Cum se fac copiii?

Am vorbit saptamana trecuta despre copilul pe care ni-l imaginam cand suntem mici, despre jocul cu papusa pe care o ingrijim. In aceeasi perioada, copiii isi intreba parintii: "Unde eram inainte sa ma nasc?"
Mamele le raspund cum cred ca este mai bine. Unele opteaza pentru varianta: "Te-a adus barza", altele sustin: "Doamne-Doamne te-a trimis pentru ca noi ne doream un copil", altele ii povestesc despre cum a stat in burtica ei, ii arata fotografii de cand era insarcinata, profita de ocaziile in care intalnesc cu o femeie insarcinata.

Copiii accepta varianta mamei si incearca sa o sustina, uneori cu vehementa in fata altor copii care au alte variante. Care "teorie" are cel mai mare succes la gradinita sau in parc? Va las sa descoperiti singuri stand in preajma celor mici...

Dupa ce majoritatea copiilor ajung pe un drum sau pe altul la concluzia ca in burtica mamei au stat si ei inainte sa se nasca, apare in mod firesc intrebarea: "Dar acolo cum am ajuns?"

Daca pana acum s-au mai descurcat mamele, de-acum incolo devine o adevarata problema de familie.
Mamele se retrag adesea si isi lasa sotii sa raspunda la aceasta intrebare. Dar oare tatii se descurca mai bine? Opiniile sunt si mai impartite decat la prima intrebare. Unii evita intrebarea, schimba discutia, altii amana raspunsul: "o sa afli cand vei fi mare", copiii raman cel mai adesea fara un raspuns satisfacator din partea parintilor asa ca... merg sa caute in alta parte... la prieteni, colegi de scoala, copii mai mari, alte rude. Astfel parintii au scapat de grija si copilul a gasit pe cineva care sa-i satisfaca curiozitatea !

V-ati confruntat cu o astfel de intrebare din partea copilului vostru? Cum v-ati descurcat? Poate mai important decat ce ati raspuns pe moment este ce ati simtit... surpriza (nu va asteptati la o asemenea intrebare), enervare legata de faptul ca nu sunteti hotarati ce sa-i spuneti si ce nu, bucurie ca micutul a crescut si intrebarile lui dovedesc asta...

Haideti sa vedem impreuna, asa cum am face-o daca am fi impreuna la Family Studio - Scoala parintilor, ce ii trece prin minte unui parinte cand aude aceasta intrebare si ce anume asteapta copilul.


Parintii sunt luati prin surprindere, se simt jenati si se gandesc adesea ca e prea devreme sa-i spuna copilului despre actul sexual, nu stiu cum s-o faca, de unde sa inceapa, cat de mult sa-i spuna... Putini sunt cei care incearca sa afle ce intreaba copilul. Pentru ca, de fapt, copiii au o anumita imagine cand pun intrebarea; nici o intrebare nu apare fara un raspuns posibil astfel incat a vorbi cu copilul despre acest lucru nu presupune neaparat a raspunde la o intrebare asa cum ne-o imaginam noi. Parintii se sperie gandind ce ar intreba ei, fara sa tina seama ca un copil poate avea altceva in minte.

Copilul asteapta in primul rand ca parintele lui sa vorbeasca cu el. Orice raspuns este mai bun decat nimic, decat o amanare sau chiar o dojana, cum se mai intampla in astfel de cazuri ("nu mai intreba prostii d-astea, du-te si joaca-te!").
Mai mult decat atat, raspunsurile de tip tehnic (se face asa, apoi asa...) cu amanunte legate de anatomia si fiziologia sexuala sunt cel mai adesea nesatisfacatoare pentru copil si chiar prost primite ("nu te cred", spune copilul parintelui care cu chiu cu vai se straduie sa-i explice cat mai bine). Intrebarea lui nu este atat de precisa si nu se refera la actul sexual in sine ci la originea lui, la dorinta parintilor de a avea copii, la "a face ceva" pentru a-i avea. Mai degraba un raspuns legat de relatia dintre mama si tata, de iubirea si dorinta lor, de placerea lor de a fi unul langa altul, foarte aproape, de a face ceva impreuna va fi un raspuns multumitor pentru copil. Pe parcursul discutiei, el va pune alte intrebari atat mamei cat si tatalui daca ambii sunt prezenti sau chiar le va dezvalui ce stie el, ce a auzit de la alti copii, ce a vazut la televizor sau cum isi imagineaza...

de Anca Pietraru, psiholog
CPAP (Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie)
 

Comentarii (15)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • stefi pe 23 Oct 2009, 18:59
    galavan

    naspaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    0
    0

  • moldovan irina pe 22 Mai 2009, 13:12
    irina

    irina moldovan

    0
    0

  • iiiina pe 10 Iun 2008, 16:40
    Cum se fac copii

    Eu cred ca nu e normal se faci dragoste cu un baiat si apoi sa ramai insarcinata pt. ca femeile care nu stiu de prezervative raman insarcinate mereu cand fac acest lucru desi paaaaaaaaaaa

    0
    0

  • (*) pe 3 Apr 2008, 19:17
    (*)

    da sccccccooooooaaaaaaatttttttttteeeeeeeeeeeeeeetttttttttiiiiiiii saitu asta ca ma scoate din minti sex, sex, sex, sex sex ma inebunesc(*)

    0
    0

  • bogdan pe 27 Feb 2008, 17:07
    SEX

    Asa se fac copii prin sex.

    0
    0

  • adriana pe 14 Feb 2008, 17:27
    Sex

    Cum se fac copii?

    0
    0

  • catana pe 15 Ian 2008, 16:39
    Cum se fac copii

    Suneti-mi si mie cum se fac copii !! Ce trebuie sa fac cand ca sa iasa sperma ?

    0
    0

  • olaru adina larisa pe 8 Aug 2007, 14:16
    ce sa fac sa am si eu un bebe

    buna ziua ma numesc olaru adina larisa sant din constanta,am 21 de ani si sant maritata de un an de zile.am o mare problema:de un an de zile ma chinui cu sotul meu sa avem un copli ptr ca amanadoi ne dorim acest lucru,dar din pacate nu am reusit oare de ce? am fost la ginecolog si mi-a zis ca am o trompa infundata oare din cauza asta? mi-a dat o reteta cu antibiotice si le-am luat.oare acum pot face un bebe?si mai are si sotul meu o problema el are iernie oare poate fi si din cauza asta?as avea o rugaminte la dumneavoastra daca se poate sa-mi spuneti si mie ce tratament sa fac ca sa am si eu un bebelus?ca si eu si sotul ne dorim foarte mult.astept un raspuns de la dumneavoastra la nr de tel:0724536567 sau:0767206104 sau la adresa de email:comsa_larysa@yahoo.com va rog din suflet sa imi raspundeti la acest mesaj.va multumesc ptr intelegere.

    0
    0

  • gaby pe 8 Aug 2006, 10:24
    of!

    Copilul meu in varsta de 8 ani ma intreaba mereu cum se nasc copiii sau animalele si mai exact pe unde ies.Am apucat sa ii spun cand avea 4 ani ca pe la buric si acum nu stiu cum sa schimb .Sunt tare incurcata.

    0
    0

  • nica7 pe 17 Iun 2006, 19:04
    Cum se fac copii

    un articol bunut

    0
    0

  • alynar pe 17 Iun 2006, 17:32

    Fetita mea m-a intrebat cam pe la vreo 3 ani jumatate cum a venit ea pe lume.Raspunsul meu a fost dintr-o samanta de la mama si una de la tata,ca a crescut in burtica si ca a fost scoasa de catre d-na dr. prin" tac-tac-tac" din burtica .Nu am mai dezvoltat acest subiect decat la 5 ani cand isi dorea foarte mult o surioara.Intrebarea ei a fost ...Mami nu-mi faceti surioara, pt. ca tati nu mai are samanta?Am ramas "masca si eu si sotul meu la aceasta intrebare....(noi fiind hotarati sa nu mai facem alti copii)

    0
    0

  • anuska pe 16 Iun 2006, 17:33
    cum se fac copii

    interesant articol ca de altfel marea majoritate a articolelor oferite de dvs.Felicitarii

    0
    0

  • lyly38 pe 16 Iun 2006, 16:52
    cum se fac copiii

    este un articol interesant. eu deja m-am intalnit cu aceasta intrebare si cred ca mi-am lamurit cat decat propriul baietel.

    0
    0

  • aly_clau pe 16 Iun 2006, 11:36
    cum se fac copiii

    super articol. interesant

    0
    0

  • cecs pe 16 Iun 2006, 11:34
    cum se fac copiii?

    Eu am fost intrebata de fiica mea de unde vine. Si i-am raspuns ca vine din burtica mea. Ca din dragostea mamei si a tatalui ei a rezultat ea. Si a fost destul de multumita de raspuns. Oricum imi pune intrebari destul de "jenante" sa spunem, la care eu ii gasesc raspunsuri pe care ea sa le inteleaga. Nu sunt de acord sa-i spui copilului ca l-a adus barza. Poate la tara se mai poarta asta, dar ar trebui explicat copilului, intr-un fel pe care sa-l inteleaga, ca nu barza l-a adus pe lume.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod