Ginecologul perfect

Voi intra direct in subiect si iti voi spune ca medicul ginecolog iti poate fi cel mai bun aliat pentru o viata sanatoasa. Am pentru tine cinci intrebari, la care trebuie sa raspunzi singura.

Voi intra direct in subiect si iti voi spune ca medicul ginecolog iti poate fi cel mai bun aliat pentru o viata sanatoasa. Am pentru tine cinci intrebari, la care trebuie sa raspunzi singura. Vei intelege imediat rostul acestora.

1. Cand ai fost ultima data la o consultatie la ginecolog, fara sa fi avut, in fapt, nici o problema de sanatate? Mai mult de un an?

2. Mergi la ginecolog fara nici un fel de retinere sau esti angoasata si stresata atat de consultatia in sine, cat si de eventualele analize suplimentare?

3. Mergi la ginecologul prietenei sau ai medicul tau de mai mult de trei ani?

4. Discuti fara retineri, adresezi intrebari, ceri sfaturi sau esti timorata?

5. In timpul sarcinii ai apelat la alt medic? (Daca ar fi sa ramai insarcinata, ai apela la alt medic?)

Le felicit pe cele care au fost la ginecolog fara sa aiba nici o suferinta, le admir pe cele care vorbesc liber cu medicul lor si le invidiez pe cele dintre voi care se duc, fara retineri, la consultatia ginecologica.

Femeile intre 30 si 50 de ani din Romania merg de 0,5 ori pe an la medicul ginecolog, fata de femeile de aceeasi varsta din Europa de Vest, care merg de 3,5 ori pe an...

Motivele acestei dramatice diferente se vad in faptul ca romancele mor de cancere in sfera genitala, mai ales de col uterin, de doua ori mai multe decat europencele, sunt dependente de calendar, ca unica masura anticonceptionala, depisteaza in faze nevindecabile cancerul de san, si trista enumerare poate continua.

Este, fara indoiala, vina noastra, pentru ca uitam ca preventia este cel mai usor tratament, dar este si vina medicilor ginecologi, a relatiilor neprotocolare, reci, bazate doar pe un interes imediat, de cele mai multe ori financiar. Departe de mine intentia de a face o vina colectiva medicilor ginecologi.

Parerea mea este ca regulile economiei de piata trebuie aplicate si aici. Trebuie sa stim ce sa cerem, sa stim cum trebuie sa fim tratate intr-un cabinet ginecologic, de la actul medical in sine, la respect, la ce putem discuta cu medicul nostru, ce trebuie sa ne spuna si sa ne intrebe.

Iar daca aceste conditii de baza nu sunt intrunite, cum spuneam, ca in economia de piata, cautam alt medic!

Domnul Perfectiune!

Tanar, sexy, plin de umor, dispus oricand sa faca curte pacientei? Glumesc!

Revenind la tonul serios, prima intrebare ar fi: femeie sau barbat? Evident, femeie daca faci parte din categoria celor extrem de pudice, dar, asta este realitatea, barbatii raman totusi cei mai buni.

Nu spun ca nu exista medici ginecologi extraordinari, femei. Din fericire exista, dar in numar mult mai mic. Marea majoritate sunt barbati.

Perfectiunea unui medic ginecolog vine si din tipul de relatie pe care o stabilesti cu el. Tu, ca pacient, trebuie sa stii ca nu ai nici un motiv de jena, ca apelezi la serviciile lui, contra-cost (ceea ce iti poate oferi un plus de confort psihic), sau beneficiind de asistenta platita din asigurarile tale sociale, pentru ca rolul sau este acela de a te ajuta pe tine.

Inainte de a trece la consultatia efectiva, trebuie stabilita o cale de legatura intre pacient si medic. Harul lui trebuie sa te ajute sa te simti in largul tau, sa-i oferi raspunsuri clare la intrebari care tin de trecutul tau medical, la eventualele probleme care te aduc in cabinet. Regulile spun ca acest dialog pacient-medic se poate face intre patru ochi, dar este admis sa asiste si o asistenta, care nu va interveni in nici un fel in discutie.

Controlul medical

Tuseul vaginal trebuie sa se consume obligatoriu in prezenta asistentei. Medicul nu are voie sa te atinga decat cu manusi, nu are voie sa-ti atinga picioarele, coapsele, nu are voie sa faca nici un fel de comentarii cu privire la aspectul tau fizic.

Trebuie sa-ti spuna, concomitent cu pasii consultatiei, care sunt observatiile si sa te lase sa-i dai orice explicatii crezi ca sunt necesare, sa raspunda la orice intrebari gasesti de cuviinta sa-i adresezi, evident, legat de aspecte medicale. Un control dupa cum scrie la carte trebuie sa includa si un examen al sanilor.

Daca medicul iti creeaza o senzatie de confort, daca gaseste echilibrul intre a te trata, in acelasi timp, si ca pe o femeie, si ca pe un obiect, daca iti intelege stanjeneala si te ajuta sa treci peste ea, doar din priviri, daca reuseste sa raspunda la intrebari nerostite sau sa abordeze, cu naturalete, subiecte pe care nici moarta nu ai indrazni sa le deschizi, pastreaza-l, pentru ca l-ai gasit pe domnul Perfectiune!

Ar fi indicat sa mergi la controale periodice, fara sa fi impinsa de la spate de o problema. Ideal este o vizita la sase luni, de la 30 de ani si pana dupa menopauza. O data pe an sunt recomandate o serie de analize specifice pentru depistarea unor posibile afectiuni de natura canceroasa.

Impreuna cu medicul stabilesti cea mai buna metoda contraceptiva - pilule, sterilet. Mergi la controlul ginecologic oricand ai o problema sau cand simti ca se intampla ceva anormal cu tine.

Tot la medic apelezi in cazul in care ai nevoie de contraceptia de urgenta.

Poti adresa medicului tau intrebari despre problemele legate de viata ta sexuala, despre cum te poti pregati pentru a deveni mama, despre riscurile bolilor cu transmitere sexuala.

Relatia cu medicul ginecolog trebuie sa fie una bazata pe incredere si respect - increderea ta in el si respectul lui fata de tine. Acestea sunt cele doua principii de baza. Daca la acesta se adauga un calitatile profesionale ale medicului tau atunci te poti declara fericita.

Pe de alta parte, esti libera sa cauti - si chiar este de preferat sa o faci - a doua opinie, parerea unui alt profesionist, oricand simti ca este cazul. Si, inainte de orice, gandeste-te ca tu esti cea care platesti si ca, din fericire, traim intr-o economie de piata!

 

Comentariile 101-109 din 109

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andra pe 13 Apr 2008, 14:10
    secretii vaginale

    buna ziua am o intrebare mai bine de 1 an am o secretie vaginala alb verzuie urmata de mancarimi si usturimi secretia este branzoasa.ce boala as putea sa am va ros sa imi raspundeti?va multumesc

    0
    0

  • anjeliqa pe 13 Apr 2008, 10:31
    intrebare urgent

    in luna martie-aprilie am facut sex neprotejat de doua ori pe saptamana, as vrea sa stiu daca am ramas gravida ,ne dorim acest lucru.Pe data de 26 aprilie ar trebui sa imi vina ciclu.Dar in luna martie am avut ciclu de doua ori....pe 16mart am avut sangerari mici iar pe 26martie am avut ciclu normal.Nu stiu cae sa inteleg.Va multumesc.

    0
    0

  • Aradna pe 3 Apr 2008, 11:17
    Un articol interesant

    Un articol interesant. Eu una pot spune ca fac parte din categoria femeilor care aveau retineri si sunt stresata la gandul controlului. In urma cu doua saptamani am fost la un control de rutina (anul acesta dorindu-mi sa devin mamica). Din pacate rezultatele analizelor nu au foat tocmai bune. Nu vreau sa contest observatiile medicului meu, dar pentru a fi linistita, mi-am programat o alta consultatie si la un alt doctor. Acum astept sa vad ce se va intampla, daca se confirma sau nu diagnosticul pus. Acum, in urma acestei experiente pot sa spun ca voi lasa retinerile deoparte si-mi voi face un control periodic. Paza buna trece primejia rea.

    0
    0

  • ada pe 27 Mar 2008, 17:14
    de ce barbat?!

    Argumentati afirmatia ca ginecologii barbati sunt mai buni decat femeile. E un misoginism inradacinat adanc de pe vremea bunicii?! In rest e un articol interesant.

    0
    0

  • G pe 25 Mar 2008, 15:16
    important pt doamne..............

    Foarte educativ, intr-adevar! Si eu merg la un medic barbat, dar care reuseste de fiecare data sa ma faca sa nu ma simt neconfortabil la consultatie. Si am avut niste celule precanceroase pe col, dar fiind la timp depistate, au fost extirpate printr-o interventie scurta si putin dureroasa. Daca este important sa mergi la ginecolog chiar fara sa ai probleme?? E vital, doamnelor, mai ales ca pacatosul de cancer al colului uterin NU SE VEDE prin analiza de sange, ci numai prin control specializat!!!

    0
    0

  • ana pe 25 Mar 2008, 15:13
    prima vizia la ginecolog

    in ce consta prima vizita la ginecolog?pff

    0
    0

  • alina22 pe 25 Mar 2008, 15:08
    trebuie obligatoriu

    eu stau intrun oras mai mic unde spaga este obligatorie si chear si asa nu se ocupa foarte bine dar am dat in timisoara peste un doctor care chear isi da interesu vreau sa spun ca imi explica din fir in par toate nelamuririle cred ca asta conteaza .inaite nu mergeam asa de des dar de cand am dat peste el merg cam la6-8 luni cred ca este bine iar acum ca ma apropi de 30 de ani vreau sa merg si la control la sani fiind mamica trebuie sa am grija de mine si cred ca toate ar trebui sa ne gandim la asta cred ca e foare inportant sa mergem sanatate la toata lumea pa

    0
    0

  • micutz pe 25 Mar 2008, 12:01
    trebuie sa ajungem si la el.......

    f bun articolul.eu vreau sa va impartasesc o relatie f buna cu doctorul meu desi m-am mutat dintr-o localitate in alta merg tot la dansul.inainte de afi doctor e om si conteaza enorm de mult.am nascut cei 2 copiii cu dansul si a avut mare grija de mine.asa este ,o sa spuneti ,l-am recompensat ca merita va doresc sa nu evitati mersul la ginecolog ,chiar daca e jenent ,e imp. sa fim sanatoase.numai bine tuturor.va pup.

    0
    0

  • jeni pe 25 Mar 2008, 11:13
    sfaturi

    foarte bun articolul pt cele tinere As dorii sfaturi si pt femeile trecute de 55 ani[eu] care au suferit o histerectomie totala sau au avut oarece probleme iar medicul secialist le-au lasat in asteptare[nu mai prezinta interes fiind pensionare] MULTUMESC

    0
    0
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod