Ce trebuie sa stii despre cancerul uterin

Cancerul de corp uterin


Cancerul de corp uterin este numit si cancer de endometru, de la denumirea mucoasei care tapeteaza interiorul cavitatii uterine. Modificarile acestei mucoase in cursul vietii genitale a femeii depind de hormoni (in special de estrogeni). Cancerul de endometru este mai rar decat cancerul de col uterin, desi numarul de cazuri noi pe an este in crestere in tarile industrializate, din cauza cresterii sperantei de viata.

Factori de risc

Rar inainte de 40 de ani, acest cancer se intalneste in principal la femeia in menopauza (80% dintre cazuri). Varsta medie de aparitie este intre 60 si 70 de ani.
In afara varstei, factorii de risc pentru acest tip de cancer sunt:

  • pubertatea precoce si/sau menopauza tardiva;
  • absenta nasterilor sau sarcinile tardive;
  • anumite afectiuni, cum ar fi diabetul si obezitatea, sunt factori predispozanti;
  • administrarea in exces a estrogenilor (acesta este motivul pentru care estrogenii nu se prescriu singuri in tratamentul de substitutie al menopauzei).

Simptome

Tumora se manifesta prin sangerari: la femeia aflata inainte de menopauza, este vorba de menstruatii abundente sau, mai ales,de sangerari intre menstruatii. La femeia in menopauza semnalul de alarma este reaparitia pierderilor de sange. Secretiile vaginale albicioase (leucoree) si purulente sunt uneori prezente. Nu exista, ca in cancerul de col, metode de depistare pentru acest tip de cancer.

Diagnostic

Se bazeaza pe examenul direct al cavitatii uterine, cu un tub dotat cu un sistem optic (histeroscopie). Analiza tesutului prelevat de pe peretii cavitatii uterine (frotiu) permite confirmarea unui cancer suspicionat pe imaginile radiologice. Alte examene complementare permit efectuarea unui bilant al extensiei cancerului.
Evolutia acestui cancer se intinde pe durata mai multor ani. Metastazele pot sa afecteze ficatul, creierul si oasele, ganglionii fiind frecvent invadati.

Tratamente

Interventia chirurgicala este tratamentul de electie in cazul in care cancerul este localizat. Ea consta in ablatia uterului (histerectomie) si a celor doua ovare (ovarectomie). In cancerul invaziv, alte tratamente vin sa completeze interventia chirurgicala: radioterapia externa sau locala (curieterapie), chimioterapia.

Papillomavirusurile (HPV)

Virusurile papillomatozei sunt virusuri care produc leziuni cutanate si mucoase. La femeie, infectia genitala cu virusurile papillomatozei poate favoriza dezvoltarea unui cancer de col uterin. Ea se manifesta prin aparitia unor veruci (negi) sau excrescente care se transmit pe cale sexuala. In prezent, exista un vaccin ce previne infectarea cu diferite tipuri ale virusului HPV, reducand semnificativ riscurile aparitiei cancerului de col.
 

Comentariile 251-259 din 259

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • sandru cristi pe 6 Apr 2008, 10:10
    sperante desarte

    nici o spranta pt bolnavele de cancer de col.oncologia la noi se face ca la loto,daca iese bine daca nu la fel.sotia mea a sperat 800 de zile si pe 26 aprilie are 1 an de cand a murit si s a chinuit f tare.

    0
    0

  • cristina pe 4 Apr 2008, 12:50
    fibrom uterin

    buna am 25 de ani si in urma unui control ecografic am descoperit ca am chist la ambi sani si fibrom uterin.exista riscul ca mai tarziu sa pot avea cancer la col ? si mai am o problema am niste scurgeri albicioase fara miros am facut control ginecologic am, am urmat un tratament si tot nu trec.,nu sunt abundente dar sunt.ce sfat imi dati?

    0
    0

  • martika_gemenii pe 3 Apr 2008, 15:14
    cancer uterin

    Doresc un sfat legat de cancerul uterin. In urma operatiei si a unui tratament radioterapeutic,o prietena de a mea, se umfla foarte tare atat in burta cit si la miini si picioare.Nu stiu daca este normal sau greseste cu ceva in modul de viata ? Daca stiti sa dati un sfat, va rog mult...ea fiind la tara nu prea are acces la informatii.Operatia a facuto acum 1,5 ani si momentan nu face niciun tratament. Va multumesc anticipat. Marta

    0
    0

  • raluca pe 30 Mar 2008, 19:35
    cancerul de col uterin

    Buna am 15 ani si mi-am inceput viata sexuala q un baiat cu care ink sun....nu stiu d ce am o scurgere albicioasa si miroase iar cand merg la toaleta si urinez ma doare putin si miroase km urat .. c inseamna asta ?? Am fost la ginecolog si mi-a dat mai multe feluri de tratament si nu a mers niciunu !! oare de ce ???

    1
    0

  • alina pe 30 Mar 2008, 18:19
    cancerul de col uterin

    daca imi curge o secretie albicioasa si putin mirositoare, AR PUTEA FI CANCER? Nici eu si nici sotrul meu nu avem alti parteneri si nici nu am avut.Iar igiena o fac zilnic.Care este cauza?

    0
    0

  • adina pe 28 Mar 2008, 21:44
    cancerul de col uterin

    dak imi curge nijte secretii vaginale albicioase sunt bolnava sau nu e nik grav, am 17 ani si ink sunt virgina...ast un rasp kt mai urgent va rog ...

    1
    0

  • mihaela pe 27 Mar 2008, 00:30
    oare??

    Am virusul HPV si de curand am inceput sa am sangerari. Realizez ca sunt sanse mari sa am cancer, dar as vrea totusi sa stiu daca poate fi si altceva. La 22 de ani sa afli asta nu ar fi tocmai usor.

    0
    0

  • lavinia pe 26 Mar 2008, 11:30
    cancerul de col uterin

    sunt lavinia am 16 ani..mi-am inceput viatza sexuala acum 2 luni...si am sangerari ale rectului atunci cand ma duc la toaleta.dupa actil se xuala nu am sangerari sau ceva de genul asta..poate fi cancer sau doar o rana?

    0
    0

  • andreea pe 25 Mar 2008, 20:42
    cancerul de col uterin

    sunt andreea am 25 de ani si sunt casatorita.sotul meu a fost depistat acum cateva luni cu papillomavirus.am fost informata ca eu in timp pot face cancer de col si de aceea am inceput vaccinarea impotriva cancerului.intrebarea mea este daca pot preveni cu acest vaccin sau nu este eficient?

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 6 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod