Nasterea in apa: beneficii pentru mama si bebelus

Exista informatii care atesta ca nasterea in apa a fost practicata de egipteni, greci, indienii din America Centrala, indigenii din Insulele Pacificului de Sud. Despre beneficiile pe care le aduce mamei si bebelusului ne vorbeste Vania Limban, moasa independenta in cadrul Active Center.
In incercarea de a gasi solutii alternative pentru a reduce intensitatea durerilor resimtite in timpul travaliului, nasterea in apa a inceput sa fie studiata la inceputul anilor '60 in Rusia de I. Tjarkovsky. Tot in aceasta perioada, obstetricianul francez F. Leboyer a introdus ideea "imbaierii" nou-nascutilor in primele zile dupa nastere in apa calda la temperatura lichidului amniotic (37 grade Celsius), pentru a-i ajuta sa se acomodeze mai usor cu viata extrauterina.

In Europa, unul dintre primii initiatori ai nasterii in apa, obstetricianul Michel Odent, s-a remarcat prin anii '70. Dupa anii '80, nasterea in apa a inceput sa fie practicata in Anglia, America de Nord, Belgia, Scandinavia, Australia si Noua Zeelanda.


Ce beneficii aduce nasterea in apa pentru mama?
Vania Limban, moasa independenta: 1. nasterea in apa da femeii un sentiment mult mai puternic ca este in control in timpul nasterii;
2. durata travaliului este mult mai scurta, in jur de 6-8 ore, fata de 12-14 ore cat poate dura in medie un travaliu normal;
3.
mobilitatea in timpul travaliului este mult mai mare, femeia putand adopta cu usurinta orice pozitie doreste si cu un grad de confort mai crescut;
4. scade necesitatea interventiilor medicamentoase, care reprezenta un real pericol pentru fat, din cauza efectelor negative pe care le pot avea asupra lui;
5. durerea din timpul travaliului este mult redusa, datorita efectului apei calde (aprox 37 grade Celsius) prin stimularea secretiei de endorfine – opiacee naturale, supranumite “ucigasii durerii”;
6. efect crescut de relaxare;
7. reduce tensiunea arteriala si edemele extremitatilor;
8. posibilitate crescuta pentru femeia gravida sa nasca fara leziuni sau rupturi in zona vaginului, colului uterin;
9. scade semnificativ necesitatea taierii perineului (epiziotomie si perineotomie).


Care sunt avantajele pentru bebelus?
Vania Limban, moasa independenta: este mai bine oxigenat; socul durerii este mai mic in timpul travaliului datorita secretiei endorfinelor; presiune mai mica pe craniul fatului in timpul travaliului; imediat dupa nastere, copilul continua sa mai primesca oxigen prin cordonul ombilical cat timp este sub apa (cateva secunde).


Cui ii este indicata nasterea in apa?
Vania Limban, moasa independenta: O femeie insarcinata poate sa aleaga nasterea in apa daca
nu are probleme obstetricale;
fatul este in prezentatie craniana (vine cu capul in jos);
nu prezinta infectii;
sarcina este cat mai aproape de termen (nu mai putin de 37 saptamani);
bataile cordului fetului inregistrate timp de aproximativ 30 minute inainte de intrarea in apa sunt in limite normale;
lichidul amniotic este clar la ruperea membranelor.In ce situatii nu se recomanda nasterea in apa?
Vania Limban, moasa independenta: Exista cateva afectiuni care trebuie luate in considerare inainte ca femeia sa decida ce optiuni are pentru a naste. De aceea, specialistii nu recomanda nasterea in apa in caz de:

 • iminenta de nastere prematura;
 • boli contagioase: hepatita sau HIV/SIDA;
 • placenta previa (cand placenta blocheaza cervixul);
 • disproportie fetopelvica (disproportie intre capul si pelvisul fatului);
 • afectiuni cardiace;
 • suferinte ale organelor vitale;
 • pierderi de sange;
 • bataile cordului fetal modificate;
 • fatul este asezat in pozitie transversala.


Ce riscuri implica nasterea in apa?
Vania Limban, moasa independenta: Pionierii acestei metode, ca si continuatorii lor, prin observatiile lor directe si prin studiile elaborate, au raportat totdeauna rezultate pozitive.
Nu au fost identificate riscuri speciale pentru mama sau fat prin practicarea nasterii in apa, posibilitatea ca ele sa apara fiind in egala masura valabila pentru orice tip de nastere.


Cum se desfasoara o nastere in apa? La ce trebuie sa se astepte o femeie?
Vania Limban, moasa independenta: Pe perioada sarcinii este indicata urmarea unui modul de pregatire pentru nasterea in apa.
Pentru a avea o nastere in apa o gravida trebuie sa stie ca intrarea in cada se face la o dilatatie a colului uterin de 5 cm. Pana atunci ea va trebui sa se miste liber, sa–si controleze respiratia in timpul contractiilor, sa se maseze pe zonele dureroase si sa adopte pozitii specifice de “deschidere” a pelvisului pentru a permite marirea spatiului prin care urmeaza sa se nasca fatul. Aceleasi atitudini vor trebui respectate si cand gravida va intra in cada cu apa. Apa calda o va relaxa, determinand o crestere a secretiei de endorfine al caror efect de reducere a durerii este substantial. Datorita acestui fapt, de cele mai multe ori nasterea in apa decurge foarte rapid si foarte usor. Efectul apei calde se rasfrange si asupra perineului pe care-l relaxeaza, astfel incat nu este nevoie de taierea perineului. Dupa nasterea bebelusului, scoaterea placentei se face afara din apa, in pozitia in picioare sau pe masa ginecologica.

Citeste experienta unei mamici care a nascut in apa!
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • tavi pe 3 Sep 2014, 07:50
  nasterea placentei

  De ce nu se poate elimina placenta tot in apa?

  0
  0

 • kaina pe 22 Mar 2010, 00:55
  buna

  care sunt costurile pt o nastere in apa ??

  0
  0

 • annie pe 30 Sep 2009, 11:49
  nasterea in apa

  in brasov este o clinica particulara, se numeste Eva,unde se fac nasteri in apa; poti vedea si pe site-ul lor.

  0
  0

 • alina pe 29 Sep 2009, 15:56
  nasterea in apa

  mi-ati putea spune centre in tara unde se poate naste in apa? multumesc!

  0
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod