Ma iubeste sau nu?

Dragostea neimpartasita, situatia in care iubesti pe cineva din partea caruia nu simti acelasi lucru, intrebarile despre sentimentele celuilalt, despartirile - toate ne conduc la acest subiect intalnit frecvent in cererile si suferintele adolescentilor si tinerilor.
A iubi si a nu te simti iubit, a te simti inselat sau ne-apreciat suficient ca partener - iata un subiect despre care ne propunem sa discutam.

"El nu ma iubeste la fel de mult", "Eu vreau sa fiu cu ea si ea imi spune ca nu e sigura", "El m-a parasit, dar eu nu-l pot uita, il iubesc" si multe alte fraze care au acest continut al neimpartasirii, al parasirii, al lipsei de reciprocitate. Alte plangeri, cereri si motive de suferinta le intalnim in cazul celor care incearca sa-si aduca inapoi iubitul plecat, sa-l recucereasca sau sa pastreze o relatie care nu pare posibila.
 
De fapt, poate fi vorba de mai multe aspecte:

  • Aflarea sentimentelor celuilat;
  • Controlul a ceea ce simte celalat;
  • Incercarea de a-l influenta, determina, seduce;
  • Trairea de abandon produsa de despartire;
  • Lipsa de comunicare;
  • Imposibilitatea de exprimare a trairilor si sentimentelor;
  • Nesiguranta, neincrederea in celalat.

Tot legat de aceasta intrebare, gasim tot felul de suspiciuni in privinta celuilat care duc la a-l spiona, la a-i viola intimitatea, cautandu-i in telefon, in adresele de mail, citind coversatiile cu alte persoane sau urmarindu-l pur si simplu.
Toate par justificate de dorinta de a afla "daca ma iubeste" sau "daca ma inseala".

In toate cazurile este vorba despre o incertitudine, o nesiguranta, exprimata fie in legatura cu neincrederea in sine, fie cu neincrederea in celalat. Ce inseamna aceasta neincredere? De unde vine indoiala in privinta iubirii celuilalt? De la caz la caz, este vorba fie despre o lipsa de comunicare sau de exprimare a trairilor, o inhibitie sau o blocare a relatiei, fie de o ambitie sau o dorinta de dominare a celuilat.


"Nu ma iubeste suficient... Cum sa-l fac sa ma iubeasca?"

Pe de alta parte, poate fi vorba despre a nu se simti iubit, valoros, a simti ca nu "meriti" iubirea celuilat, o traire de inferioritate, de lipsa de importanta. Sigur ca toate astea se leaga de istoria de viata, de alte evenimente, alte relatii reale sau imaginate, de imaginea de sine si de reprezentarea pe care respectivul o are despre iubire si despre cuplu.

Fiecare dintre noi are inca de mic diferite "modele" despre cuplu.
Aceste modele sau reprezentari interioare evolueaza cu varsta dar relatia in sine pe care o consideram "dorita" ramane neschimbata. Cum vede fiecare relatia pe care ar vrea s-o aiba? Cum este in mintea lui reprezentarea iubitului / iubitei? Mare parte dintre ele se sprijina pe modelul cuplului parental, care este primul cuplu pe care copilul l-a cunoscut.

Asadar intrarea intr-un cuplu se face cu o imagine pe care fiecare o are despre partener si despre viitoarea relatie. Exista de fiecare data o "asteptare" in privinta comportamentului celuilalt, dar si o imagine despre sentimentele lui. Acest "ma iubeste" sau "nu ma iubeste" este anterior ca traire si simtire dovezilor de iubire sau de lipsa de iubire. De fapt, suspiciunile nu apar din senin.
Ele se sprijina pe o indoiala, pe tendinta de a-l controla pe celalat, pe ipoteza ca va insela, ca va parasi, ca nu va iubi etc.
 
"Nu ma iubeste" poate fi o traire permanenta, ca o stare de fond, care n-are nevoie de argumente, ci se bazeaza pe o simtitre, pe o neimplinire, insatisfactie, tristete sau poate lua o forma acuta "mi-am dat seama cu aceasta ocazie ca nu ma iubeste" sau "ca nu m-a iubit niciodata" sau ca "m-a mintit mereu". Cea de-a doua poate fi o stare acuta de suferinta, un episod depresiv sau unul de furie. In urma acestor trairi, in care persoana simte ca nu este iubita, apar diferite manifestari interioare sau exterioare care pot lua forma revoltei, certurilor, reprosurilor, parasirilor, incercarilor de recucerire, razbunarii, despre care vom vorbi cu alta ocazie.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • lukyana pe 20 Oct 2009, 22:53
    p mn m-a inselat d mai multe ori

    dak vretzi s vb id meu e luciana_dulcika2009 sh o s v pov sh eu pov mea...m-a inselat d mai multe ori prt dar am trekut k vedere sh kred k am faqt rau multzi mi-au sp asta ...dar eo il iubesk mult...

    0
    0

  • Madutzza pe 26 Iul 2009, 10:33
    relatie de 2 bani

    am cunoscut un baiat de care mam indragostit pot sa zic...dar nu eram singura si prietenei mele ii place de el si acel baiat mia aflat nr de telefon si a inceput sami trimita mesaje k ii place de mine si chestii din astea iar prietena mea cand a aflat a inceput sami zica:"ce treaba ai tu cu el pt ca el ma place pe mine"si am inceput sa ne certam si el a aflat ce ne certam pt el si iam zis sa aleaga ori eu ori ea si mia zis k lui nu e greu sa aleaga dar nu vrea ca noi doua sa ne certam.in acea seara imi da mesaj ca "vrei sa fii prietena mea" si iam zis ca nu stiu sa ne cunoastem mai bine...si de atunci nu mai vorbeste cu mine...pana ieri cand am aflat ca e cu alta prietena dea mea:|

    0
    0

  • BERTA pe 19 Iul 2009, 20:03
    M-A PARASIT

    Este traumatizant pt o persoana sa-si piarda partenerul pe care inca il iubeste.Sa fii impreuna ani de zile cu cineva, sa imparti atatea lucruri, sa fie singurul din viata ta si apoi...sa dispara cu totul...e sufocant, ma intreb exista solutii?

    0
    0

  • anonima pe 19 Mar 2009, 13:10
    nu`l iubesc

    la inceput aveam impresia ca il plac... a trecut abia o luna... el imi spune ca ma iubeste... si eu ii zic la fel... dar ceva imi spune ca il mint :(... ce sa fac?

    0
    0

  • giulia pe 30 Ian 2009, 19:33

    Buna! Chiar mi-a placut articolul da dar nu prea am gasit solutii pentru problema asta. Ma confrunt si eu cu asa ceva. Prietenul meu zice ca ma iubeste si ca tot ce simt eu, doar mi se pare mie, ca de fapt nu e asa... Am avut chiar probleme f mari cu el, certuri, reprosuri aproape ne-am despartit(tot din cauza mea). Eu nu imi dau seama de unde am ideile astea, dar mereu am ceva negativ in minte(ca ma inseala, ca ma minte, ca nu ma mai iubeste...nu stiu cum sa scap de astea pt ca de cate ori ii zic despre asta se enerveaza ca de ce e asa si imi dau seama ca il indepartez de mine. Ce ar trebui sa fac?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod