Comunicarea cu nou nascutul

Iti mai amintesti primul tipat al copilului tau? Inca de la nastere, bebelusul incepe sa comunice. La inceput, tipetele micutului tau iti par a fi intr-o limba straina. Dar, mai curand decat ai fi crezut, vei invata sa-l intelegi si astfel, ii vei putea oferi ceea ce isi doreste.
Pe de alta parte, si tu vei proceda la fel: imediat dupa nastere, incepi sa il familiarizezi, treptat, pe bebelus cu modalitatile tale de comunicare: atingere, alint, mangaiere, imbratisare si zambet. Cu timpul, amandoi veti invata sa intelegeti semnificatia limbajului celuilalt si intre voi se va stabili o legatura indestructibila.


Cum comunica bebelusul meu?

La nastere, bebelusul are capacitatea de a tipa - si, pentru cateva luni, acesta este singurul sau mod de a comunica. In general, micutul plange pentru a-ti spune ca, in "lumea" lui, ceva nu este in regula: ii este foame, scutecul s-a udat, este obosit, plictisit, sau, pur si simplu, vrea sa fie tinut in brate si alintat si asa mai departe. In curand, vei putea "descifra" in plansul lui care este motivul nemultumirii si vei proceda in consecinta.

De fapt, plansul unui bebelus este destul de usor de interpretat: de exemplu, "mi-e foame!" implica un scancet prelungit, dar nu foarte intens, in timp ce "sunt suparat si ma simt singur!" presupune un plans cu rezonanta variabila, de la un bolborosit jalnic, pana la tipete ascutite. De asemenea, bebelusul plange uneori daca se simte coplesit si suprasolicitat (sunt prea multe persoane in jur, o sursa de zgomot puternic, etc).


La fel de bine, exista posibilitatea sa planga fara nici un motiv aparent. Nu te necaji daca plange si, nestiind ce s-a intamplat, nu-l poti ajuta; cateodata, plansul nu reprezinta altceva decat un mijloc prin care cel mic se exprima... pentru ca nu are cum altfel, deocamdata! Cu toate acestea, chiar daca plansul reprezinta principalul mijloc de comunicare al micutului, el se poate exprima si mai subtil.

Este important sa inveti si aceste "limbaje" secundare - va fi foarte emotionant si iti va consolida legatura pe care o ai cu bebelusul tau. Astfel, nou nascutul poate face diferenta intre vocea umana si alte tipuri de sunete. Incearca sa fii atenta la reactiile lui cand te aude. Micutul asociaza deja vocea ta cu ideea de dragoste, tandrete si grija: hrana, caldura, ocrotire. Atunci cand plange, urmareste cat de repede il linistesc vocea si apropierea ta.

 Fii atenta cum te asculta cand ii vorbesti pe un ton dragastos. Poate ca nu are inca abilitatea de a-si coordona atentia si privirea in aceeasi directie, dar, chiar daca se uita in alta parte, va fi atent la vocea ta. Poti remarca acest lucru daca isi schimba pozitia corpului sau expresia sau intinde manutele spre tine. Uneori, in prima luna de viata, poti observa umbra unui suras pe chipul lui...
si poate chiar auzi un sunet care seamana cu un chicotit. Bine ai venit in universul comunicarii bebelusilor!


Ce ar trebui sa fac?

 Dupa nastere, indata ce iti vei putea tine in brate bebelusul, incepi deja sa comunici cu el, prin faptul ca "schimbati" primele priviri, sunete si atingeri. Micutul tau se familiarizeaza cu lumea inconjuratoare, prin intermediul simturilor. Pe masura ce zilele trec, bebelusul se obisnuieste tot mai mult sa te stie in preajma si se va concentra, treptat, asupra chipului tau. Cele mai importante sunt auzul si simtul tactil. Cel mic va fi curios in legatura cu orice sunet pe care il aude, dar nimic nu-i va capta atentia atat de mult ca vocea umana. De aceea, vorbeste-i cat mai mult, ori de cate ori ai ocazia.

Chiar daca nu intelege ce spui, vocea ta calma si sigura, cu inflexiuni de alint, il va face sa se simta in siguranta. Cu fiecare noua atingere, el invata cate ceva despre viata, despre lumea inconjuratoare, asa incat saruta-l cat mai des si alinta-l, pentru ca viziunea lui despre lume sa fie una pozitiva si sa se simta in siguranta. Comunicarea cu bebelusul reprezinta, in esenta, raspunsul cat mai prompt la dorintele si nevoile lui.

De aceea, fii langa el de fiecare data cand plange - sau mai ales, in primele luni de viata - chiar daca acest lucru se intampla adesea in timpul noptii.
Raspunsul tau prompt ii va da de inteles ca este important pentru tine - un aspect esential pentru dezvoltarea emotionala optima in viitor. Probabil vor fi si momente cand, cu toate ca ai raspuns tuturor dorintelor si nevoilor sale, bebelusul plange in continuare. Nu dispera - poate ca este pur si simplu stresat, are colici sau efectiv are prea multa energie si are nevoie de o portie de plans pentru a se descarca. Multi copii au intervale de agitatie, mai ales in timpul noptii sau dimineata devreme.

Stiu ca acest lucru se poate dovedi foarte suparator cateodata, dar vestea buna este ca situatia nu va dura mult timp; majoritatea copiilor depasesc acest moment in jurul varstei de trei luni. Exista cateva metode prin care poti incerca sa il calmezi.

Unii bebelusi se linistesc atunci cand sunt leganati sau pur si simplu plimbati prin camera, in timp ce altii reactioneaza favorabil daca asculta o muzica linistitoare. S-ar putea sa dureze ceva timp pana cand te vei edifica la ce stimul raspunde cel mai bine micutul tau.


Ar trebui sa-mi fac griji?

Este bine sa te adresezi medicului daca bebelusul plange neobisnuit de mult, plansul lui iti pare cumva neobisnuit, diferit de tot ce ai auzit pana acum, sau daca acest lucru este asociat cu lipsa poftei de mancare, varsaturi, probleme respiratorii sau de mobilitate.


Medicul te poate linisti sau iti va recomanda un control mai amanuntit, pentru a elucida cauzele. Probabil nu este nimic rau - dar te vei simti mai linistita si nu vei mai intra in panica atunci cand micutul plange. Iata alte cateva motive care justifica plansul prelungit al bebelusului:

1. Copilul este bolnav. Un bebelus care plange chiar daca este tinut in brate sau leganat ar putea sa se simta rau. Cheama un medic. - Micutul are o iritatie la ochi. Un corp strain patruns in acel loc sensibil provoaca de obicei inrosirea ochilor, senzatii de usturime si lacrimare. Medicul va rezolva problema.

2.  Bebelusul are dureri - poate s-a intepat cumva, accidental intr-un ac, sau are alta suferinta de ordin fizic. Daca ti se pare ceva ciudat, nu ezita sa anunti medicul. Cu cat problema este descoperita mai curand, cu atat se va remedia mai repede. Iar daca a fost alarma falsa, cu atat mai bine - confirmarea acestui lucru, de catre medic, te va linisti pe deplin.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • adriana pe 12 Apr 2008, 19:42
    Sunete diferite

    Cand bebe plange de foame litera E e pronuntata... cand il doare litera A... cred caci la bebe meu cam asa e.

    0
    0

  • floricica pe 11 Feb 2006, 09:03
    bebe meu

    intradevar trebuie sa comunici foarte mult cu bebelusul al meu cand vorbesc cu el sta atent si ma studiaza si mimeaza cu buzele

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod