4 reguli alimentare simple ca să scapi de constipaţie

Constipaţia este o problemă frecvent întâlnită, iar principala cauză a ei este alimentaţia proastă şi un consum insuficient de fibre. Ca să ai o digestie bună trebuie să ţii cont de câteva reguli alimentare.

Constipaţia este o problemă frecvent întâlnită, iar principala cauză a ei este alimentaţia proastă şi un consum insuficient de fibre. Ca să ai o digestie bună trebuie să ţii cont de câteva reguli alimentare.

 

Potrivit medicului nutriţionist Mihaela Bilic, constipaţia este o afecţiune care presupune să nu ai scaun mai mult de trei zile. "Este greşit să considerăm  defecaţia ca pe un obicei zilnic, obligatoriu, deoarece există variaţii de la o persoană la alta în funcţie de viteza digestiei şi a tranzitului intestinal. Alimentele parcurg lungimea tubului digestiv într-un interval variabil de timp - între 18-24 de ore", explică specialistul.


Din ce cauze apare constipaţia?

Medicul Mihaela Bilic preciza în cartea sa "Sănătatea are gust" că o primă cauză a apariţiei constipaţiei este consumul insuficient de fibre, urmată apoi de alţi factori care stau la baza acestei afecţiuni:

  • consumul scăzut de apă;
  • lipsa exerciţiului fizic;
  • consumul cronic de laxative;
  • sarcina;
  • depresia şi anxietatea;
  • efectul secundar al unor medicamente;
  • hipotiroidismul;
  • deficienţa de calciu şi magneziu;
  • afacţiuni ale sistemului digestiv.



Patru reguli alimentare de bază

Ca să nu ai probleme cu constipaţia şi să ai un scaun regulat, medicul nutriţionist Mihaela Bilic susţine că este esenţial să urmezi câteva reguli alimentare:

1. Consumă mai multe fibre solubile şi insolubile
Acestea reţin apa, măresc volumul şi favorizează reflexul de defecaţie, explică specialistul în cartea sa. Cele mai bune surse de fibre sunt fructele şi legumele cu coajă, cerealele, tărâţele, seminţele de in, tărâţele de psyllium şi orezul integral.

2. Nu uita să te hidratezi!
Trebuie să bei în fiecare zi minim un litru şi jumătate de apă. Un truc recomandat de medicul nutriţionist şi pe care poţi să aplici dimineaţa este de a consuma pe stomacul gol apă călduţă cu lămâie, deoarece băuturile calde stimulează intestinul.

3. Consumă fructe uscate!

Prunele, caisele, smochinele, curmalele şi stafidele au un uşor efect laxativ, atunci când ţii cont şi de recomandarea de a consuma cât mai multe lichide pe parcursul zilei. De asemenea, reţine faptul că prunele şi smochinele sunt laxative naturale pentru că au sorbitol, o substanţă care ameliorează constipaţia.

4. Evită alimentele care nu conţin fibre
Zahărul, dulciurile, alimentele rafinate, făina albă şi carnea nu conţin fibre şi este de preferat să le consumi mai rar. Potrivit nutriţionistului o alimentaţie bazată în mare parte pe aceste alimente are efect constipant. "Excepţie face ciocolata cu conţinut mare de cacao (70%) care este bogată în fibre solubile şi insolubile", susţine nutriţionistul care adaugă completează că ciocolata neagră are de 2 ori mai multe fibre decât pâinea integrală. 

 

 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Boca pe 24 Ian 2021, 07:18
    Constipatie

    Buna dimineata!Am 70 ani,si ma necajeste constipatia.De 10-15 ani beau dimineata 0,5 L de apa calduta cu sucul de la o lamaie si de cateva luni sunt constipata...beau dim.pe stomacul gol cate o lingura de ulei de masline bio ,dar tot nu fac cum trebuie,fecalele sunt uscate,ies ffff greu,fac efort mare. Mentionez ca de ani de zile beau si ceai verde cu suc de lamaie...am luat 7 zile tb Ciocolax forte....dar degeaba.Consum 2-2,5 lapa pe zi....Ce sa mai fac??Mananc cate un cubulet de ciocolata neagra 99 o/o cacao.Multumesc mult.

    0
    0

  • rody pe 13 Apr 2014, 21:39
    kiwi

    mananca in fiecare dimineata cand te trezesti, prima de orice, mananca un kiwi, si apoi poti bea cafeaua, esential este sa-l mananci pe stomacul gol, , la mn functioneaza

    0
    0

  • irina puscas pe 13 Ian 2014, 09:29
    constipatie

    Am incercat de toate dar degeaba !!i Ce imi sugerati ??? Multumesc

    0
    0

  • ioan pe 18 Apr 2013, 13:43
    Microclisma de la sofar

    MICROCLISMA este un flacon mic care contine o solutie cu musetel si glicerina. Flaconul are un tub de vreo 4 cm si forma recipientului de arc . Scoti capacul si il introduci in anus si apesi pe el. Apoi poti sa scoti tubusorul din varf si il umplii cu sapun lichid (de calitate)-microclisma fiind de unica folosinta. IL folosesti o data la 2 zile (pt ca altfel corpul se obisnuieste cu operatiunea). Purgolax capsule mai e bun (contine tarate de psillyum). Tarate de orce fel. Ulei de parafina luat seara cu 2 ore inainte de culcare. In fiecare zi alt tratament adica alternati metodele sau tratamentele. LAXATIVELE CREEAZA CONSTIPATIE - crusinul, senna si ce mai e pe piata. SANATATE MULTA BAFTA !!!

    0
    1

  • tib pe 2 Mar 2013, 20:59
    tratament

    eu am gasit o reteta de suc de cartofi pt. a trata constipatia. uite aici: http://culinar.bzi.ro/cum-se-face-sucul-de-cartofi-9153.

    11
    1

  • Andries Lenuta pe 8 Nov 2012, 12:17
    Zeolitul lichid - cea mai buna solutie pentru persoanele care sufera de constipatie

    Recomand tuturor persoanelor care sufera de constipatie sa urmeze tratamentul cu Zeolit lichid. Este cea mai puternica forma de zeolit si este esentiala persoanelor care sufera de constipatie. Eu il folosesc de ceva timp si ma simt extraordinar! Am pierdut si din greutate cu ajutorul lui!

    4
    0

  • Miuta pe 30 Aug 2012, 13:23
    despre ceaiuri....

    Eu stiam ca ori ce ceai nu trebuie consumat mai mult de 7-10 zile, apoi facuta o pauza.

    3
    1

  • Marcela pe 24 Aug 2012, 10:44
    Canadian tea

    Buna! Eu am 44 de ani si dupa ce am nascut al 5 lea copil am inceput sa am mari probleme cu constipatia. Am cautat tot felul de remedii dar toate au avut un efect de scurta durata. Am luat foarte multe laxative care imi provocau stari de greata si de discomfort. Am zis sa incerc si ceaiuri. Unele nu si au facut efectul si nu am fost multumita. Ultimul ceai pe care l-am incercat se numeste Canadian Tea. Il beau de anul trecut de prin toamna,fac aproape un an de cand il iau. Este foarte benefic, mi-am reglat intreg organismul si chiar nu mai am nici o problema . Nu mai am colonul iritat si nu mai am nici senzatia aceea de discomfort. Ma simt foarte bine si usoara. Am slabit si vreo 8 kilograme fara sa mi dau seama. Slabitul nu era una din prioritati, dar daca s-a intamplat nu pot decat sa ma bucur. Cel mai important pentru mine este sa ma simt bine in corpul meu. Acum ma simt !

    6
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod