Modificari ale aspectului pielii in timpul sarcinii

Teoretic, stii foarte bine ca sarcina va atrage dupa sine o multitudine de schimbari in viata ta - si nu vorbim, de data aceasta, despre aparitia bebelusului in viata ta, ci despre unele modificari de ordin fizic. Intr-adevar, acestea nu sunt foarte placute, insa sunt inevitabile si te poti consola cu gandul ca sunt trecatoare si vor disparea, cel tarziu dupa cateva luni de la nastere.
Nesuferitele vinisoare

Aproximativ jumatate dintre femeile insarcinate observa aparitia asa numitelor vinisoare rosii, in special pe coapse si pe abdomen. Explicatia consta in faptul ca secretia de colagen de la nivelul epidermei este in deficit, dar un rol important in context il detine si mostenirea genetica.

Asadar, daca mama sau sora ta au avut aceasta problema, te poti astepta sa apara si la tine. Initial, vinisoarele au o nuanta roz, care cu timpul se inchide si devine fie rosie, fie maronie (in functie de pigmentul tau natural).

 Sunt cu atat mai vizibile cu cat sarcina progreseaza, sau daca este o sarcina multipla. Cum le poti preveni? Din nefericire, nu exista o metoda care sa fie complet sigura in aceasta privinta. Poti folosi creme si lotiuni pe baza de vitamina E sau sa recurgi la masaj cu vitamina A. Tratamentul va fi cu atat mai eficient cu cat il vei incepe imediat dupa nastere (nu are nici un rost sa faci acest lucru in cursul sarcinii, pentru ca venele continua sa se dilate si vinisoarele nu vor disparea). Este de preferat sa nu recurgi insa la acest tratament in cazul in care alaptezi.

Terapia cu laser reprezinta o alternativa, pentru ca estompeaza vinisoarele si, in acelasi timp, stimuleaza secretia de colagen.


Melasma sau "masca de sarcina "

Aceasta consta in aparitia unor pete cafenii pe obraz, deasupra buzei superioare si pe nas, fiind o problema des intalnita in cazul femeilor insarcinate. Cauza o constituie hipersecretia de progesteron si estrogen din organism.

Peeling-ul chimic, microdermabraziunea si terapia cu laser sunt tot atatea metode de tratament, care dau rezultate foarte bune. Daca te confrunti cu aceasta probleme, cere sfatul unui specialist dermatolog, care va stabili ce conduita terapeutica se potriveste cel mai bine in cazul tau.


Acneea

Chiar daca pana a ramane insarcinata ai avut un ten normal, iar de eruptiile acneice uitasesi demult, iata ca este posibil ca acum sa-ti amintesti de ele. Circulatia intensa a hormonilor in organism poate cauza o hipersecretie a glandelor seboreice, iar de aici si pana la aparitia primelor leziuni acneice nu mai este decat un pas.

Nu este indicat sa recurgi la diverse lotiuni fara a consulta intai medicul - exista anumite produse, care pot fi folosite in timpul sarcinii fara a afecta in nici un fel bebelusul. Ca masura generala de precautie, evita produsele pe baza de acid acetilsalicilic, pentru ca pot provoca malformatii fetale.

Chiar daca aceste probleme sunt suparatoare din punct de vedere estetic, ele "palesc" in fata fericirii de a avea un copil. De altfel, asa cum ti-am spus, sunt trecatoare, asa incat, in loc sa te studiezi in fiecare dimineata in oglinda cu un ochi critic, atenta la fiecare detaliu, mai bine ti-ai admira burtica... Esti o viitoare mamica fericita!

de Greta Harja
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod