Disconfort în timpul sexului? 5 motive pentru care apare durerea

Durerea în timpul actului sexual este frecvent întâlnită la femei, însă de foarte multe ori este ignorată. Pe lângă stres şi incapacitatea de a te relaxa, durerea în timpul actului sexual poate să ascundă unele complicaţii. Află de ce te doare când faci sex!

De cele mai multe ori, dispareunia (cum mai este numită durerea in timpul actului sexual) apare atunci când femeia nu reuşeşte să se relaxeze şi, prin urmare, gradul de excitare este scăzut, împiedicând lubrifierea normală a vaginului. Dar, există şi situaţii în care dispareunia ascunde probleme genitale mai serioase, de aceea este recomandat să consulţi un medic ginecolog pentru a exclude o eventuală complicaţie.

Iată care sunt cele mai întâlnite motive care cauzează durere în timpul actului sexual:

1. Stresul, depresia, anxietatea, incapacitatea de a te relaxa

Numeroase probleme de natură psihică pot să împiedice lubrifierea normală a vaginului, cauzând astfel durere în timpul actului sexual. O anumită stare de tensiune în interiorul corpului, frica sau imposibilitatea de a te relaxa, dar şi comunicarea deficitară cu partenerul pot să se numere printre principalele cauze care îţi provoacă durerea. Vorbeşte deschis cu partenerul tău, lucraţi împreună la capitolul relaxare şi spune-i să acorde atenţie maximă preludiului. Penetrarea nu trebuie să aibă loc decât după un preludiu care permite lubrifierea vaginală. 

2. Infecţiile vaginale

O infecţie în zona genitală determină inflamarea şi iritaţia zonei, lucru care poate să interfereze cu lubrifierea vaginului. De asemenea, aceste infecţii genitale sunt deseori însoţite de mâncărimi şi scurgeri anormale care pot să-ţi creeze disconfort în timpul actului sexual.

3. Infecţiile de tract urinar

De exemplu, cistita poate să cauzeze durere în timpul urinării, dar şi în timpul actului sexual prin presiunea exercitată asupra vezicii inflamate.

4. Boală cu transmitere sexuală

Infecţia cu Chlamydia trachomatis este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală care se transmite foarte uşor prin contactul sexual şi cauzează durere în timpul actului sexual. Dacă nu este tratată, această infecţie poate să conducă la infertilitate. 

5. Endometrioza

Se caracterizează prin prezenţa ţesutului care în mod normal căptuşeşte cavitatea uterină şi în alte locaţii situate în afara uterului. Mai mult de jumătate din femeile afectate raportează dureri în timpul actului sexual.Citeşte mai multe desppre endometrioză!

Sfatul specialistului

Lena Rusti, psihoterapeut Clinica Mentarex

"Când o femeie începe să prezinte astfel de simptome, mai ales dacă ele nu apar încă de la începutul vieţii sexuale, este important să înceapă prin a elimina cauza organică. Dacă problema este una psihologică, atunci ea nu poate fi rezolvată decât cu foarte multă atenţie, din partea ambilor parteneri. În primul rând, femeia trebuie să conştientizeze faptul că are o problemă. Din păcate, multe dintre ele consideră că este mai simplu să evite contactul sexual. În loc să rezolve problema dispareuniei, îşi distrug relaţiile sau viaţa sexuală, neînţelegând faptul că înfruntarea problemei le va schimba viaţa. Confruntă dispareunia şi încearcă să rezolvi această problemă. Cel mai adesea, se rezolvă prin psihoterapie sau, pur şi simplu, prin găsirea unor alte modalităţi de a rezolva conflictele din cuplu (atunci când simptomul se adresează direct partenerului) sau prin reaşezarea principiilor morale sau religioase (atunci când ele stau la baza simptomului)".