Cum te joci cu micutul tau?

Pentru fiecare dintre jucariile mentionate, parintii au un rol important atat in familiarizarea copilului cu obiectul respectiv, cat si in dezvoltarea abilitatilor sale si stimularea, la maximum, a insusirilor jucariei respective.
Jucarie "zgomotoasa"

  Pentru inceput, pune-i jucaria in manuta si agit-o usor. Ceea ce faci tu este ca un fel de "reclama" a jucariei pentru copilas, care in acest moment joaca rolul clientului: ii prezinti produsul si modul in care functioneaza acesta. Mai mult ca sigur, va fi incantat si isi va dori sa preia controlul.

Lauda-l de fiecare data cand se joaca astfel. Cu toate ca nu intelege inca ceea ce ii spui, are capacitatea de a-si da seama ca esti multumita de ceea ce face.

  In principiu, este bine sa optezi pentru o jucarie suficient de mica, astfel incat copilul sa o poata tine fara ajutorul tau.
Acest lucru este benefic inclusiv prin prisma faptului ca micutul poate invata cum sa "plimbe" jucaria dintr-o mana in cealalta.


Centru de activitate

  Instaleaza-l comod, astfel incat sa aiba acces usor la jucariile suspendate. Nu-i pune tu manuta sau piciorusul pe jucariile respective, ci lasa-l pe el sa faca acest lucru. Unii copii simt nevoia ca in prealabil sa studieze obiectul respectiv, inainte de a incerca sa-l atinga. Nu incerca sa-l fortezi, pentru ca exista riscul sa se sperie.

Il poti incuraja aratandu-i fiecare jucarie in parte si agitand-o, astfel incat sa emita sunete nostime.
Pentru a-i stimula memoria, modifica din cand in cand pozitia jucariilor.


Jucarie cu oglinda


Cand ii asezi jucaria la indemana, fii foarte atenta la imaginea care se reflecta si pe care o va vedea micutul. De exemplu, nu este prea indicat sa aiba in spate fereastra, pentru ca va fi tentat sa se uite "peste cap".

Ajuta-l sa se recunoasca in oglinda, indicandu-i care sunt partile fetei sale si apoi, manevrand astfel oglinda incat sa te vezi si tu. Copilasul va fi, in egala masura, incantat si contrariat ca o vede pe mami in doua locuri diferite.
Poti sa accentuezi astfel idee de reflexie, lasandu-l sa-ti atinga fata si apoi orientandu-i manuta astfel incat sa atinga acelasi loc de pe chipul tau, dar... pe suprafata oglinzii, de data aceasta.

de Greta Harja
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mami pe 22 Nov 2006, 09:01
    stas si standard

    Expert Elena Oprea medic de familie, dispensar "Drumea Radulescu": "Procesul cresterii si dezvoltarii copilului este o actiune dinamica, inceputa din momentul conceptiei produsului uman si pana la maturitate". CHIAR IMI VINE RAU SA AUD ..."PRODUS UMAN"... NICI NU POT SA SCRIU CAT DE TARE MA DERANJEAZA, CAT DE URAT SUNA!!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod