Cum sa elimini toxinele din organism?

Tehnica de eliminare a cantitatii de toxine din organism actioneaza prin intensificarea digestiei si prin mentinerea unei digestii puternice intreaga viata. Aceste metode, numite "tehnici ale inteligentei trupului", sunt procedee simple de insufletire a inteligentei launtrice a trupului dumneavoastra, astfel incat hrana sa fie digerata si transformata in energie, inteligenta si armonie. Unele dintre aceste tehnici presupun sa va schimbati obiceiuri pe care le aveti in prezent, insa beneficiile vor fi imediate si evidente.
  • Mancati intr-o atmosfera calma si linistitoare. Conditiile in care consumati alimentele sunt la fel de importante ca hrana insasi. Nu va impartiti atentia lucrand, citind, ascultand radio sau uitandu-va la televizor in timp ce mancati. Atunci cand luati masa ar trebui sa va concentrati atentia asupra hranei, astfel incat sa va puteti bucura cu adevarat de mancare si sa savurati delicioasele ei arome si gusturi. Oamenii supraponderali au tendinta sa infulece mancarea fara sa-i acorde atentie sau respect. Cel mai adesea prefera restaurantele fast-food, a caror atmosfera febrila si grabita este exact opusul unui mediu sanatos si propice pentru a servi o masa.

  • Asezati-va intotdeauna pe scaun, atunci cand mancati. Chiar daca intentionati sa luati doar o gustare, de exemplu un ciorchine de strugure, rezervati-va timpul necesar si asezati-va la masa. Fiti atenti la ceea ce faceti si nu va grabiti. Va va ajuta sa va pregatiti digestia si sa deveniti constient de mancare si de gradul dumneavoastra de foame.

  • Nu mancati cand sunteti suparat. Daca sunteti suparat, ingrijorat sau furios, aceste emotii va vor afecta cu siguranta digestia si vor produce ama.
    Este preferabil sa amanati putin masa, pana ce va veti simti mai linistit.

  • Opriti-va din mancat atunci cand ati ajuns la punctul de confort maxim. Ayurveda ne sfatuieste sa umplem numai trei sferturi din stomac atunci cand mancam. Daca depasim acest nivel, este ca si cum am incerca sa aprindem un foc, iar apoi l-am ineca in prea mult combustibil tocmai cand focul incepuse sa arda. Un foc digestiv inabusit produce ama.

  • Evitati mancarurile si bauturile foarte reci. Mancarurile si bauturile reci au tendinta sa ne "inghete" focul digestiv, permitandu-i astfel hranei sa se transforme in ama. Este adevarat mai ales in cazul mancarurilor si bauturilor reci ca gheata. Multi oameni sunt de parere ca este nevoie de mult timp ca sa renunte la obiceiul lor de a consuma bauturi reci ca gheata. Dar dupa cateva saptamani, va veti da seama ca nu va mai lipsesc bauturile reci, iar organismului dumneavoastra ii va fi mult mai bine fara ele.

  • Nu vorbiti in timp ce mestecati. Cand mestecati si cand inghititi, simturile dumneavoastra ar trebui sa fie concentrate spre interior, bucurandu-se de gustul, aspectul si aroma mancarii.
    In orice caz, conversatia din timpul cinei ar trebui sa fie relaxanta si calma, nu aprinsa sau in contradictoriu.

  • Mancati cu o viteza moderata. Ca sa puteti regla viteza cu care mancati, nu luati furculita sau lingura pentru urmatoarea bucatica de mancare iniante sa fi terminat de mestecat si inghitit bucatica precedenta.

  • Mesele dumneavoastra trebuie sa contina alimente proaspat gatite. Cei mai multi oameni cred ca alimentele crude ii vor ajuta sa slabeasca. Desi anumite alimente crude sunt recomandate in programul de slabire, in general mancarurile gatite sunt mult mai usor de digerat si este mai putin probabil ca ele sa produca ama, spre deosebire de alimentele crude. Majoritatea meselor dumneavoastra ar trebui sa fie gatite, linistitoare, echilibrate si delicioase. De asemenea, mancarea trebuie sa fie proaspat gatita; resturile de la o masa precedenta sunt adesea greu de digerat.

  • Relaxati-va cateva momente dupa ce ati terminat de mancat. Astfel, digestia poate incepe fara efort. In felul acesta veti dovedi respect pentru actul de a manca ca si pentru procesele metabolice declansate de consumarea hranei.
    Chiar daca munca dumneavoastra va cere "sa mancati si sa fugiti", scurta perioada dedicata relaxarii dupa ce ati terminat de mancat va fi un timp folosit eficient. Aceste cateva clipe de liniste exprima o diferenta cruciala in modul dumneavoastra de a aborda consumarea hranei si sanatatea, in general.

  • In cele din urma, dedicati-va una sau doua mese pe saptamana unei activitati numite "meditatia asupra constientizarii actului de a manca". Este o tehnica de utilizare a fortei de autosugestie pentru imbunatatirea digestiei si a metabolismului. Tehnica presupune sa mancati deliberat si foarte incet, in timp ce constientizati intentia ce sta la baza fiecarei miscari. Incepeti prin a privi mancarea, constientizand intentia de a o privi. Deveniti constient de aroma mancarii prin intentia dumneavoastra de a constientiza aroma hranei pe care urmeaza sa o consumati. La fiecare bucatica, simtiti intentionat gustul fiecarei inghitituri. Noi, oamenii ne-am obisnuit sa mancam rapid si mecanic, ca si cum am forma un numar de telefon sau am achita o factura.
    Ayurveda afirma: "Un om care mananca in ignoranta poate transforma orice mancare in otrava." Dar daca veti manca una sau doua mese pe saptamana constientizand consumul hranei si avand intentia acestui act, va puteti imbunatati atitudinea generala pe care o aveti fata de hranirea organismului. Este absolut esential sa exersati si sa stapaniti meditatia constientizarii actului de a manca.


Informatiile au fost preluate din cartea "Greutatea ideala" - Deepak Chopra - tradusa de Rocsana Nita, Editura Curtea vechea, Bucuresti: 2003, www.curteaveche.ro
 

Comentarii (19)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • carmen dragan pe 30 Iul 2011, 12:10
    eliminarea toxinelor

    eu am incercat multe pentru a elimina toxinele ,nu am fost foarte multumita de rezultate ,dar asta pana cand o prietena mi-a adus un flacon de Zeolit-pudra detoxifianta.Acum am in permanenta in casa acest produs, am descoperit ca pe langa detoxifierea organismului am inceput sa mi rezolv si alte probleme. aveam un tranzit intestinal destul de greoi ,starea generala s-a imbunatatit si am folosit Zeolit cu succes intr-o diaree rebela cu dureri abdominale. Acum depinde de fiecare dar eu sunt tare multumita de rezultate...

    0
    0

  • berbeceloredana pe 9 Aug 2006, 14:13
    digestia

    Sint de acord ca este f.important cum mincam deoarece mestecarea alimentelor face parte din procesul de digestie(amestecarea mincarii cu saliva,transmiterea informatiilor la creier,despre compozitia a ceea ce mestecam,etc)Iar daca prima faza nu este efectuata corect,cu siguranta fazele urmatoare vor avea de suferit ,lucru care ne va afecta sanatatea

    0
    0

  • jianu iuliana pe 4 Iun 2006, 17:46
    parere

    intr-o mica masura ,este important si cum mancam,dar mai important este ce anume mancam;sa scoatem din meniuri ce contine "Euri" sucurile cumparate ,care parca toate in ultimul timp au gust de medicamente,sa le inlocuim cu frucre proaspete care se gasesc din belsug.

    0
    0

  • pachita04121952 pe 1 Iun 2006, 12:47
    parere despre articol

    zau nustiu daca toxinele se elimina asa de usor dupa cum scrie articolu ??.Daca sar elimina asa nu neam mai inbolnavi niciodata si am muri de batrinete f sanatosi .Asa ca sint de pare ca trebuie un pic de efort pt eliminarea toxinel cu ceaiuri sau detoxifiant care se gaseste la plafar .Sau ceaiuri depurative ok o sa mai vb

    0
    0

  • silvica pe 21 Apr 2006, 09:09
    si ce are ...

    si ce are statutul pe scaun cu toxinele? eu cred ca acest articol a fost intitulat gresit

    0
    0

  • loredana pe 3 Mar 2006, 15:20
    nu stiti ce vorbiti

    era vorbade toxine,nu despre cum sa mananci si in ce mod,mai informativa si nu publicati asa aberatii

    0
    0

  • raluca pe 2 Mar 2006, 14:50

    Mi se pare ca se da o foarte mare importanta gustului si placerii de a manca. Mancam ca sa traim, nu traim ca sa mancam.De multe ori am ajuns la concluzia ca mancarurile cele mai putin gustoase sunt de regula mai sanatoase.

    0
    0

  • rodica vesa pe 19 Ian 2006, 17:48
    parere despre articol

    Este foarte adevarat tot ceea ce s-a scris as adauga consumarea multor lichide

    0
    0

  • Lia pe 19 Ian 2006, 17:48
    Cum sa elimini toxinele din organism

    Articolul este intr-o masura bun, insa vreau sa subliniez ca aceste lucruri nu sunt lucruri venite de la popoare pagane care au fost si vor ramane pagane. Ele au fost copiate de la crestini si imbracate intr-o haina mai atragatoare, vandute apoi pe piata ca venind din partea lor. In al doilea rand, marile centre medicale ale lumii moderne au demonstrat ca mancare cruda e cea mai adegvata pentru corp si nu cea gatita care ingreuneaza corpul. In al treilea rand si stie prea bine ca imediat dupa masa nu e recomandata "relaxarea" pe canapea ci din contra chiar o mica miscare ca spalatul vaselor, stransul mesei. Asta tot pentru a ajuta digestia. Asa ca oameni buni, analizati bine ceea ce postati pe site fiindca in felul acesta induceti in eroare si pe altii.

    0
    0

  • mirxurica pe 19 Ian 2006, 17:48
    ca sa mai intelegem atatea pareri??????

    Lia ai foerte multa dreptate lumea nus tie c sa mai creada eu una nu stiu.

    0
    0

  • gabitza_dumi pe 19 Ian 2006, 17:48
    chear se elimina toxinele cu...reguli ???i

    nu stiu daca exista o asa zisa ,,tactica a mancatului'',dar tare mult mi-ar place sa stiu daca e cineva care a eliminat toxinele, respectand cele scrise in articol.eu am impresia ca atunci cand un medic nu stie care iti e diagnosticul, incepe cu...e stresul de vina, e...felul cum mananci, e...modul cum o gatesti, trebuie sa elimini toxinele...si uite asa nu mai stim ce sa mai credem.inainte vreme erau oamenii mai sanatosi si nu aveau atatea reguli de urmat si nu stiu ce ma face sa cred,ca era mai bine si traiau si mai mult!

    0
    0

  • Simona pe 19 Ian 2006, 17:48
    "nu tot ce zboara ..."

    Lia ai foarte multa dreptate. Cea mai sanatoasa mancare e cea neprelucrata (pe foc), deoarece isi pastreaza proprietatile. Ai la fel de mare dreptate cand spui ca e necesara miscarea dupa masa pt.a ajuta digestia. Daca am asculta sfatul din articol, nu stiu daca am elimina toxinele, dar sunt sigura ca ne-am ingrasa. Cat despre linistea in care trebuie sa servim masa...cred ca e necesar sa mananci incet si linistit, pt.a nu avea mai tarziu probleme de sanatate.

    0
    0

  • Angela pe 19 Ian 2006, 17:48
    formula magica ,va rog

    asteptam din text mai degraba produsele sau substantele care elimina imediat toxinele si care trebuiesc consumate zilnic si cele care trebuiesc evitate . Multumesc de un raspuns la aceasta.

    0
    0

  • RAMONA pe 19 Ian 2006, 17:48
    Inceputul E Mai Greu

    Sincera Sa Fiu Ma Asteptam La Cu Totul Altceva De La Acest Text, Dar Am Fost Placut Surprinsa, Mai Ales Ca Eu Le Fac Toate Pe Dos In Ceea Ce Prievste Modul De A Manca. Pot Sa Spun Ca M-a Ajutat Mult. Trbuie Doar Sa Intelegi Procedeul In Sine Si Finalitatea Lui.

    0
    0

  • Iana pe 19 Ian 2006, 17:48
    E tocmai asa cum obisnuiesc sa fac eu

    Chiar daca obisnuiesc sa mananc la fel cum scrie in acest articol nu sunt convinsa ca astfel sunt eliminate toxinele din organism,ma astem la mai multe,citind acest articol

    0
    0

  • Rodica Micu pe 19 Ian 2006, 17:48
    Felicitari

    Toate articolele mi s-au parut foarte bine alese, documentate si de actualitate. Continuati tot asa si va fi cel mai citit site.

    0
    0

  • Poenaru Flori pe 19 Ian 2006, 17:48
    Multumesc pt. sfaturi

    Cu toate ca nu are legatura cu ac. subiect va rog sa ma ajutati, am 21 de ani si imi cade parul f mult recomandati-mi un doctor dermatolog din Bucuresti bun am ajuns sa am stari de depresie datorita acestui fapt pt. o femeie parul e cel mai important vreau sa stiu care este motivul pt care imi pica parul. E-mail-ul meu este:flori_poenaru@yahoo.com. Va multumesc anticipat

    0
    0

  • coman vasilica pe 19 Ian 2006, 17:48
    sfaturi utile

    Va multumesc foarte mult pentru aceste sfaturi este adevarat tot ce spuneti suntem intr-o continua viteza nu stiu unde vrem sa ajungem este adevarat nu suntem atenti cum mancam.

    0
    0

  • mialebadita pe 19 Ian 2006, 17:48
    da,da..

    da,da,aflasem ca este foarte bine sa constientizezi cand mananci,dar era asa,o informatie.Acum am aflat de fapt ce trebuie sa se intample.Felicitari!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod