Cum iti pregatesti organismul pentru o eventuala sarcina?

Decizia de a avea un copil este una dintre cele mai importante decizii ale unui cuplu - in teorie, stiai demult acest lucru. Insa cand vine vorba de a trece la fapte, este necesar sa cantaresti situatia cu toata atentia: tu si partenerul tau sunteti, intr-adevar, pregatiti (fizic si emotional) pentru a va lua un asemenea angajament?
Controlul medical

Primul pas consta in a discuta cu medicul tau ginecolog si a-i spune ca vrei sa ramai insarcinata. Doctorul te va programa la o serie de analize specifice si iti va pune cateva intrebari, prin care urmareste sa clarifice daca stilul tau de viata este sau nu optim pentru o eventuala sarcina.


Analize de sange si testul Papanicolau

Examinarea medicala preliminara va include un test Papanicolau si teste de sange pentru a vedea daca suferi de anemie si daca organismul tau este imun fata de virusii care provoaca rubeola si varicela - si daca nu, vei fi vaccinata. In acest ultim caz, va trebui sa amani momentul conceptiei cu trei luni de zile, asa incat nu renunta inca la mijloacele de contraceptie.


Teste genetice

De asemenea, atat tu, cat si partenerul tau, va trebui sa faceti o serie de teste genetice pentru a vedea daca sunteti compatibili din acest punct de vedere pentru a da nastere unui copil sanatos. Pe langa analize, medicul va va intreba si despre istoricul medical al familiei - este posibil ca, desi voi nu aveti nici o problema de ordin genetic, in familie sa fi fost astfel de cazuri, care se pot transmite "sarind" cate o generatie.


Boli cu transmisie sexuala

Daca suferi de una dintre aceste afectiuni sau ai urmat tratament pentru asa ceva - chlamidia, gonoree, herpes genital - este posibil sa fie ceva mai dificil sa ramai insarcinata, ca urmare a faptului ca trompele uterine au fost afectate. Tocmai de aceea, medicul va preleva o mostra de secretie vaginala, care va fi analizata ulterior pentru depistarea eventualelor infectii din aceasta categorie.


Pregatirea organismului pentru sarcina

Sa presupunem ca vestile pe care ti le-a dat medicul dupa efectuarea analizelor sunt bune: organismul tau este apt, din toate punctele de vedere, sa suporte o sarcina. Ce ar trebui sa faci acum? Sa te pregatesti pentru aceasta provocare. Un prim pas consta in administrarea de vitamine prenatale, care iti asigura intre 400 si 800 micrograme de acid folic. Studiile efectuate in acest sens au aratat ca administrarea de acid folic scade riscurile eventualelor malformatii de tub neural ale bebelusului.

De asemenea, se impune sa ai un regim alimentar sanatos si s ate hidratezi corespunzator, pentru a te asigura in felul acesta ca organismul tau nu are nici o carenta vitaminoasa, care ar putea pune in pericol dezvoltarea normala a copilului.

Un alt aspect de care este recomandabil sa tii cont, atat in perioada premergatoare sarcinii, cat si pe durata celor noua luni de zile, este importanta exercitiului fizic. Practicat cu regularitate, acesta te poate ajuta atat sa ai o sarcina mai usoara, cat si un travaliu mai scurt si o nastere mai putin dificila. Discuta cu medicul ginecolog referitor la exercitiile pe care le poti face - dupa ce ramai insarcinata, va trebui sa fii mult mai precauta si sa eviti gesturile bruste.


Supravegherea stilului de viata

Avem de a face cu doua aspecte: mediul in care traiesti si obiceiurile tale. Astfel, ar trebui sa eviti expunerea la radiatii, precum si contactul cu materii toxice precum plumb sau azbest (stiu ca suna putin... stiintifico-fantastic, insa tine cont de acest lucru).

In aceeasi nota, daca ai acasa o pisica, discuta cu medicul pentru a-ti face analize in vederea depistarii anticorpilor pentru toxomplasmoza - daca nu ai anticorpi, ar trebui sa iei masuri in acest sens; poate sa-i gasesti pisicutei o gazda?

Referitor la obiceiurile tale... presupun ca stii deja cat de nociv este pentru viitorul bebelus daca fumezi sau consumi bauturi alcoolice. Nu, nu este propaganda... Efectele pot fi devastatoare si ireversibile. Ar trebui sa renunti la fumat si  sa reduci cantitatea de cafea, daca este cazul. Despre alcool, nici nu mai vorbesc...


In concluzie...

Aminteste-ti ca trebuie sa ai rabdare. Stiu, nu e nici pe departe cel mai usor lucru din lume, mai ales daca iti doresti un copil... Insa nu face din graviditate un scop in sine. Medicii spun ca este nevoie de o perioada cuprinsa intre sase luni si un an.

Daca, dupa un de cand ati renuntat la toate mijloacele de contraceptie, nu ai ramas insarcinata, n-ar fi rau sa discutati cu medicul. Poate ca este nevoie de un tratament. Si, daca este cazul, nu intra in panica si nu te descuraja. Ai cel mai nobil motiv din lume pentru a nu abandona lupta!

 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • durnea luminita pe 10 Sep 2007, 18:37
    vreau un copil

    In aprilie 2006 am ramas insarcinata, sarcina fara probleme dar am nascut normal la 36 saptamani o fetita de 2,8 kg cu hipoplazie a inimii stangi care la 10 zile a decedat. Mi sa spus la Cluj ca probabil malformatia a aparut datorita faptului ca am stat la sectia de chimioterapie cu tata care avea neogastric si radiatiile de acolo au afectat fatul. La trei luni am ramas din nou insarcinata, iarasi sarcina fara probleme cu eco la budapesta, cluj dar am nascut normal la 28 saptamani o fetita de 1,1 kg dubla circulara care a murit la o zi, a facut comotie cerebrala. Am mers la spital deoarece am simtit 3 contractii la interval de 1 min dupa care absolut nimica, dar doctorul mi-a zis ca sunt dilatata total si am nascut. Ce teste ar trebui sa fac, cand pot ramane insarcinata? Mentionez ca in ultima saptamana mi-a aparut o eruptie pe piele picioare dar mi sa spus ca fac alergie la rosii sau ceva insecte.

    0
    0

  • oana pe 5 Apr 2007, 18:36
    am o intrebare

    daca folosesti un an de zile pastile mai ramai gravida cand renunti la ele sau trebuie sa mai astepti o perioada de timp

    0
    0

  • rabia mohamed pe 5 Mar 2007, 17:42
    va rog sunt disperata

    buna ziua ma pregatesc sa raman gravida d-na dr mi a recomandat sa fac urmatoarele analize : LH ( hormon luteinizant ) a iesit 8,72 ul/ml anticorpi citomegalovirus lgG chemiluminscenta2 a iesit pozitiv si anti corpi rubeola -lgG 153 ul/ml ultemile doua nu sunt bune adica sunt incercuite va rog sa ma ajutati sa imi explicati ce inseamana multumesc mult de tot adresa mea de email este rabiatiron@yahoo.com

    0
    0

  • lori pe 15 Nov 2006, 11:20
    toxoplasma

    eu am pisica de 15 ani, si am o fetita foarte sanatoasa de 3 ani, cand ai animale ai si anticorpi, asa m-i s-a spus, am facut testul si a iesit negativ,important este sa nu ai contact cu olita pisicii, si sa ti pisica la distanta, iar tot ce mananci in perioada gravidiei trebuie spalat bine si sa fie de calitate, dupa parerea mea infectiile vaginale sunt mult mai periculoase

    0
    0

  • mihaela pe 20 Iun 2006, 00:52
    atentie!!!

    testul pt toxoplasmoza se face din 2 in 2 luni!

    0
    0

  • mihaela pe 20 Iun 2006, 00:47
    ATENTIE!!!

    am fost insarcinata,dar n-am citit nicaieri ca o femeie gravida trebuie sa-si faca testul de toxoplasmoza din doua in doua luni!pRIN URMARE AM FACUT TESTUL in luna 1 si in luna a 6-a si a fost negativ!AM luat microbul insa in luna a 7 a sau a 8-a si n-am stiut.Copilul meu s-a nascut si a murit dupqa o luna de toxoplasmoza!Si n-am avut pisica!Am luat-o de pe carne cruda!Ideaa este;sa va faceti testul asta din doua in doua luni,daca preparati carne cruda sa va spalati bine pe maini,iar carnea s-o fierbrti sau prajiti f bine!E o mare porcarie ce tot vehiculeaza ei cu pisica!Nu toate pisicile au asta!Cititi mai mjulte despre asta pe google sau cautati la medicamentul fansidar! al doilea test care mi se pare important e cel pt sindrom down care se face in luna a 3-a!In rest e cum vrea d-zeu!

    0
    0

  • florentina_moga pe 14 Iun 2006, 09:29
    Toxoplasmoza

    Asta ma inspaimanta cel mai tare, tinand cont ca am o pisicuta de 10 ani. Si nu ma incanta ideea de a o da, dar in cel mai rau caz o voi trimite la mama. Nu stiam ca se fac analize pt depistarea anticorpilor pt toxoplasmoza, dar ma bucur sa citesc asta. Inseamna ca pisicuta mea mai are o sansa.

    0
    0

  • lindaciurea pe 13 Iun 2006, 16:41
    am un copil si mai vreau unul

    Copilul acesta inseamna fericire nu doar pt.mine dar pt.toata familia noastra.El ne-a unit si ne-a apropiat si mai mult.

    0
    0

  • riccardo pe 13 Iun 2006, 12:52
    cum iti pregetesti organismul pentru o eventuala sarcina

    articolul este bun,poate ca ar trebuii sa continuati cu aceasta tema si chiar sa o dezvoltati(alimentatia femeii gravide,modul de viata pe care trebuie sa-l adopte in aceasta perioada cit si cite ceva privitor la locul de munca,etc.Cosider ca sunt foarte multe femei care sunt interesate de acesta tema.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod