Importanta dintisorilor "de lapte"

Momentul aparitiei primilor dintisori este foarte emotionant pentru orice mamica si, ca orice eveniment important, nu este lipsit de temeri. Chiar daca acesti dinti nu sunt definitivi, este obligatoiu sa acorzi maxima importanta acestui aspect. Caderea lor inainte de vreme sau deteriorarea ar putea conduce la aparitia unor malformatii la nivelul gurii, cauzand probleme dintilor permanenti care vor aparea.
De asemenea, tine cont de faptul ca bebelusul are nevoie de dentitie sanatoasa, pentru a se putea hrani corespunzator. Nu in ultimul rand, cu cat il deprinzi mai devreme sa-si ingrijeasca dantura si sa spele corect pe dinti, cu atat mai usoara va fi viata ta in anii urmatori.

Asadar, dupa ce i-a aparut primul dintisor, "inarmeaza-te" cu o periuta speciala, pentru copii (este mult mai fina) si periaza-l dupa fiecare masa. Foloseste doar apa; pastei de dinti ii va veni randul abia dupa ce copilasul va fi implinit doi ani.
Dupa fiecare periaj, il poti masa usor pe gingii, cu ajutorului degetului infasurat intr-o discheta de bumbac. Vei preveni astfel eventualele depunerile de placa.

Un alt risc pe care trebuie sa-l elimini se refera la aparitia unei afectiuni foarte raspandite in cazul bebelusilor, si care este cauzata de biberon. Problema poate deveni grava, pricinuind pierderea dintisorilor "de lapte". Apare in special la copiii care sunt lasati sa adoarma cu biberonul. Zaharul continut in lapte, asociat cu bacteriile existente in saliva, pot deteriora dintii.


Astfel, dupa ce i-a aparut primul dinte, nu-l mai lasa sa adoarma cu biberonul. Daca s-a obisnuit astfel si nu poate adormi fara acesta, umple-l cu apa plata, la temperatura camerei.

Este momentul sa te interesezi de un stomatolog pediatru. In principiu, daca nu apar probleme, prima vizita se va face dupa ce micutul implineste doi ani. Alti medici recomanda insa primul control stomatologic la varsta de un an, mai ales daca micutul a fost alaptat.

A-l deprinde pe micut sa se spele pe dinti nu este chiar atat de simplu.
Copilasul trebuie sa inteleaga faptul ca nu se spala pe dinti pentru ca asa ii spui tu, ci pentru ca este necesar. Nici amenintarile n-ar trebui sa-si aiba locul. "Daca nu te speli pe dinti, te duc la doctor!" - o astfel de fraza nu ar face decat sa-i cultive copilului teama de medic. Vei obtine rezultate incomparabil mai bune daca ii procuri o periuta de dinti nostima, viu colorata, recipiente la fel de agreabile pentru pastrat periuta si daca, dupa ce se spala pe dinti, il lasi sa spele pe dinti si ursuletul...

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod