:07
    extractie masele de minte , dureri, alimente etc.

    Am facut 2 operatii in care mi-am scos cele 4 masele de minte (care erau inca sub gingie, dar care totusi mi-au dat dureri la dintii din fata si imi strangeau maxilarul). Am aflat ca multi isi fac operatie pt fiecare dintre masele, dar doctorul mi-a recomandat sa fac doar 2 in care sa imi scoata pe cate o parte (pt. ca oricum dureri exista si e greu de mancat pe acea parte, asa ca n-ate sens sa suport de 4 ori, eu am inceput pe partea dreapta, dar asta doar pt ca aceia ma deranjau cel mai mult). Anestezia a fost foarte buna, in timpul operatiei n-am simtit nimic , doar ca imi lucreaza(daca ajungi la un doctor priceput nu sinti decat seringile de la inceput). Cam dupa 2 h dupa ce am iesit din cabinet, anestezia s-a dus complet...durerea de dupa e treptata, clar, cu cat se duce anestezia cu atat doare mai mult...dar nu e nimic, exista calmante : eu am luat mig400 care e echivalentul a 2 nourofen si dupa vreo 7 min n-am mai simtit nimic. La prima operatie mi s-a facut o vanataie pe locul unde a lucrat...chiar am facut febra si a trebuit sa iau cateva zile antibiotic.Banuiesc ca e un lucru comun faptul ca falca se umfla vreo 3 zile puternic, iar apoi scade . Scriu acestea pt cei care urmeaza sa isi faca o astfel de operatie, sa stie la ce sa se astepte (pt ca mie dentistul de familie n-a vrut sa imi spuna efectele). Firele m-au cam strans, de aceea a fost destul de greu in primele zile sa mananc, pana se mai lasa. Dupa cel putin 7 zile, firele sunt scoase si am aflat ca daca in primele zile trebuie tinute comprese reci , dupa scoaterea firelor, trebuie sa se stea la caldura. Am mai aflat ca operatiile de acest gen la tineri se vindeca mult mai bine decat la ceilalti. Dupa cele 7 zile , inca 3 saptamani mi s-a recomandat sa am grija ce mananc (pana se vindeca compet). Apropo de mancare, am inteles ca in primele zile se recomanda evitarea lactatelor si alimentelor picante, cola si alte alimente carbogazoase, a alimentelor greu masticabile. Am auzit si de complicatii, ca la unii li se face puroi, sau alte minuni, eu una n-am avut nicio problema...de aceea as recomanda ca operatiile sa nu fie facute in policlinici...eu mi-am facut la privat, a fost ceva mai scump, dar a meritat.

    7
    0

  • alexa pe 13 Iul 2011, 22:50
    molarul de minte

    timp de aprox o sapt am avut dureri ingrozitoare, iar molarul de minte nu dadea niciun semn, astfel incat am crezut ca este molarul de langa. La radiografie s-a vazut cum molarul 3 il impingea pe cel de langa si am decis sa mi-l scot. Bineinteles emotiile au fost mari, dar nu am simtit mare lucru. M-a durut un pic pt ca era inclus si avea niste radacini foarte mari si groase, iar el era pozitionat pe orizontala, ceea ce a facut operatia mai dificila. Totul a fost bine!!! Cam dupa 2 ore a inceput sa treaca anestezia si nu am avut niciun fel de dureri!! Dupa o sapt si jumatate nici nu se mai vede operatia, s-a refacut ffff bine. Asa ca duceti-va cu incredere.. va fi mult mai bine fara!!!

    3
    6

  • alexa pe 13 Iul 2011, 22:50
    molarul de minte

    timp de aprox o sapt am avut dureri ingrozitoare, iar molarul de minte nu dadea niciun semn, astfel incat am crezut ca este molarul de langa. La radiografie s-a vazut cum molarul 3 il impingea pe cel de langa si am decis sa mi-l scot. Bineinteles emotiile au fost mari, dar nu am simtit mare lucru. M-a durut un pic pt ca era inclus si avea niste radacini foarte mari si groase, iar el era pozitionat pe orizontala, ceea ce a facut operatia mai dificila. Totul a fost bine!!! Cam dupa 2 ore a inceput sa treaca anestezia si nu am avut niciun fel de dureri!! Dupa o sapt si jumatate nici nu se mai vede operatia, s-a refacut ffff bine. Asa ca duceti-va cu incredere.. va fi mult mai bine fara!!!

    1
    0

  • cristiyola pe 13 Iul 2011, 13:22
    masea de minte

    o masea de minte m-a deranjat citiva ani si afecta si ceilalti molari din acea parte.doctoritele care ma tratau la alte masele nu vorbeau deloc despre ea chiar daca spuneam eu ca am ceva acolo.pina la urma am pornit pentru ea sa rezolv si un alt medic mi-a spus clar ca e masea de minte cu probleme , imi ia cit pentru o extractie si mi-o scoate peste citeva zile.s-a facut treaba,desi extractia a fost dureroasa din cauza radacinii puternice.maseaua era cariata de jur imprejur pe exterior la gingie si putea a descompus.eu am citit pe net dupa aceea.numai cu una am avut probleme.in alte parti n-am simtit nimic la extreme. atit. slava Domnului!

    1
    0

  • vasile pe 10 Iul 2011, 18:01
    maseaua de minte

    mi-am extras maseaua de minte dreapta jos si am avut dureri o luna de am crezut ca mor fiinca am facut o infectie ce se numeste alveolita acuma dupa o luna numai am dureri si sper sami treaca va sfatuiesc cand vreti sa nu aveti complicati sa va alegeti un doctor chirurg specialist stomatolog

    1
    0

  • Bianca pe 9 Iul 2011, 11:58
    OMG

    Doamne cate greseli de scriere X_X "varstaa", "permanenticare", "dela", etc =)))))) WSM de el articol :))))

    0
    4

  • stefanati pe 9 Iul 2011, 08:52
    maseaua de minte solutii

    o singura solutie: internati-va la clinica de chirurgie oro maxilo-faciala. eu asa am facut si s-a rezolvat

    1
    0

  • adi pe 7 Iul 2011, 00:09
    nevoie de extractie (fara sperante???)m-minte!!

    sunt din severin spun asta pentru ca este un orasi unde Doctorii stomatologi ori fug de munca ori chiar habar nu au sa exctraga ma sele de minte (spre rusinea lor)Am fost la 4 medici pina acum si majoritatea m-au trimis ori la timis ori la craiova (din lipsa de scule,si profesionalism as zice eu si un pic de nepasare totala fata de rasa umana in general) Imi este putin teama dar din cauza ca ma doare va trebui sa o scot..am uitat sa mentionez ca maseaua este cariata si lipseste jumatate din ea si ca si sum nu ar fi de ajuns,dupa radiografie s-a vazut ca radacina este in forma de ancora,ce de altfel o face si f dificil de extras..ceva help???

    1
    0

  • Yonutz pe 6 Iul 2011, 13:10
    Extractie masea

    Salutare am o problema cu o masea, am fost la dentist luni mi-a dat tratament cu augumentin si vineri dimineata i-mi va scoate maseaua. Acel anestezic are vreun efect advers ? ameteli sau ceva de genu ? ca am de condus un traseu destul de lung.

    2
    1

  • diana pe 4 Iun 2011, 16:18
    am 20 de ani si mi-au iesit trei masele de minte:)

    de ceva timp maselutele mele de minte vor sa iasa si ele afara sa vada ce se intampla prin jur... insa am o problema, m-am dus la medicul dentist pentru o alta problema si m-a anuntat ca trebuie sa ma duc sa imi extraga una din masele de minte ca imi inghesuie ceilalti dinti... recunosc nu par ele ar fi total normale, sunt acoperite in mare parte de gingie, au dat cateva colturi pe alocuri, dar deabea mi-au dat...si nu ma deranjeaza. este ok sa imi extraga maseluta de minte?

    4
    0

  • mirela pe 12 Mai 2011, 19:50
    maseaua de minte

    salut tuturor:)ma numesc mirela si am 15 ani.azi mi-am extras prima masea de minte aflata pe mandibula.stomatologul mi-a facut anestezia prin injectie.nu m-a durut,cand mi-a scoso.durerea vine dupa trecerea anesteziei dar nu este insuportabila.nici la cusut nu sunt probleme pentru ca nu simti nimic.mai greu este doar atunci cand ti-o scoate deorece sunt cazuri cand radacina este foarte bine fixata pe os.este nevoie de curaj dar nu este atat de rau pe cat se crede;)

    4
    3

  • gabi pe 1 Mai 2011, 11:57
    au au auuu

    ei cine a spus ca e limita de varsta pt maseaua de minte? eu am 32 ani si s-a gasit tocmai acum....ca si uitasem ca mai sant si masele de minte...:) initial am crezut ca e de la curent,pt ca m-a tras curentul si ma durea incepand cu urechea in jos dupa mandibula pana la o amigdalita(asta credeam,med.a spus ganglion limfatic) amigdalita), pe urma abia, a ajuns in gura si a gasit adevarata problema: maseauaaa care a crescut chiar in spate iar gingia o acoperea destul de mult incat sa nu poata fi spalata iar acolo se strangeau resturi de mancare..., moment in care m-am rusinat pt ca era nu un doctor ci o doctorita, un vis de healer,ireala ce mai te vindeca cu prezenta...:)

    1
    0

  • ionela pe 18 Apr 2011, 23:45
    durere suportabila dar situare nepotrivita

    de 2 luni aprox.vrea sa imi iasa maseaua de minte. la inceput nu am bagat de seama ce este desi ma durea cumplit,se umflase dar nu am bagat de seama am zis ca o fi vreo infectie... Acum se vede clar ca e molarul 3, nu va explic ce ma doare.Faza e ca e situata rau..nu e crescut normal..nu pot explica. Si acum mae umflat si ma doare ff tare de nu pot nici atinge,oare e cazul sa merg la dentist sau sa mai stau sa vad?

    4
    0

  • larva pe 15 Apr 2011, 23:54
    o asteptare extrem de lunga

    am 22 ani si nu am nici un semn de vreo masea de minte...mai am la dispozitie 8 ani sa mi iasa molarii respectivi avand in vedere ca unui unchi de al meu i a iesit la 29-30 ani

    13
    0

  • Gika pe 8 Apr 2011, 23:08
    nu e chiar asa de rau :)

    astazi la ora 3 mi sa extras maseaua de minte situata in dreapta jos... mentionez ca ma durea de vreo 2 saptamani.. pentru ca avea o carie.. dar la consultul medicului(luni) mia descoperit si o infectie..mi`a dat sa iau un tratament cu antbiotice de luni pana vineri.. iar azi.. vineri .. mia scoso.. in aproximativ 15 -20 de minute.. mai mult a durat sasi faca efectu anestezicul.. recunosc ca ma durut la un moment dat foarte putin atunci cand facea loc pe langa masea sa poata rinda cu clestele.. cam atat..cu durerea...dupa aproximativ 3 ore a disparut anestezia.. am mici dureri unde a fost maseaua.. si o durere in gat ca cea de amigdalita.. nu stiu sincer sa va zic de la ce este... cam atat....Daca e nevoie.. mergeti la dentist.. in caz contrar "ne chinuim" singuri

    6
    0

  • florin pe 25 Mar 2011, 15:19
    maseaua de minte

    acum doua zile mi sa scos maseaua de minte de catre un stomatolog nu un doctor chirurg de la maxilo faciala.cea mai mare greseala din viata mea.nu ma durea nimic era inconjurata de gingie si era putin cariata.urma sa plec din tara pe o perioada nedeterminata .deaceea am si decis sa o scot sa nu imi faca probleme afara.in urma extractiei mi-a ramas varful de la o radacina in os . deci sa rupt rdacina pe romaneste .el a zis ca o so elimine organismul eu sincer nu il cred exista posibilitatea asta sa elimine organismul restul ala de mradacina de masea.

    13
    2

  • ema pe 23 Mar 2011, 20:41
    ameliorarea durerii

    astazi mi s-a facut extractie la molarul de minte..nu am simtit nmk,dar apoi jale...pt ameliorarea durerii am incercat cu fiole de algocalmin..chiar da rezultate..nu te mai doare..incercati si voi!

    10
    3

  • Alexandra pe 20 Mar 2011, 17:30
    Masea de minte

    Buna la toata lumea am si eu ceva de zis de vineri seara ma luat maseaua tocmai ce m-am intors din tara si nu am avut nimik acolo pb e ca ma luat acum maseaua si e un pic anormala a iesit pe jumatatea locului unde ar fi trebuit sa fie si ma rupe de dure nu pot manca,bea,zambi nimik zici ca sunt stafie:)) am luat si algocamin fiola si iubroprofen si ketonal si antibiotic gen amoxacilina degeaba doare de rupe si pana nu o scot nu cred ca nu ma lasa si am uitat sa spun e in spre obraz maseaua iesita deci sunt nefericitul caz 4 ((

    1
    2

  • maria pe 23 Feb 2011, 17:08
    dureri infernale

    nu aveam nici o durere dar ma m hotarit eu avind o crie la molarul de minte sa scap de ea .prostia vieti mele ,miercuri si joia trecuta s a chinuit sa mi o extraga si nu a reusit pina la urma s a lasat batuta ca sa fie tot tacimul pe linga dureri de nesuportat am facut si alergie la antibiotic.Nemai putind de durere ieri am fost la bucuresti la Dentalmed; si un chirurg maxilo lacial m a operat mi a extras ce mai erea am 8 copci si nu mai pot de durere m am unflat rau de tot si nu stiu ce sa mai iau sa mi treaca

    10
    0

  • adrian pe 18 Feb 2011, 22:40
    durere

    stie cineva cat mai tine durerea dupa ce scoti maseaua de minte? Eu am scos azi la pranz maseaua de minte si a trecut cateva ore bune si nu ma lasa deloc ma sacaie intruna Astept raspuns va rog frumos!

    17
    2

  • diana pe 18 Feb 2011, 19:13
    maseaua de minte

    abia imi iese maseaua de minte,dar nu prea ma doare asa de tare

    14
    6

  • Georgiana pe 6 Feb 2011, 12:35
    Durere masea minte

    Are cineva sfaturi utile pentru alinarea durerii?

    14
    0

  • mihaela pe 6 Feb 2011, 12:20
    masea de minte

    am 43 ani si imi iese o masea de minte. doare...Mi-a mai iesit una acum 15 ani si s-a cariat imediat.A fost f greu de plombat si daca stiam o scoteam.

    7
    1

  • 3edx pe 3 Feb 2011, 08:36
    4

    Am 4 masele de minte de la 13 ani :D

    9
    5

  • fenTezfcK pe 1 Feb 2011, 14:13
    O sa muriti ma cu toti :)

    Chiar o sa muriti cu toti de la o durere de masea :)

    10
    16

  • dana pe 23 Ian 2011, 15:30
    durere cumplita

    De 2 zile ma doare ingrozitor partea dreapta joc am gura umflata toata am luat ketonal iar acum iau antibiotice dar vad ca nu are nici un efect nu e iesit nimik e umflata toata gingia in partea stanga am avut la fel dar m-am dus la stomatolog si mi-a taiat gingia am trecut prin niste momente groznice numai vreau sa o iau de la capat, spunet-mi voi ce e de facut mentionez ca ma doare si o amigdalita plus urechea si cel mai tare noaptea si ziua inainte cu o ora de a lua antibioticul sunt in sesiune anul asta dau licenta e groznic .Multumesc

    10
    1

  • MARLENE pe 21 Ian 2011, 00:33
    DURERE ACUTA DINTI

    de cateva luni merg la stomatolog, avand cateva probleme legate de dantura.in ultima luna am dureri acute in partea dreapta jos. mentionez ca am un molar de minte, care initial a fost plombat si un molar care a fost foarte cariat si a avut nevoie de extirpare nerv, pivot si urmeaza a fi imbracat. acuzand durerea acuta care se raspandea si la dintii de sus, pe gat si ureche, si dupa 6 radiografii in care nu aparea nimic, s-a hotarat extirparea nervului maselei de minte si obturatie de canale. toate bune timp de 1 saptamana cand am simtit iarasi o durere acuta.pe 18 Ian.2011 a urmat polizarea pivotului pentru molar care mi-a dat dureri infioratoare. azi 21.01.2011 a revenit durerea acuta:dinti, ureche, gat. durerea apare numai seara si persista in jur de 30 min. am luat ketonal de fiecare data,si imi trecea imediat, acum am renuntat. va rog sa ma ajutati ca simt ca innebunesc de durere,de unde vine durerea? am nervii extirpati!!! multumesc mult

    10
    4

  • Iana pe 17 Ian 2011, 13:16
    Masea

    maseaua de minte dureaza in jur de o luna si poate fi stopata cu agocalmin.daca iei agocalmin macar o data la 2 zile durerile vor trece si poti manca linistit tot agocalminul pune in miscare disparitia durerii si nu veti avea parte de aceas durere insuportabila.Cat despre riscul cariilor nu este cazul sa va panicati.

    8
    1

  • alina moruz pe 6 Ian 2011, 14:10
    maseaua de minte

    cat timp dureaza pina iese maseaua de minte,?eu am 3 zile de cind am dureri insuportabile!ce medicament sa iau,am luat calmante dar nu ma ajuta!!!!!!!!!!

    5
    1

  • Bogdan Dumitru pe 30 Dec 2010, 19:49
    AM UN MOLAR SI O CARIE LA DINTE

    Am un molar si amus 4 5 luni cand am foo la dentist mio scos un molar mo durut cand mio scos am crezut ca mor de durere si la unu am deci mio pus, medicament de ala nustiu de care si mio scos nervul si de 4-5 luni acolo mi medicmentu si ma tem sa ma duc ia-ra la dentist.si am oo carie de langa canin si mi gaurit si ma tem sa nu zica catra mine:Ca trebuie sa to extragem se poate plonba am plonba 2 doua? urgent!!

    4
    5

  • Adrian pe 19 Dec 2010, 23:38
    MASEAUA DE MINTE LA 13 ANI :(

    Salut, ma numesc Adrian,am 13 ani,port aparat dentar si acum 2 zile am simtit o umflatura groaznica la maseaua de jos dreapta. sunt clasa a 9-a pe profilul biologie-chimie si vreau sa ma fac stomatolog. Pentru varsta mea am cunostinte foarte mari in stomatologie, deoarece am avut dintii strambi la inceput si am vizitat multi doctori ca sa ii indrept, invatand ceva de la fiecare. Mi-am dat seama ca nu e bine :| , de la cea mai tanara varsta sa ai oasemenea pvara . Umflatura este putin stramba deci s-ar putea sa fie gresit crescuta . Voi ce credeti ar trebui pastrata maseaua?

    3
    0

  • tibanu pe 14 Dec 2010, 16:24
    VAI

    Eu am asteptat raspunsurile voastre...am amanat si luni si azi sa ma duc la medic....am o frica de mor....cat tine anestezia?

    7
    4

  • Nica pe 14 Dec 2010, 10:00
    Masea din minte

    Ieri mi-am scos maseauna din minte, anestezia se face prin injectie in gingie, frica a fost mare, insa nu m-a durut, durerile apar dupa ce trece anestezia...dar rabd...sper ca nu mai mor de la o afurisita de masea... bafta la toti, ;)

    8
    0

  • TIbanu pe 12 Dec 2010, 13:54
    ANESTEZIA

    SI MAI VREAU SA VA INTREB CEVA...ANESTEZIA CUM SE FACE?INJECTIE IN GINGIE SAU CU SPRAY SAU UN TAMPON CU XILINA...EU NU AM SCOS NICIODATA NICI O MASEA NU PREA AM AVUT PROBLEME CU ASA CEVA SI NUS..VREAU SA STIU LA CE MACEL MA DUC MACAR:))

    8
    1

  • Tibanu pe 12 Dec 2010, 13:31
    MOLARUL DE MINTE

    EU AM O CRESCATURA UN CIOT LA MASEAUA DE MINTE ..IN SPATELE MASELEI DE MINTE NICI NU PRE POT SA EXPLIC...VOI ati avut asemenea probleme?TIN SA MENTIONEZ...IN AMBELE PARTI DE SUS AM ACESTE CIOTURI...SI DACA ATI MAI AVUT PROBLEME CA ASTA SI ATI REUSIT SA LE SCOATETI VA DURUT?

    3
    2

  • sev pe 12 Dec 2010, 00:06
    pentru masea

    pentru maseaua de minte este foarte bun aulin...ketonal/nurofen doar iti amelioreaza durerea pt o scurta perioada, dar aulin reduce si inflamatia si durerea..incercati la mine a mers..acum trebuie sa o scot:(

    9
    1

  • budros pe 8 Dec 2010, 18:25
    maseaua minte

    mi am extras cam acum 1 ora maseaua de minte , vorbisem cu stomatologul ceva si mi sa intamplat altceva, in fine m a anesteziat si fara apr nicio durere mi a extras o dupa ce au tras ceva timp de ea pana s o scoata , deoc nu ma prea doare am luat un nurofen, cica e bine sa nu le ai ca ele se fac praf mai devrem sau mai tarziu si oricum nu te ajuta la masticatie fiind f in spate, daca e buna mana stomatologului e bine a fii scoase , eu deoc am avut noroc , bafta si voua

    4
    0

  • budros pe 8 Dec 2010, 18:20
    maseaua minte

    mi am extras cam acum 1 ora maseaua de minte , vorbisem cu stomatologul ceva si mi sa intamplat altceva, in fine m a anesteziat si fara apr nicio durere mi a extras o dupa ce au tras ceva timp de ea pana s o scoata , deoc nu ma prea doare am luat un nurofen, cica e bine sa nu le ai ca ele se fac praf mai devrem sau mai tarziu si oricum nu te ajuta la masticatie fiind f in spate, daca e buna mana stomatologului e bine a fii scoase , eu deoc am avut noroc , bafta si voua

    3
    1

  • Mariutza pe 27 Nov 2010, 11:09
    molarul 3

    Mie molarul 3 din stinga mi-a esit la 14 ani iar cel din dreapta la 15 ani acu am 17 tin sa spun ca durere qan avut la molarul din dreapta....

    2
    1

  • Rody pe 11 Nov 2010, 14:57
    chiar doare

    vreau sa zic si eu ca doareeeeee, da nu asa, da chiar insuportabil, las sa fie pregatiti moral cei ce urmeaza sa treaca prin experienta data.Intradevar insasi procesul nu doare, dupa insa doare lume!!!!

    3
    0

  • ionela pe 29 Oct 2010, 21:59
    daca va e scarba nu cititi

    in urma cu 3saptamani ceva ma deranja pe amigdalita dreapta ceva ca o basica,cand ma uit in oglinda vad o basica alba ca un cos copt.bineinteles ca nu iam putut rezista si l-am stors cu unghia un poc.am zis ca mi-a trecut gata.ma duc in camera acelasi inconvenient ma deranja ceva in zona aia.cand m-am uitat in oglinda cosul cu pricina aparuse din nou.ce rapid esti,dar nici eu nu sunt mai prejos.....l-am stors din nou dar de data asta m-am chinuit cu aman2 degetele si l-am stors mai bn.ce puroi a iesit nu va inchipuiti,cat despre miros ....am imputit baia,in fine.am terminat cu ata si ma uit la dintii mei frumosi in oglinda ca de obicei cand ce vad?O CARIE ridicol eu nu am carii,din ce cauza am pe molarul2ocarie?cauza o stiti cu totii molarul 3aparuse fara sa am durere pe gingie dar mi-a provocat acel cumplit puroi in gat si O CARIE!

    3
    0

  • ionela pe 29 Oct 2010, 21:47
    pt stefan

    tia ramas radacina acolo si probabil s-a infectat am patit-o si eu.dute la doctor fati o radiografie si iti va spune acelasi lucru.alege un cabinet particular.de obicei sunt mai scumpi dar iti acorde si o atentie mai mare

    5
    0

  • mada pe 27 Oct 2010, 12:34
    Bogdan

    VEZI SA NU-TI carieze cealalta masea asa am patit eu acum ca nu are loc sa iasa si-mi cariaza maseaua vecina. Trebuie sa fac extractie si mie frica n-am decat 16 ani si la cate commuri am citit nici unul nu spune ca durerea tine in jur de 3 -4 ore .

    2
    0

  • Cristinuca pe 7 Oct 2010, 01:02
    Maseaua de minte

    la 21 de ani mi-a crescut prima masea de minte in stg maxilarul superior, pe care nici nu am simtit-o cand a crescut, cand a spart gingia..."descurcareata foc"....acum am 23 si pe aceeasi parte, in stanga pe maxilarul inferior imi creste a doua masea de minte..durerea este insuportabila...parca e un facut..cum ma pun in pat sa adorm seara ..incepe durerea...in afara de nurofen si dentocalmin solutie pe care o tamponez acolo cu un betisor cu vata in varf...nu stiu ce sa va "recomand"...suferim noi,dar cel putin, ne-a venit mintea la cap :)))), nu ?!

    1
    0

  • ana-maria badea pe 4 Oct 2010, 21:57
    eruptia maselei de minte

    ce pot sa va spun a inceput eruptia si ma doare de mor.ma doare urechea si amigdala si maxilarul ingrozitor.din ce am vazut nu mai are loc sa iasa,iar din ce am citit m-am ingrozit.ce sa fac?

    2
    2

  • Ana pe 1 Sep 2010, 12:33
    trebuie scoase sau nu?

    Eu trebuie sa imi scot toate cele 4 masele de minte care inca nu mi-au dat, 2 dintre ele crescand orizontal. Ieri am scos-o pe prima, m-a taiat cusut toate cele, nu a durut deloc procedura, durerile de dupa le opresc cu nurofen forte. Stiu ca suna groaznic, dar decat sa va apuce dureri aiurea de masele la orice ora mai bine scapati de ele acum si astfel scapati si de griji. Eu m-am resemnat ca urmeaza sa am inca 3 sapt de extractii, ma gandesc doar ca o sa treaca si durerea si apoi o sa fiu fericita ca am scapat.

    2
    2

  • Stefan pe 31 Aug 2010, 23:56
    Eu am alta problema!

    Am 15 si miam scos o masea,ultima de sus partea dreapta..doctorul mia spus ca am avut o infectie mare si de atunci mai ramas umflat locuri si ma doare raw..un sfat ceva???

    1
    2

  • Me pe 13 Aug 2010, 01:32
    exact...

    Toate astea se intamplade obicei sambata seara sau in sesiune -> foarte corect :)) mi s-a umflat gingia in dreapta sus, exact acolo unde ar fi trebuit sa-mi apara maseaua, si e din ce in ce mai rau (ma doare cand inghit, ma dor si gatul si urechea din cauza umflaturii).. si tocmai ca urmeaza sesiunea de restanteeee... Nurofenul are vreun efect? sa stiu daca ma apuc sa caut prin casa o pilula. Sau alt medicament, ceva?

    4
    2

  • alex pe 6 Aug 2010, 00:12
    mi-am scos maseaua de minte

    am doua zile de cand mi-am scos maseaua de minte stanga sus era cariata si ma durea iar scoaterea ei a fost cam dureroasa a durat o ora jumatate si 5 anestezii,doi doctori si o asistenta nu ot spune ca fost placut,nu as mai prefera sa trec prin asta dar am doua zile si ma doare locul cu tot cu ureche,vorbesc un pic mai greu dar e ok,nu prea pot manca din cauza ca nu pot deschide gura prea tare iar locul imi este sensibil,ma intreb daca e nrmal toate astea care mi se intampla sincer nu as vrea sa imi apara conplicatii iar dupa ce am tras sincer mie foarte frica,orcum iau amoksiklav si imi trece cu aulin,dar ma doare cand inghit si cand imi ating cerul gurii. daca imi puteti da un sfat,chiar va rog pt ca sunt un pi speriata sa nu patesc ceva. va multumesc

    7
    2

  • tatiana pe 20 Iul 2010, 12:23
    masele de minte

    am 22 de ani si timp de vreo 5 ani miau esit toate 4 masele care miau dat dureri inrozitoare.Este corect faptul ca mai devreme sau mai tirziu ele se strika......am vreo 3 zile de cind mia cazut o parte de masea care se vede ca era cariata si acuma mi sa umflat si gingiile vreau sa merg deseara sa mio skoata .......asa ca mai bine trebue scoase deodata.

    13
    2
Pagina « 1 2 3 4 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod