Folositi-va de puterea digestiei pentru a slabi

Pe masura ce invatati sa va controlati greutatea corporala, trebuie sa retineti ca foamea - adica un apetit corespunzator - va este prieten si nu dusman. Profitand de avantajul pe care vi-l ofera intelegerea acestui adevar, veti putea digera hrana intr-un mod care produce automat tesut slab in loc sa produca rezerve de grasime.
In fiecare clipa ne regeneram inteligenta organismului si ne reconstruim practic fiecare celula si fiecare tendon, in fiecare secunda a fiecarei zile.


Cum se desfasoara procesul de reinnoire la nivelul materiei?

In principal el se realizeaza prin digestie. Prin intermediul alimentelor pe care le consumam extragem inteligenta din mediul inconjurator si o metabolizam, astfel incat sa poata fi folosita de trupul nostru. Actul de a manca este cea mai directa expresie a legaturii noastre intime cu mediul inconjurator.

Ori de cate ori mancam, sintetizam hrana cu ajutorul unei serii de evenimente biochimice complexe si miraculos de sofisticate, care transforma materia din mediul inconjurator in ceea ce este fiinta noastra.


Ce se intampla inainte si dupa ce mancam?

Pentru a intelege acest lucru, trebuie sa intelegem mecanismele apetitului si ale digestiei.

Convingerea aproape universala pe care o au oamenii supraponderali se refera la faptul ca pofta de mancare si foamea le sunt dusmani.

De-a lungul anilor, trecand prin numeroase cure de slabire si nenumarate tendinte ale modei, acesti oameni s-au luptat cu nevoile si cu poftele firesti ale trupului lor. Au luptat impotriva lor cu un arsenal care a inclus medicamente, programe si carti de regim alimentar, suplimente de fibre si orice altceva le-a mai putut trece prin minte.

Aceste eforturi, insa, au fost indreptate intr-o directie gresita.
Cand ne luptam cu apetitul nostru, ne impotrivim de fapt naturii. Nu numai ca este o lupta inutila, dar este total lipsita de speranta.


De unde provine senzatia de foame?

Ayurveda ne explica faptul ca foamea provine de la arderile digestive numite agni. Agni este un cuvant sanscrit care inseamna "foc". Ayurveda descrie procesul digestiei in termeni de caldura, ca si cum hrana ar fi complet arsa inainte de a fi prelucrata in continuare.

Daca veti compara descrierea oferita de Ayurveda cu explicatiile biochimiei si fiziologiei moderne, veti observa ca cele doua concepte sunt compatibile. Cand va este foame, focul digestiv - agni - se intensifica, ceea ce inseamna ca este pregatit sa digere si sa asimileze hrana.

Capacitatea nooastra digestiva, sau agni, este cea care ne permite sa asimilam corespunzator hrana si sa o transformam in energie si nu in toxine si grasime.

Conform principiilor ayurvedice, digestia defectuoasa este intotdeauna prezenta la oamenii care au probleme cronice cu greutatea corporala.

Ayurveda descrie un produs al digestiei dereglate numit ama. Ama reprezinta atat un principiu abstract, cat si un element material. Ca element material, ama este o substanta albicioasa, vascoasa, care blocheaza toate canalele fluxului firesc al organismului.

Aceste canale nu servesc numai la circulatia sangelui si a limfei, ci si a energiei normale. Deoarece blocheaza toate canalele de circulatie din organism, ama este un precursor obisnuit al unei game largi de afectiuni si cauzeaza simptomele atat de bine cunoscute celor care sunt supraponderali: letargie, apatie, obiceiuri alimentare haotice, mancatul excesiv, modificari ale senzatiei de foame si obezitatea insasi.


Toate aceste explicatii oferite de Ayurveda nu sunt foarte diferite de principiile medicinei occidentale contemporane, care a recunoscut de foarte multa vreme existenta unor reziduuri care se depun in celule. Se crede ca aceste reziduuri la nivel celular interfereaza cu functionarea corecta a ADN-ului si, in felul acesta, sunt raspunzatoare de etiologia cancerului si a procesului de imbatranire. Insa dincolo de constientizarea efectelor distructive pe care le au aceste reziduuri, medicina occidentala este destul de vaga in ceea ce priveste caracteristicile lor, in vreme ce Ayurveda se refera in mod explicit la ama.

Ama se poate vedea. De cate ori nu ati remarcat un strat albicios pe limba, in special imediat dupa ce v-ati trezit? Aceasta este ama, iar daca este prezenta pe limba, cu siguranta exista in intregul vostru organism.

Este destul de dificil sa tratezi orice dezechilibru fiziologic atunci cand ama este prezenta in organism si este extrem de greu, daca nu chiar imposibil, sa slabesti. Iata de ce atat de multi oameni care si-au redus cantitatea de mancare pana la infometare au esuat totusi in atingerea obiectivelor. Prin urmare, este esential sa luati masuri practice pentru a elimina ama din organismul dumneavoastra, astfel incat sa puteti slabi si sa va mentineti constanta noua greutate corporala. Ama este pur si simplu cheia patogenezei obezitatii. In fond, una dintre principalele caracteristici pe care le poseda ama este greutatea.


Alimentele sarace, acre sau dulci sunt deosebit de active in acumularea unei cantitati de ama in organism. Schimbarile in regimul alimentar, terapiile pe baza de plante si postul sunt in special benefice pentru eliminarea ei.

Dar ama are un "rival pozitiv", care de asemenea poate fi prezent in intregul organism. Daca mancati echilibrat si daca respectati anumite obiceiuri alimentare, in urma digestiei poate rezulta un produs opus si diferit fata de ama, care poarta denumirea de ojas. Ayurveda descrie ojas ca fiind echivalentul biochimic al armoniei. Ganditi-va putin la urmatorul aspect. Daca veti crea ojas in organismul dumneavoastra, veti face de fapt rezerve de manifestari fizice ale fericirii si ale bunastarii totale. Ce poate fi mai important? Ce poate fi mai benefic pentru sanatatea dumneavoastra generala?

Cand luati masuri pentru a elimina ama, se produce automat o cantitate mai mare de ojas. In mod similar, daca luati masuri pentru a intensifica ojas, veti produce o cantitate mai mica de ama. Asadar, este folositor sa cunoasteti simptomele ambelor substante, atat de importante pentru starea organismului dumneavoastra. Daca dupa ce ati mancat un anumit aliment sau ati facut o anumita actiune simtiti simptomele caracteristice pentru ama, atunci stiti ca ceva din alimentul sau activitatea respectiva a fost nociv. Dar daca experimentati simptome specifice pentru ojas in urma unei activitati sau a unui aliment, va dati seama ca organismul dumneavoastra a fost hranit corespunzator si echilibrat.


In continuare, vom descrie cateva din simptomele fiecareia dintre cele doua substante:

  • Dovezi ale existentei unei cantitati de ama in organism: slabiciune, greutate, letargie, imunitate scazuta, scaune neregulate, oboseala, fluctuatiii ale poftei de mancare, ale nivelului de energie si ale dispozitiei. In general, se observa un strat albicios pe limba, in special dupa trezire.
  • Dovezi ale existentei unei cantitati de ojas in organism: usurinta a corpului, energie excelenta, apetit bogat si digestie puternica, imunitate perfecta, scaune regulate, forta fizica si vitalitate si un sentiment general de armonie. Atat fizic, cat si mental, beneficiati de vitalitate si bunastare accentuata.


Informatiile au fost preluate din cartea "Greutatea ideala" - Deepak Chopra - tradusa de Rocsana Nita, Editura Curtea vechea, Bucuresti: 2003, www.curteaveche.ro

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • nicoletagheorghe1 pe 22 Ian 2007, 09:26

    un articol interesant. dar nu stiu cati dintre noi am pune in practica metodele acestei medicine.ar trebui sa ne informam mai mult,ceea ce noi nu prea facem. uitam sa ne punem si pe noi pe primul plan

    0
    0

  • dana_07 pe 25 Mar 2006, 10:45

    Foate bun articolul. Si pe mine ma pasioneaza Ayurveda si am citit cateva carti in domneniu. Cred ca am fi mai sanatosi daca am pune in practica ceea ce recomanda acest tip de madicina.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod